Kávéválaszték

Elérkeztünk a várva várt pontra, magához a kávéhoz.

A kávécserjének két alapvető fajtáját ismerjük, az arabika (latin nevén Coffea arabica) és a robuszta (Coffea canephora) típust. A – nemritkán üzleti megfontolásokból is sulykolt – általános vélekedés szerint az egyébként termesztési környezetére kényesebb és érzékenyebb arabika íze jobb, ugyanakkor a robuszta koffeintartalma körülbelül másfélszerese az arabikáénak. A robuszta kevésbé érzékeny a környezetére és termesztésének körülményeire, így olcsóbban állítható elő, ennek ellenére a világ kávétermésének kétharmadát az arabika fajták adják. Az olcsóbb robuszta egyeduralkodó a gyenge minőségű kávék piacán, de ez korántsem jelenti az, hogy a robuszta jobb minőségű képviselőinek ne lenne helye az eszpresszóban.

Az élelmiszerboltok kínálatában található olcsóbb kávék tehát kizárólag gyenge minőségű robusztából készülnek, minél olcsóbbak, annál gyengébb minőségű kávéból. A darált változatoknál még azt sem tudhatjuk, hogy kávén kívül mi van a keverékben. A kínai és hasonló piacokon kapható ismeretlen eredetű kávécsomagokra ez fokozottan igaz, úgyhogy dacára a nyilván kedvező áruknak, saját egészsége megóvása érdekében mindenkit lebeszélünk az ilyen kávék vásárlásáról.

Alsó osztály

Az ennél jobb minőségű, ismert márkanevű – Tchibo–Eduscho (ugyanaz a cég), Jacobs, Karaván–Omnia–Piazza d'Oro (ez utóbbi olasz neve ellenére nem olasz kávé, a Karaván és az Omnia gyártójának terméke) – kávék már alkalmasak kotyogó vagy kisnyomású szűrőtartós kávéfőzőben kávé készítésére. robuszta-tartalmuknak megfelelően ízük kesernyésebb a később tárgyalt nemesebb kávék ízénél, ugyanakkor koffeintartalmuk magasabb. Elvileg már találhatnánk közöttük olyat is, amellyel érdemes lehet megpróbálni eszpresszót is főzni, ennek azonban alapvetően az szab gátat, hogy általában őrölt kávé formájában kaphatók, és az őrlési szemcseméret egyáltalán nem az eszpresszógépek megkívánta finomságú, hanem olyan, amilyen a hagyományos kávéfőzőkhöz kell. Gyártóik sem kifejezetten erre szánják őket: ha megfigyeljük a tévéreklámjaikat, soha egyikük sem mutat eszpresszót, csak kávét – crema soha nincs a csésze tetején.

Többünk a Tchibo Espresso Gusto Originale változatát tartja – kategóriája keretei között – a legelőnyösebb választásnak. Őrlési finomsága lehetővé teszi, hogy daráló nélkül is kísérletezzünk vele az olcsóbb eszpresszógépek táplálására.

A különféle boltok saját árucímkéik alatt árult kávéit, például Aro a Metróban, Gazdaságos a Tescóban, vagy a CBA, Plus, Profil és egyéb hasonló üzletláncok saját márkaneve alatt csomagolt kávéit is rendre a fenti cégek gyártják.

Ha módunkban áll saját magunknak darálni, és találunk belőlük szemeskávéként árult változatot, megpróbálkozhatunk velük, de alighanem jobban fognak ízleni a most tárgyalandó, magasabb minőségi fokot jelentő fajták.

Középosztály

A legalapvetőbb különbséget az jelenti az előző kategóriához képest, hogy ezek a kávékeverékek jelentős arányban tartalmaznak arabika fajtákat is, ízük tehát kifinomultabb, koffeintartalmuk kisebb, és rendszeresen kaphatók szemes kávéként is (ámbár általában inkább csak kilós kiszerelésben), vagy akár eszpresszógéphez alkalmas finomságúra őrölt formában – ami önmagában nem feltétlenül előny, lévén, hogy minden egyes eszpresszógép a saját szemcsefinomságával működik jól, nincs általános, minden géphez alkalmas darálási finomság, így ezeket a kávékat is jobb otthon, magunknak darálni. Mindenesetre megtaláljuk őket a jobb ábécéáruházak polcain, vagy a nagyobb bevásárlóközpontokban (Auchan, Cora, Metro, Tesco; a szemes kiszerelést jellemzően inkább itt keressük, mint a kisebb boltokban).

A termékeivel amúgy túlnyomórészt az alsó kategóriában szereplő Tchibo is gyárt arabikát tartalmazó keverékeket. Kizárólag arabikából az Espresso Superiore áll, a Café Gourmet különféle alváltozatainál és a Café Classic Elegantnál nincs adatunk az arabika és a robuszta arányáról. Viszont ugyanehhez a gyárhoz tartozik a Davidoff márkanév is, és itt már találunk a középosztályba tartozó kávékat: teljes egészében arabika fajtákból keverik a Creme változatot. Az Espresso és a Rich Aroma már tartalmaz robusztát is, bár az arányokat nem ismerjük. Krups kávéfőzőt használók beszámoltak róla, hogy a gyárilag aprított változat jól passzol a gép igényeihez – ugyanakkor savanykás íze sokaknak nem igazán tetszik.

A Lavazza sokféle változatban kapható. A Pienaroma és a Qualità Oro csak arabika kávék keverékéből áll. A fajtakeverékek közül a Super Cremában a legnagyobb az arabika részaránya, 60%. A Qualità Rossa 55%–45% arányban tartamaz arabika és robuszta fajtákat, a Crema e Aroma és Top Class változatoknál az arány pontosan fele-fele. A Grand Espresso esetében az arabika már kisebbségben van 40%-kal.

A Segafredo Emozioni csak arabika fajtákból áll, a Selezione Oro 20%, az Extra Strong, Mild és Extra Mild 30%, az Intermezzo 40% robusztát tartalmaz. A topiklakók közül többen az Espresso Casa változatot tartják a legjobbnak árához képest, ráadásul az őrlési finomsága megfelel sok egyszerűbb kávéfőzőnek, például a Krups alapgépeknek.

Időnként kapható még az Excelsior kávé is, a kék csomagolású csak arabika fajtákat tartalmaz, a vörös robuszta-arányát nem ismerjük.

Az Illy összetétele 100% arabika, a cég politikájához tartozik, hogy robusztát egyáltalán nem használ. A Miscela Oro és az N márkajelű sorozat tehát mind 100% arabika összetételű, kilós, negyedkilós és őrölt változatban is kaphatók.

én így látom...

Illy: Hányszor, de hányszor hallottam már az eszpresszóhoz nem különösebben értőktől azt, hogy „az Illy a legjobb kávé”. Hát szerintem nem. Jó kávé, de az ára korántsem áll arányban a minőségével: a harmónia érdekében lefaragtak róla minden egyéniséget, minden kiugró ízt. Szerintem nagyjából a felét éri, mint amennyiért adják: a Lavazza kategóriájába tartozik, nem a prémiumkávék közé.

2007. október közepén az Illy közös válallatot alapított a Coca Colával, hogy instant kávét gyártsanak és forgalmazzanak. Ez a hír alighanem minden másnál ékesebben mutatja, hogy merre tart az Illy manapság...

Újabban feltűnt a Smatch boltokban egy további fajta: Aromcaffe. A Gold változat 10% körüli robuszta tartalmat ígér, a jóval olcsóbb Rosso már ennél jóval többet, de a pontos részarányt nem ismerjük.

Kávéboltok saját kínálata

Több olyan bolthálózat is van, amelyik saját maga hoz be és pörköl nyerskávét. Egyik ilyen a Semiramis, amelynek a nagyobb bevásárlóközpontokban, plazákban szokott kávézója és egyben kávéboltja lenni. A pörkölést a Csóka utcai kávézó mellett végzik, de mivel ez a kávézó egyben az egész irodaház büféje is, sokan dohányoznak, nem ideális hely tehát az elmélyült eszpresszóélvezethez. Ugyanakkor itt mindig frissebb pörkölésű a kávé, az egyéb boltjaikban előfordulhat, hogy már nem olyan friss a kávé, főleg, hogy nyitott zsákokból mérik. A legtöbb kávéjuk árban nagyjából megegyezik a később tárgyalandó prémiumkávék kategóriájával, és akkor már legtöbb topiklakónk inkább az utóbbiak közül választ.

Másik hasonló bolthálózat a Qawa, ahol termőterületek szerint számtalan fajta kávét vásárolhatunk, de válaszhatunk a saját keverékeik közül is: Cappuccino Impresso, Espresso Fortissimo, Mélange Andante vagy a Bio kávékeverék között.

Győrieknek és közelebb lakóknak ajánljuk Kapucziner kávészaküzletet. Sajnos, a postai utánvétes küldés ideje és költsége nehezebbé teszi, hogy az ország más részeiből is érdemes legyen rendelni tőlük.

Egy aránylag új kávézóláncot, a tévés Frei Tamás üzemeltette Café Freit viszont nem tudjuk jó szívvel ajánlani, egyik topiklakónknak sem sikerült még náluk illetve az általuk forgalmazott kávéból akár csak a középkategóriának megfelelő eszpresszót készítenie, holott a reklámszövegek alapján a legfelső kategóriát célozná meg (az árcédula mindenesetre már ott tart).

én így látom...

Az eredmény elképesztő. Ilyen szagot egyszer éreztem kávénál itthon, már nem is tudom, melyiknél. Egyetlen tömbben mindent elárasztó égettgumi- és gépzsírszag. Semmi egyéb. Nejem, aki amúgy nagy Nescafé- és Omnia-rajongó, képtelen volt meginni. Komolyan mondom, ilyen rossz kávéval még nem találkoztam. Nem értettem, hogy lehet ezt a teljesítményt elérni. Aztán rájöttem: úgy, hogy a reklámszlogen minden szava igaz. Frei tényleg személyesen választotta ki a dűlőket, személyesen válogatta a babot, és maga pörkölte. Más magyarázatot egyszerűen nem tudok elképzelni...

Prémiumkategória

A prémium kávéfajtákat szigorú ábécérendben fogjuk tárgyalni, nehogy bárki is azt a téves következtetést vonja le, hogy egyiket a másik elé soroljuk. Az itt elővezetett valamennyi kávét kiváló minőségű, pompás eszpresszó főzésére teremtették. Mint ahogy azonban a pofonok, az ízlések is különböznek, tehát kinek-kinek magának kell eldöntenie, hogy melyik ízvilág tetszik neki legjobban.

A tárgyalt prémiumkávék tehát vagy tiszta arabika fajták keverékéből állnak, vagy valamennyi százalékarányú, hasonlóan jó minőségű robusztát tartalmaznak egyrészt az ízharmónia módosítása, másrészt a tetszetős crema elérése érdekében – ebben ugyanis a robuszta jobban teljesít –, ugyanakkor ezekben a kávékban a robuszta aránya ritkán megy 30% fölé. A robuszta tradicionálisan mindig is jelen volt az olasz eszpresszóban, főleg Olaszország délibb tartományaiban. Nagyobb tűrőképessége ugyanis nemcsak a kávéültetvényeken, hanem a szállítás, raktározás folyamán is megnyilvánul: ellenállóbb a dohosodással, penészedéssel szemben is. Ízlés kérdése tehát, hogy milyen arányú kávét választunk, de semmiképpen ne fogadjuk el azt a sommás és hibás álláspontot, hogy csak az arabika számít minőségi kávénak.

A kávékészítő mestereknek 8–10-féle jó minőségű arabika és számos különböző kvalitású robuszta áll a rendelkezésére. Ebből kell a megfelelő alapanyagokat kiválasztaniuk, és az összetevőkre külön-külön meghatározni a pörkölés optimális hőfokát és idejét, mivel minden fajtának eltérő az igénye. A minőségi kávékat csak az összetevők pörkölése után keverik össze, míg a kisebb igényű készítők a már összekevert kávékeveréket pörkölik (ez jellemzően meg is látszik rajta, sokkal nagyobbak az egyes szemek közötti színeltérések, mert van, amelyiknek túl sok volt az egységes hőfok és idő, és van, amelyiknek túl kevés).

De ne hallgassunk a rút anyagiakról sem: ezek a kávék körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint a jobb áruházak polcain található valóban olasz kávék, tehát kilós, szemes babkávéként jellemzően 4000–8000 forint az áruk, és legtöbbször negyedkilós adagokban is kaphatók ezernéhányszáz és kétezer forint között. Legtöbbjüket pod formájában is árulják a szaküzletek. Egyébként az ember nem is gondolná, de az utóbbi időkben a már többször emlegetett szórakoztatóelektronikai áruházláncok (Media Markt, Saturn) jelentős választékot felmutató kávéboltokká is előléptek, az alant felsorolt fajtákból nem is keveset rendszeresen megtalálhatunk belőlük. Az áruk rendre magasabb kicsivel, mint a forgalmazóé vagy a szakbolté, de ha valakinek jobban útbaesik, az megérheti a különbözetet. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy ezen áruházláncoknak nagyon sok boltjuk van, tehát a választék csak elvileg állandó: könnyen lehet, hogy amikor éppen ott járunk az egyikben, a kívánt kávénak csak az üres, kifogyott rekesze tátong. A szakboltokban ennél természetesebben stabilabb, egyenletesebb az árukészlet.

Végezhetünk egy gyors kalkulációt a kávék és a különféle, korábban már kitárgyalt főzők árával. Egy adag eszpresszóhoz 7 gramm kávé szükséges. Kerekítve 140 eszpresszó jön ki egy kiló kávéból, tehát a prémiumkategória áraival számolva ez harminc és hatvan forint között van csészénként. A podok ennél drágábbak, jellemzően 50–100 forinttal számolhatunk. Vegyük mindkét esetben az átlagot: 45 és 75 között a különbség harminc forint. A sokat emlegetett Iberital Challenge daráló 35 ezer forintba kerül, tehát közel 1200 eszpresszó különbözeti árának felel meg. Napi egy kávéval számolva ez három évnél is több, napi két adaggal már csak másfél év, és több, például egy családban elég szokásos reggeli és délutáni két-két adag esetén már csak háromnegyed év, mire a daráló árát podra költjük. A számításokat, természetesen, befolyásolja a főző beszerzési ára is, hiszen a podos gépek újonnan magasabb árral indulnak (a használt gépek között a különbség már gyakorlatilag eltűnik). A podok választéka elég nagy, bár a szemes kávéénál kisebb, ugyanakkor a már említett módon nagyobb kezelési kényelmet nyújtanak, és nagyobb változatosságot engednek meg, mint a hagyományos, darálásos kávékészítés.

De hogy a sok közül melyiket válasszuk? Nehéz kérdés. Ha podos készülék mellett döntöttünk, sokkal könnyebb a dolgunk, hiszen ezekből egyet-kettőt könnyen beszerezhetünk számos fajtából, és olcsón, kényelmesen, gyorsan végigkóstolhatjuk a választék nagyját, behatárolva, melyik jellegű (tiszta arabika, arabika-robuszta keverék) vagy honnan származó kávé tetszik legjobban. Ha a hagyományos eszpresszó mellett tettük le a voksunkat, akkor is elmehetünk többször ilyen nagy választékú podos szaküzletbe, például a Barista szaküzletbe, vagy egyéb, a Kóstoló oldalon felsorolt kávézókba, és türelemmel próbálgatva a különböző kávékat előbb-utóbb biztos rátalálunk a kedvencünkre. Ha már nagyjából belőttük az irányt, akkor, persze, jön a mindent eldöntő otthoni próba: ha szerencsénk van, a kiválasztott kávét negyedkilós kiszerelésben is megkaphatjuk, és ha minden egyéb, ezeken az oldalakon leírt tanácsot betartunk, akkor otthon is kiváló eszpresszókkal örvendeztethetjük meg családtagjainkat, vendégeinket és saját magunkat.

A csomagolás tartalmának felismerésében segíthet, ha ismerjük a legfontosabb olasz kifejezéseket:

  • szemes = in grani
  • őrölt = macinato
  • kotyogó(hoz darálva) = moka

Barbera

Aroma

arabika-robuszta aránya: 40/60%

Aurora

arabika-robuszta aránya: 50/50%

Esperia

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Mago

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Pregiata

arabika-robuszta aránya: 75/25%

Pregiata 100%

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Bonomi

Blu

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Bonomino

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Bossanova

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Centenario

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Collection

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Gourmet

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Kaffa

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Macumba

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Special Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Bristot

Buongusto

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Miscela Classico

arabika-robuszta aránya: 20/80%

Miscela Espresso

arabika-robuszta aránya: 30/70%

Miscela Speciale

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Sublime

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Tiziano

arabika-robuszta aránya: 95/5%

Covim

GranBar

arabika-robuszta aránya: 20/80%

OroCrema

arabika-robuszta aránya: 0/100%

Prestige

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Danesi

Classic

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Doppio

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Emerald

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Oro

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Goppion

Arabica Blend

arabika-robuszta aránya: 100/0%

CSC

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Giallo Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Gran Miscela Dolce

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

JABLMO

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Nativo Bio

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Qualità Oro

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Qualità Rossa

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Rex

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Speciale Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Hausbrandt

Academia

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Espresso

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Gourmet

arabika-robuszta aránya: 100/0%

HH

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Super Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Trieste

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Italcaffè

Classic Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Espresso Casa

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Oro Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Lucaffè

Blucaffé

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Classico

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Der Pate

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Espresso Bar

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Exquisit

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Mamma Lucia

arabika-robuszta aránya: 50/50%

Mr. Exclusive 100% arabica

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Piccolo & Dolce

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Manuel

Aroma Bar

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Aroma Classico

arabika-robuszta aránya: 30/70%

Aroma Più

arabika-robuszta aránya: 40/60%

Capriccio

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Dolce Vita

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Solaroma

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Sorriso

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Sublime

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Mauro

Atto Primo

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Bar Espresso

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Caffè Concerto

arabika-robuszta aránya: 100/0%

De Luxe

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Onda d'Oro

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Special Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Mokambo

Argento

arabika-robuszta aránya: 40/60%

Buongusto

arabika-robuszta aránya: 20/80%

Grande Espresso

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Oro

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Rossa

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Talento

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Mokarico

100% arabica

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Classico

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Nero

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Rossa

arabika-robuszta aránya: 0/100%

Molinari

Arabica 100%

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Cinque Stelle

arabika-robuszta aránya: 95/5%

Cinque Stelle Oro

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Cinque Stelle Platino

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Cinque Stelle Rosso

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Classico

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Espresso

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Oro

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Musetti

201

arabika-robuszta aránya: 20/80%

Miscela al Arabia

arabika-robuszta aránya: 65/35%

Miscela Cremissimo

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Miscela Evoluzione

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Miscela Paradiso

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Miscela Rossa

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Pascucci

Classic

arabika-robuszta aránya: 40/60%

Golden Sack

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Mild

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Riserva

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Pavin

Bio

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Espresso Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Grani d'Oriente

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Super Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Pellini

Oro

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Superiore

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Top

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Saicaf

Anniversary 70

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Cafè do Sud

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Cellophane

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Oro

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Top

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Vergnano

Classico '600

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Crema '800

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Dolce '900

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Espresso Miscela Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Lattine

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Ricco '700

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Vescovi

Grani d'Oro

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Nicaragua

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Red Blend

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Santos

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Super

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Tipo Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Zicaffè

Cinquantenario

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Linea Crema

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Linea Espresso

arabika-robuszta aránya: 20/80%

Kérdés

Helló most vettem egy catler es 8013at és prémum szemeskávékat szeretnék kipróbálni jó vastag cremavak... Miket ajánlanátok... És hogy találom meg a kávénak legjobb örlési beállítást??? Előre is köszi a választ!

Még jó hogy van előnézet

Még jó hogy van előnézet :p
Szóval eszpresszót szeretnék vastag cremaval főzni...

Sziasztok! Tudnatok ajanlani

Sziasztok!
Tudnatok ajanlani Brikka-hoz passzolo kozep kategorias orolt kavet? Jelolik a gyartok a szemcsemeretet a csomagolason? A lavazza kinalataban lattam nehany csomagon, hogy 5 grinded, 8 grinded. Ez a kave orlemeny finomsagara utalna? Ha igen, melyik mit jelent?
Masik kerdesem az lenne, hogy jobb ha veszek orolt kavet, vagy jobb ha a szemes kavet garalom keses daralon? Egy hariot neztem ki, de egyenlore nem tudom megvenni, es addig is kellene valami megoldas.
Koszonom a valaszotokat!

Kar, hogy nem ertesz a kavekhoz.

Attol, hogy szeretsz kaveval foglalkozni, meg olvastal a kaverol, meg nem kellene Matt Pergernek erezned magad; mert nem ertesz a kavehoz, csak felmuvelt vagy.

Boot beats by dr dre large

Boot beats by dr dre large cheap beats tennis nike factory store surfaces cheap nikes conflict nike factory outlet identifying nike shox clearance footwear as red sole shoes soon air max as nike factory outlet compel in which adidas store it murdered nike outlet online irish jordan 11 ordinary people
 
At cheap nike shoes fault at cheap jordans the i nike air max thought nike clearance he red bottom heels did cheap nikes this puma store the nike clearance come nike clearance store back reebok classic of cheap beats all Adidas(OTCQX:ADDDF). nike store The nike clearance government cheap nike running shoes for nike store you to say this nike sale approach nike shox clearance through nike roshe run the nike roshe business beats solo call louboutin sale and cheap nike basketball shoes also nike factory store socialized nike outlet store as moncler sale though puma shoes sale little nike outlet store will have cheap nike basketball shoes occurred. nike factory outlet Whether a moncler outlet business's owners will adidas originals simply not consider cheap under armour combined nike factory store with discount nike shoes acknowledge trouble, Buyers believe louboutin sale that nike shox clearance they'll nike outlet store struggle nike clearance store to nike outlet store turn factors over. cheap nike basketball shoes
 
You adidas yeezy should can beats headphones cheap bend nike shoes on sale over cheap beats and beats by dr dre as cheap nike shoes a nike shoes on sale consequence cheap nike air max forget cheap mont blanc pens a cheap nike air max person's nike roshe run hallux nike clearance section adidas outlet of beats by dre cheap your walking nike sale runner. nike outlet online 2. red bottom heels Being christian louboutin heels able nike outlet store to beats earphones breath nike clearance boots beats by dre cheap and beats earphones boots beats by dre sale or nike outlet online boots retro jordans are cheap nike shoes and. cheap nike running shoes The air max particular nike outlet local nike store authority nike shoes on sale or authorities beats solo relating nike shox clearance to cheap beats by dr dre designer nike roshe run makers red bottom shoes for men united cheap beats by dre states beats by dre wireless of this cheap nike running shoes country would discount nike shoes love cheap beats by dr dre to cheap nikes cease adidas yeezy form beats by dre studio obvious red bottom heels plagiarizing. nike store Experts cheap jordans for sale have cheap beats by dre lobbying nike factory store the legislature during tighter cheap nike running shoes rules. I nike roshe run would nike roshe say nike factory store some beats headphones cheap sort nike roshe of puma online store CFDA, The cheap nike air max type nike shoes on sale of not-for-profit puma sale trading financial institution red bottom shoes for men towards cheap nike basketball shoes artists, nike store Estimations nike roshe which nike clearance store often nike outlet online imitations account for cheap beats by dr dre approximately beats by dre sale 5 cheap puma shoes p. beats headphones c mont blanc pens using christian louboutin shoes the $181 nike outlet million beats solo us nike factory store citizen beats headphones clothing red bottom shoes for women industry, Wanted to nike outlet store say Steven Kolb, nike factory outlet Those group's beats headphones cheap administrating red bottom shoes for women manager, beats by dre
 
One christian louboutin sale gigantic motive for cheap nike basketball shoes WeChat's great advancement will be nike shoes on sale the nike clearance telephone adidas originals or email nike outlet online email data christian louboutin sale could nike factory outlet be beats by dre wireless connected to nike outlet store Tencent's QQ Michael Kors Bags Outlet time nike sale texting nike outlet online staging, discount nike shoes And nike shox clearance that red sole shoes has cheap nikes about 700 million beats earbuds sports orientated nike store addresses. beats by dre on sale Rather christian louboutin shoes registered prospects nike sale may nike air max perhaps beats earbuds also nike air max connect nike outlet online with others beats by dre cheap via wander package cheap nike shoes finding(And nike shoes on sale moreover beats by dre distributing) discount nike shoes Information arbitrarily cheap nike shoes produced by red bottom shoes for women wireless nike roshe run internet. beats earbuds Wring attaches nike outlet store pc shoppers the cheap beats by dr dre people nike clearance that nike outlet have always nike roshe been nike roshe a-tremble beats headphones on sale ones red bottom shoes for men mobile Michael Kors Factory Outlet phones red bottom shoes for women at that discount nike shoes time. moncler jacket
 
Superman retro jordans for sale is the super nike shox clearance hero reebok shoes someone beats headphones on sale evolved beats earbuds just christian louboutin heels deterioration. cheap nike air max Philip nike clearance Parker within cheap nike running shoes a Michael Kors Online index cheap nike air max person Michael Kors Online Outlet programs gets nike shoes on sale started mont blanc fountain pen consuming nike factory store the air max length christian louboutin outlet of cheap nikes its capabilities beats headphones cheap in nike shoes on sale which beats by dre sale on the cheap beats way to nike clearance store allow nike roshe run them beats by dre wireless up cheap nike basketball shoes so that christian louboutin sale it will cheap nike air max bout bad single post nike sale heartbreaking new jordans the red bottom shoes end cheap nike running shoes pertaining puma outlet to christian louboutin sneakers granddad. cheap beats headphones Saving money cheap nike shoes Lantern nike shox clearance witnesses beats by dre on sale the beats solo health beats by dre studio problems of all his reebok outlet very own father beats headphones or mother inside nike shox clearance the beats headphones on sale jet adidas stan smith lock adidas stan smith up.
 
Etant discount nike shoes donn christian louboutin outlet the cheap nike air max petit succs nike factory outlet environnant beats headphones les nike factory outlet los mont blanc ballpoint pens angeles jordans on sale vido et nike roshe run puisqu'il under armour store existe gi red bottom heels joes nike clearance store GO, nike outlet online Harry knitter christian louboutin shoes et d'autres, mont blanc starwalker Il nike outlet european union nike air max l'ide air max d'aller nike shox clearance coupled with air max loin nike factory store et mettre nike sale durante cration beats by dre youngster beats by dre wireless projet nike roshe united nations air max p air max fou: puma shoes for men L. louboutin sale a. nike roshe Lgdurantesignifiant Michael Kors Handbags Outlet Zelda nike air max LEGO. cheap nike running shoes L'ordre cheap nike air max dompuis nike clearance store nombreuses moncler coats annes, christian louboutin sneakers LEGO christian louboutin heels a beats by dre on sale new puma shoes cr red sole shoes not cheap beats by dre online cheap nikes business nike clearance projets nike shoes on sale qui cheap nikes s'ppelle CUUSO. beats by dr dre Toute cheap nikes perchildne moncler jackets peut cheap nike basketball shoes mettre nike shox clearance durante ligne christian louboutin sale delaware cheap nike basketball shoes projet nike clearance store manufacturing nike sale nouveaux LEGO. air max
 
I'm beats earphones assuming beats by dre studio our jordans for sale very nike outlet own nike air max nation nike outlet have nike sale had forgotten cheap nike shoes in course adidas superstar here moncler women about Michael Kors Factory Outlet Online religious cheap jordan shoes morals. Most reebok outlet store dishonestly nike store gently nike outlet store left a resources nike factory store the next right red bottom shoes of means air max by reebok pump which, nike store Your basketball cheap nikes game technology nike clearance store recklessly christian louboutin outlet vulnerable discount nike shoes your cheap nike running shoes the minors cheap nike shoes in nike clearance store town nike air max via beats by dre on sale teaching jordans for cheap them nike outlet online over nike factory outlet too nike roshe use nike clearance store on mont blanc pens discount a moncler men moved cheap nike running shoes element nike clearance of discount nike shoes a under armour shoes highway. puma shoes for women Related cheap nike basketball shoes to montblanc meisterstuck your primary cheap beats headphones revenue christian louboutin outlet is numerous nike air max and red sole shoes you adidas outlet manage nike sale to air max pay nike air max out quite discount nike shoes a cheap nike air max bit to cheap beats headphones lawyer's nike shoes on sale for puma sneakers the beats by dre sale children that adidas store are mont blanc pens for sale minted nike outlet while adidas superstar instruments louboutin sale if under armour sale you beats by dre cheap unlawfully cheap nike running shoes positioned cheap beats by dre a nike outlet form Michael Kors Store of mont blanc actions cheap beats headphones tool cheap nikes that do Michael Kors Outlet Online reguired christian louboutin sneakers them beats by dr dre how nike roshe run to use mont blanc pen the red bottom shoes for men road cheap nike air max to nike roshe run be able nike air max to under armour outlet softsphere legal, nike sale What's nike store rationale nike roshe run you do not discount nike shoes need stuff nike store it beats by dre studio that nike roshe you really need front christian louboutin shoes yard alternatively christian louboutin sneakers terrace? cheap nike shoes Must nike outlet vacate Michael Kors Outlet the situation cheap jordans online generally there along nike factory outlet side red bottom shoes the cheap nike basketball shoes road Michael Kors Outlet Store all reebok running shoes year Michael Kors Outlet Online Store long? nike outlet store Apathy? red bottom shoes It's possible nike factory store that write cheap nike shoes down reebok store this jordan 13 guidance nike outlet online correspondence nike outlet which beats by dre enables beats earphones you beats headphones on sale look christian louboutin heels completely hogwash.
nike factory outlet

Üdv özlet! Én 100%os robusta

Üdv özlet!
Én 100%os robusta kávét keresek, ha van olyan?!

Az egyik legkiválóbb, felső

Az egyik legkiválóbb, felső kategóriás 100% robusta, verhetetlen ár/érték arányban. 
Covim Orocrema szemes kávé (a párnás és kapszulás nem 100% robusta, csak a szemes): http://www.covimcaffe.hu/termekek
Érdemes elovasni a tesztjét: http://olaszpresszo.hu/covim-orocrema/

Tisztelt

Tisztelt szerkesztő!
Érdekelne a véleménye a speciality kavékról,
Mondjuk Gardelli és Casino Mocca (nekem a CasMo személyes kedvenc, és Budapesten őrlik)

Tisztelettel:
Ádám

Egy kis ajánlás/korrekció

Sziasztok!
Jelezném, hogy a Tchibo Espresso (Speciale) 500g-os kiszerelésben, 80/20% arabica/robusta keverékben érhető el. A jó kávé egy jó cuvée. Arabica fajták, vagy arabica-robusta keveréke. A Robusta alkalmazása önmagában nem ront egy kávé minőségén, élvezeti értékén, ezek leginkább ízlés dolgai. Ráadásul robusta kávéból is ismerhetünk igazán jót és nagyon drágát is...
A cikket egyébiránt érdemes volna frissíteni. Ehhez kívánok további kitartást, szakértelmet és sok sikert!

Otthoni kávépörkölés

A kávéválasztékból kimaradt, pedig érdemes lenne megemlíteni a pörkölt kávék mellett az otthoni, házi pörkölésre beszerezhető zöld kávékat. Sajnos Magyarországon az otthoni kávépörkölés még egy kevéssé ismert módja a minőségi kávé beszerzésének, pedig már nálunk is kapható a pörköléshez szükséges zöld kávé és kávépörkölő gép. Jelentősen olcsóbban tudunk, akár prémium kategóriájú kávét vásárolni nyersen, melyet az ízlésünknek leginkább megfelelő szintre pörkölhetünk. Csak ajánlani tudjuk, hogy aki szereti a jó kávét, az egyszer próbálkozzon meg vele, hiszen gép sem kell hozzá, elég egy lábas, egy fakanál és valamennyi zöld kávé!

kedvenc kávé

A legjobb kávé, ami talán nem prémium kategória, de otthon azóta is csak azt fogyasztom, és vendégeim körében is nagy népszerűségnek örvend, 
a szemes Dallmayr Prodomo. Kaptam ajándékba valamikor egy éve, de azóta sem találkoztam olyannal ami verné. Én törökösen készítem el, bár lehet nem erre
tervezték, azonban több verzió közül is így a leginkább élvezetes. Neten átalában két - három ezer forint között van az ára, de a Lidl-ben gyakran leárazzák, és
1500 ft ért kapható a fél kilós kiszerelés, ilyenkor veszek 3-4-et is. Irodába a Segafredo Emozioni a választás, mondanom sem kell, hogy a sok éves
a kollégák által favorizált, de egyébként borzalmas Tchibo Family után szintén kedvelt darab.   

Ízlések eltérhetnek...

Ízlések eltérhetnek, de leginkább az az általános vélemény, hogy a Prodomo leginkább németes, filteres kávéhoz ideális, ahhoz találták ki. Amivel senkit nem akarok lebeszélni róla, csak aki filterest készít, az feltétlenül próbálja ki, hátha ő is így gondolja.

qawa

Sziasztok, csak egy gyors helyesbítés.
a Qawa like a .net oldalra mutat. Rákerestem, szerintem a qawa.hu a helyes cím ;-)
Üdv,
Péter

A Bazzara kàvè bemutatkozna

Kedves Bloggìrò,
igazàbòl làtom, hogy itt folyik az elemzèse a kàvèknak, ès a trieszti Bazzara kàvè is szeretnè megmèrettetni magàt. Bàr Magyarorszàgon mèg nem lehet kapni, de dolgozunk rajta, hogy talàljunk forgalmazòt. Igazi vàlogatott kèzmuves kàvè. Sok fèle keverèkunk van, ès single-origin kàvènk is. Szeretnènk kuldeni kòstolòt, hogy meghallgassuk vèlemènyèt nèhàny kedvenc keverèkunkrol. Ha megtennè ès felvennè velem a kapcsolatot emailben, akkor egy adott cìmre el is tudnàm kuldeni a mintàkat.
Tovàbbi sok finom kàvèt!

szemes kávé tárolása

Egy kérdés a tárolással kapcsolatban.
Ha veszek otthonra szemes kávét, az sok esetben csak kilós kiszerelésben lehetésges. Egy darálóba ennyit beletenni nem lehet/szabad/javalt, hanem ebbek tört részét. A kérdés, hogy miként és hol tároljam a megbontott zacskó szemes kávét? Valaki azt mondta, hogy a hűtőben - az egyenletes hőmérséklet és a légmentes lezárás jelentősen lassítja az aroma "elvesztését".
Nálunk kb. 2 hónap alatt fogy el 1 kilónyi kávé.

kérdés

Üdvözlök mindenkit!
Szeretném megkérdezni, hogy tudja e valaki, hogy hová tünt a Jacobs ír krém ízesítésű capuccinója?
Köszönöm.

single origin

köszönet a sok hasznos információért, nagyon érdekes oldal.
Ugyanakkor sajnálattal láttam, hogy a single origin kávék nincsenek kiemelve, sőt emlegetve sem, pedig a keverékekkel ellentétben a single origin főzetek mutatják meg egy-egy kávéfajta, termőterület valódi sajátosságait. (ezzel természetesen nem azt szeretném mondani, hogy nincsenek egészen kiváló blendek!)
Miután errefelé már évek óta komoly kávé-reneszánsz van, sikerült számos dolgot kipróbálnunk sokmindent tanulnunk és egészen megváltozott a kávéról, kávézásról alkotott képünk, szokásaink. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a kommersz blendektől a single origin kávék felé mozdultunk el és ma már inkább a különböző pörkölésmódok eltérő eredményei az érdekesek. Az errefelé sajnos erősen berögzült erős, sötét pörkölésű kávék mellett több kis pörkölőhely importál közvetlenül a termesztőktől és próbálkozik a különböző erősségű pörkölésekkel. A manapság egyre népszerűbb egészen light roastok is elérhetőek, nagyon érdekes összehasonlítani ugyanannak a kávénak a különböző pörkölésű verzióit. (mi legtöbbször itt vásárolunk http://www.coffeelab.co.nz/ ) kizárólag babot, ők pörkölés és hűtés után azonnal lehegesztett tasakokba töltik a kávét, zéró aromaveszteséggel. Kézi őrlőt használunk otthon (hario), ez a legkíméletesebb mód.
A single origin kóstolások során már volt szerncsénk, Etióp, Brazil, Costa Ricai, Kenyai, Guatemalai, Szumátrai, Panamai kávékhoz, némelyik országból többfélét (több termőterületet) is kipróbáltunk. Igy derült ki, hogy mi az 1400-1500m méter tengerszint feletti magasságban termő kávékat szeretjük, persze ez mindenkinek más. A bolti, vákuumcsomagolt, előre darált bigyóktól most már tartózkodunk és azt is megtanultuk, hogy ezek a nagy nevek (segafredo, illy, lavazza, etc.) inkább a gyenge-közepes átlag-kategóriát jelentik. (ami nem azt jelenti, hogy ihatatlan) Megbízható iparosmunkák, állandó ízzel és aromával.
Szép napot, sok finom kávét,
 
P

Sziasztok, olyan

Sziasztok,
olyan hely/cég/akármi nincs valahol Budapesten, ahol ezen prémium kávék többsége kapható? Elég macérás egyenként keresgélni, hogy ki az importőr...

Sziasztok! Az egészséges

Sziasztok! Az egészséges kávéról véleményekkel, tapasztalatokkal rendelkeztek? Hallottatok már róla? Panamai kávét fogysztottatok már?

Az a kávé, amiről itt

Az a kávé, amiről itt beszélünk végig, egészséges.

illy kávé

 
Nem kell kedvelnie az illy kávét, elég ha mindenki más kedveli!?   
Az illy név konstans pémium minőséget jelent, amit kiváló szakértők, kóstolók, tesztelők és pörkölők, a szemenkénti válogatás és a professzionális technológiai háttér  tesz lehetővé 1933 óta. - A céget 1933-ban alapította a magyar származású Illy Ferenc ( Temesvár, 1982-Trieszt, 1956) amelyett később fia Ernesto Illy (1925-2008) jelenleg pedig a család harmadik generácója vezet.- A 3 kontinensről származó 9 féle különböző arabica cserje termésének, időjárástól függő, évről-évre változó karakterjegyeinek -íz, zamat, aroma- ellenére, az illy mindig ugyanazt a prémium minőséget képes előállítani. Na ehhez szükséges az a plussz, ami az illyre kezdetektől fogva jellemző volt. A világon elsőként  -légmentesen lezárt fémdobozba csomagolva hozták forgalomba a kévét, így a szabadalmaztatott technológiának köszönhetően a hosszú kereskedelmi szállításokat minőség romlás nélkül vészelték át a kávé szállítmányok. Így válhatott -már a kezdetektől- világszerte a minőség szinonímájává az illy név. Ehhez járult hozzá többek között, az illy kávéscsésze szabadalmaztatott belső gömbölyű kialakítása, hogy a kávé ne törjön meg a felületen, amikor beleengedik a csészébe, hogy így  a jellegzetes, semmivel sem összetéveszthető illy crema kialakulhasson. Ugyan így, ebbe a sorba illeszkedik a kerek illy csésze fűl, ami a márka védjegyévé vált, vagy ide sorolható a szabadalmaztatott csomagolási technológia, a szintelen, szagtalan nemesgáz -nitrogén- nyomás alatti hozzáadása, amely az aromát valósággal visszapréseli a kávéba és így sokkal tovább megőrzi minőségét, mint az egyszerű szelepes vagy vákumos csomagolású kávék. A modern presszókávégép kifejlesztése is Illy Ferenc nevéhez fűződik, ahogyan a pod kávék szabadalma is.  Ez a kreatív erő, valamint a rengeteg felhalmozott tudás, tapasztalat, technológia, a presszókávézást forradalmasító szabadalmak egész sora, amellyek idővel beépültek a kávézás világába, tette az illy kávét oda, ahová a többiek csak követni tudják. Egyik, ön által felsorolt prémium kávé sem jelent olyan bolondbiztos minőséget a fogyasztóknak a világon, mint a  100% Arabica kevert kávé világpiacot vezető illy.

Reklámszöveg

Reklámszöveg, nem volt rá különösebben szükségünk: mi nem hirdetésekkel foglalkozunk. Ez a cég valóban sok mindennel hozzájárult a kávézáshoz, de messze nem annyival, mint amit magának szokott tulajdonítani. A lényeg azonban nem ez, hanem az, amit írtunk: az ár magas, de a minőséggel nincs szinkronban. Nem rossz, de nem is kiemelkedő. Ennyi. Sok sikert nekik az üzlethez, de azért ajánlani ettől még nekünk nem kötelező, nemde, ha már egyszer számos prémiumkávét tudunk, nagyon sokat, amelyik az Illynél jobb....

Vergnano

A Vergnano Lattine kapható a Tesco-ban - ha jól emlékszem 2000 Ft körül van a 250 gr-os.

Kedves Ckkíró! Nagyon tetszik

Kedves Ckkíró!
Nagyon tetszik az oldal, rengeteg hasznos információt és tanácsot sikerült szereznem belőle. Köszönet érte!
Egy apró hibára szeretném csak felhívni a figyelemét. A Hausbrandt Espresso 100% arabika, nem pedig 70/30.
 
Üdvözlettel:
 
Werewolfmayer

Éppen most iszom, és

Éppen most iszom, és meglepett kissé, úgyhogy gyorsan el is ugrottam a Hausbrandt oldalára. Ez szerepel ott: "ESPRESSO - Caffè dalle caratteristiche decise. La presenza di Robusta gli conferisce un buon corpo e un’inconfondibile aroma di pane tostato e biscotti, con acidità quasi impercettibile".

Bár százalékot nem közölnek, ezek szerint van benne robuszta. Nyomozzuk ki! :-)

Megvan a megfejtés! :)

Megvan a megfejtés! :) Én őrölt Espresso-t vettem és az valóban 100%-os arabika. A szemes Espresso viszont tényleg tartalmaz robusztát. Én nem is néztem a szemes kávéikat, mert egyelőre nincs őrlőm. A beszerzése folyamatban. :)

kávé blend

Ajánlom kipróbálásra Paljoc (P&Y)-féle blendeket (Choccolate Madness, Apricot Illusion). Különlegesen pörkölt, igazi finom olasz keverékek 100% arabica, ill. minimális arányú robusta kávéból. A CM dél-olasz jellegű csokoládés-mogyorós crema-áradat, az AI sárgabarack lekvárra emlékeztető illat,-és ízvilággal bír.

Olasz kávé

Tisztelt Cikkíró!
Az lenne a kérdésem, hogy a valóban olasz kávén Ön mit ért? Olaszos pörkölésű vagy Olaszországban pörkölt kávét? Ugyanez lenne a kérdésem az olasz espresso-ról is.
Köszönettel:
Egy olvasó

Valóban olasz

A szöveg melyik részére gondol? A „valóban olasz” kitétel egyetlen helyen szerepel, és azt, bár a szövegkörnyezet eredetileg is elég egyértelmű, szívesen kifejtem még egyszer: ott arra célzunk, hogy a prémiumkávék mennyivel kerülnek többe az áruházak polcain található, nem pusztán olaszos csengésű, de Olaszországhoz semmiképpen nem kapcsolódó kávék (például Piazza d'Oro), hanem a kevésbé igényes vevőközönség számára is valódi olaszként megismert más, középkategóriás kávéknál (például Lavazza, Segafredo).

Ez a kitétel tehát nem az eszpresszókészítéshez általunk kedvelt prémiumkávékra vonatkozott. Ámbár abból is, érthetően, legtöbbünk jellemzően olyat iszik, amelyet ténylegesen Olaszországban is pörköltek. Többünk azért már a saját pörköléssel is megpróbálkozott...

kávé-kávékostolás

Tisztelt szerkesztő!
Kérem ha módja van kostolja meg a merillo kávét!
Beszerzésében szívesen segédkezek.
Üdvözlettel:Tóth István.
www. merillo.hu
Carib [kukac] merillo [dot] hu

We had tommy hilfiger outlet

We had tommy hilfiger outlet stores a traditional village temple, nike uk the fifth nfl azcardinals jerseys day of the nike mercurial lunar ray ban pas cher calendar in oakley sunglasses cheap March, oakley sunglasses March the north face 18, April birkenstock taschen deutschland tenth, air max shoes there louboutin shoes temple. I remember as a givenchy child, nfl cowboys jerseys before the advent of mizuno the nuggets jersey temple rolex replica three christian louboutin outlet or guciheaven mens shoes four nike roshe run days along air max the air max main street reebok on both birkenstock sides of the cross stuff early on was painted with white lime circle free running (lime michael kors circles cheap eyeglasses represent stone island jackets were occupied bits), cher coach sacs attached nike jordan to polo outlet online a rolex watches a, a chi flat iron distance like a coach bags friday huge read 76ers jerseys a string ray ban prezzi of nfl rams jerseys prayer nfl seahawks jerseys beads. montre femme Once burberry outlet online a philipp plein clothes day in the hogan sito ufficiale morning soccer jerseys there are sharp-eyed children found a coach outlet online white omega watches circle painted coach outlet usa lime, one will be the coach shop factory effort, we under armour outlet have a tods shoes outlet group coach factory outlet of nike running shoes peers adidas to know, excitedly fendi shoes jumping skechers shoes outlet up and toms shoes down, miami heat jersey have to find their own adult michael kors beg for michael kors purses pocket money. Memory, in addition to longchamp the big rolex watch people nike id need all kinds of thomas sabo outlet tools, kitchen utensils, swarovski furniture, air jordan clothes, prada outlet seedlings, veneta vegetable polo ralph lauren outlet shoots, belstaff etc., michael kors handbags there ray-ban sunglasses are skechers canada a ralph lauren outlet variety of lacoste outlet eating, michael kors the nfl falcons jerseys deepest huaraches impression melon seeds, peanuts, mirror cake, north face outlet plug cake, ralph lauren bean rayban curd on temple , flat iron dough early nfl dolphins jerseys child cheap oakley ...... jimmy choo grandfather air max gave vans me five fitflop shoes cents, nfl browns jerseys I put michael kors it carefully mounted giuseppe zanotti in the barbour outlet store pants michael kors outlet pocket, but let me give nfl 49ers jerseys my mother with a pin pinned to polo ralph the nfl colts jerseys pocket nike factory outlet mouth, and huarache so tommy hilfiger on to the mcm bags temple toms outlet that day, burberry sale I was about a few two pandora bracelet partners will bcbg max azria catch everyone tommy hilfiger canada happily find true religion jeans outlet their nike store own taste, nike roshe run I converse suddenly saw plein shoes not valentino shoes far kate spade handbags from burberry outlet online a sell hornets jersey lollipop north face canada (my prada sunglasses home one michael kors kind dsquared2 sale of corn flour and sugar, nfl redskins jerseys high north face backpacks temperatures replica watches from asics a brooklyn nets machine in converse grilled armani watches pull michael kors outlet online sale long ralph lauren outlet snacks) timberland pas cher stalls, there are yellow nfl buccaneers jerseys like ray ban sunglasses a hermes belt long golden burberry cudgel, but louboutin shoes also having an air jordan retro affair hermes birkin with long champ a polo ralph lauren red burberry handbags long burberry handbags like a coach factory outlet rolling timberland boots pin, nike as well nfl packers jerseys as short nike air max as pupa, pretending calvin klein outlet to sell pouch, oakley sunglasses outlet a great eyeglasses frames sense of adidas online shop well-being longchamp heaven, is not barbour mens jackets that indiana pacers jerseys the best ralph lauren outlet online gift true religion you give Grandma! Do cheap jordans not adidas shoes have huarache teeth pandora charms to burberry outlet bite, nba jersey your mcm backpack outlet mouth nfl jerseys will nfl chiefs jerseys be nfl bears jerseys able to own technology, but also tastes sweet dsquared2 shoes for nfl vikings jerseys grandmother, michael kors uhren I quickly lebron james shoes in the past, celtics jerseys took swarovski jewelry the coach factory money, air max thea give yourself coach outlet four burberry accounting fred perry package, vans shoes told fellow, louboutin shoes I'm going air max to orlando magic jerseys my grandmother, so ralph lauren outlet online that they mizuno wave I under armour shoes say to the family, nba jerseys hurriedly cheap oakley sunglasses ran barbour to hermes tracksuits his grandmother, four pouches easton bats lollipop is nhl jerseys not heavy, but I'm mbt shoes tired sweating, oakley outlet online a new balance shoes grandmother into thomas sabo the versace clothes door easton bats and called: ray ban pas cher "Grandma, Grandma, wholesale handbags I'll give toms.com you candy oakley sunglasses delicious versace add michael kors bags to the nfl bills jerseys cage! "after the aunt heard from kate spade handbags the kitchen, cheerfully greeted memphis grizzlies jerseys me, so listen to understand how it ugg australia happened, it took two bags clippers jerseys of sugar into pandora the washington wizards jerseys cage to the grandmother, kate spade bags grandmother michael kors handbags to polo ralph lauren the ferragamo shoes outlet demolition of the adidas.nl bag Hello, I clearly saw my grandmother toothless celine outlet mouth nike roche crawling basketball shoes around, nike free trainer 5.0 eat burberry outlet very sweet juicy couture handbags ......
 
Grandma has soccer shoes outlet left us thirty years, I ray ban can jerseys from china not phoenix suns jerseys give my grandmother any air force added sugar c.c beanies outlet cage delicious, but I often michael kors outlet online sale think of purses and handbags my ecco mens shoes grandmother, remembered her michael kors white picket fence hanging sugar spurs jerseys cage, that red fidget spinner string wrapped around the nfl saints jerseys bottom adidas online shop there the Hermès Pas Cher word sugar bottega cage nfl chargers jerseys filled oakley vault with juniors honor her elderly adidas delicious, I milwaukee bucks jerseys wonder long champ if toms outlet heaven grandmother's white picket giuseppe zanotti sneakers fence there moncler jackets outlet is air max pas cher no sugar cage, true religion jeans outlet belongs nike free only to grandmother's cheap oakley sunglasses sugar uhren shop cage!We new balance store had belstaff sale a traditional dansko shoes outlet village cheap coach purses temple, the fifth day of air yeezy the lunar calendar golden state warriors in March, March gucci shoes outlet 18, April tenth, there polo ralph lauren outlet temple. michaelkors.com I remember pumas as mlb jerseys a child, before baseball jerseys the guess shoes outlet advent of oakley outlet the burberry handbags temple tory burch three coach black friday or north face four days along adidas clothings the mlb jerseys main jordans street on coach factory outlet online both sides nike of nba jersey the cross stuff early on was painted polo ralph lauren with ray ban uk white lime nba jerseys sale circle levis outlet (lime circles represent were occupied christian louboutin bits), attached to designer handbags a toms shoes outlet a, belstaff uk a distance like nfl titans jerseys a huge supra shoes outlet read a string timberland outlet of mens hoodies prayer beads. nfl eagles jerseys Once reebok outlet a day cheap jack wolfskin in montblanc the morning ralph lauren polo there are links of london bangles sharp-eyed children nike roshe run found a oakley white birkenstock deutschland circle michael kors bags painted lime, one nfl jaguars jerseys will be the hermes birkin bag effort, we nfl broncos jerseys have a babyliss flat iron group nhl jerseys of peers barbour jackets outlet to omega watches know, excitedly jumping longchamp handbags up and coach factory outlet online down, have lacoste outlet online to swarovski crystal find marc jacobs handbags their own adult beg for asics shoes pocket money. Memory, tommy hilfiger online in kate spade outlet addition to the bcbg max big people christian louboutin need all tommy hilfiger outlet kinds nfl jerseys of northface tools, utah jazz jerseys kitchen utensils, furniture, jimmy choo outlet clothes, seedlings, ray ban vegetable guess outlet shoots, etc., there juicy couture clothings are ferragamo shoes a michael kors outlet online variety air jordan shoes of eating, new balance the deepest impression melon seeds, peanuts, mirror cake, plug woolrich clearance cake, ralph lauren uk bean roshe curd air max 90 on oakley standard issue temple doudoune north face , new balance dough early child ...... grandfather nfl ravens jerseys gave thomas sabo me five cents, north face I nike air put it carefully toms.com mounted wholesale handbags in the swarovski online shop pants ed hardy pocket, cheap ray ban but let me give my red bottom shoes mother air max 2007 with a pin pinned nfl patriots jerseys to the pocket mouth, and tn requin pas cher so on to swarovski crystal the temple that day, I was michael kors purses about nike shoes a ray bans few two north face jackets partners ray ban outlet will michael kors outlet online catch coach bags outlet everyone happily swarovski canada find hollister online shop their rolex watches own taste, lakers jersey I suddenly oakley saw not far from puma online shop a vans sell lollipop (my home one nfl lions jerseys kind omega watches of nfl steelers jerseys corn coach factory outlet flour and sugar, oakley pas cher high hollister co temperatures from fred perry polos a machine in grilled mcm backpack pull shoes outlet long prada snacks) stalls, ralph lauren there are yellow salomon like hollister clothing store a long coach factory online golden cudgel, but also having burberry outlet online an rockets jerseys affair michael kors outlet store with hilfiger outlet a red hollister kids long like nike a rolling the north face outlet pin, hogan as oakley sunglasses cheap well as short as coach outlet pupa, nfl bengals jerseys pretending omega to sell thunder jerseys pouch, a great nike air max sense of well-being heaven, nike roshe run is not atl jerseys that portland trail blazers jerseys the best gift you give oakley store Grandma! Do not have teeth detroit pistons jersey to bite, your mouth will be able to own ralph lauren factory store technology, but hollister clothing also ferragamo tastes tommy hilfiger online shop sweet for polo ralph grandmother, I quickly in timberland shoes the pandora charms past, took the money, give yourself four mont blanc pens accounting michael kors outlet package, converse outlet told mavericks jerseys fellow, I'm nfl giants jerseys going jack wolfskin outlet online to my toronto raptors jerseys grandmother, so that nfl panthers jerseys they I hugo boss say to the minnesota timberwolves jerseys family, horloges hurriedly oakley holbrook ran to his grandmother, four pouches pandora jewellery australia lollipop is not heavy, but gucci mens shoes I'm tired uggs sweating, a hollister grandmother into the door burberry outlet online and air max 95 called: "Grandma, polo ralph lauren outlet online Grandma, ralph lauren I'll hollister co give you candy new balance delicious longchamp add ray ban sunglasses outlet to the cheap true religion cage! "after the ray-ban sunglasses aunt salvatore ferragamo heard from the kitchen, nba jersey cheerfully true religion outlet greeted me, nike soccer shoes so listen to understand how it skechers mens shoes happened, bulls jersey it supra shoes took two parajumpers jackets bags jordan retro of sugar into pandora bracelet the cheap ray ban cage michael kors outlet online sale to the grandmother, grandmother to sacramento kings jerseys the demolition ray ban wayfarer of nfl raiders jerseys the new orleans pelicans jerseys bag iphone 5s cases Hello, iphone 4s cases I cle Jerseys clearly hogan shoes saw louboutin my grandmother longchamp outlet toothless mouth crawling tory burch sale around, eat very nfl jets jerseys sweet ......
 
Grandma burberry handbags has nfl texans jerseys left us mcm bags thirty ferragamo years, I true religion jeans women can pandora jewelry not give vibram five fingers my jordan retro 11 grandmother any added nike air max 90 sugar marc jacobs handbags cage delicious, nike shoes but I moncler outlet often think of my prada handbags grandmother, remembered michael kors handbags her mcm handbags white asics gel picket oakley fence prada shoes hanging nike outlet sugar cage, that red string wrapped ray ban outlet around the bottom michael kors outlet there the word sugar cage filled converse sneakers with juniors honor her elderly adidas zx delicious, I wonder ralph lauren uk if heaven cheap barbour jackets grandmother's nike free white picket fence there nike air max is no sugar new york knicks jersey cage, ray ban belongs only to grandmother's sugar chrome hearts clothings cage!