Eszpresszógépek

A választék immáron itthon is annyira bőséges, hogy egész nehéz az eligazodás. Bizonyos ritka, drága és speciális készülékeket ugyan csak szakboltokban, esetleg közvetlenül az importőrön keresztül szerezhetünk be, az országot behálózó három nagy elektronikai üzletlánc – az Electro World, a Media Markt és a Saturn – imponáló készletet tart nemcsak az olcsóbb készülékekből, hanem a drágább, jó nevű, igényes eszpresszót szerető közönség számára ismerősen csengő nevű, elismertebb márkákból is. Hátrányuk viszont a magasabb áruk, valamint az a tény, hogy azért általában a nagy többség nem itt vásárol kávét, tehát lassan forog az árukészlet, gyakori az öregecske kávé.

Lehetetlen feladat lenne az összes fellelhető gépet összegyűjteni és listába sorolni. A készülékek tárgyalásánál érthető módon az olcsóbbaktól a drágábbak felé fogunk haladni, de több gyártó is jelen van a piac különböző igényeket különböző árszinten kielégítő szegmenseiben, így némi átfedések is lehetségesek. Felsorolásunk tehát semmiképp nem értékelhető szigorú értéksorrendnek: abból a tényből, hogy X készülék éppen megelőzi Y-t a felsorolásban, nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

A konkrét készülékfajták ismertetése előtt azonban tegyünk egy kis gyakorlati kitérőt. Aki csak most ismerkedik az eszpresszóval, ritkán tudja, hogy a kávé őrlésének, ennélfogva a darálónak milyen fontos szerepe van (részletesebben egy későbbi fejezetben lesz erről szó). Bizonyos értelemben azt is mondhatjuk, hogy a daráló majdnem fontosabb, mint a főző maga, pontosabban, ha a beszerzésre fordított összeg kezdetben nem engedi meg az áhított készülékek megvásárlását, célszerű a darálónak adni elsőbbséget. Ezt csak akkor tehetjük másképpen, ha hosszabb távra előredarált kávé vásárlására rendezkedünk be, elfogadva azt, hogy ennek minősége nem ideális, és a főzőnket is ennek tudatában kell megválasztanunk.

Hogy konkrétumokról beszéljük, a mindjárt ismertetendő legegyszerűbb eszpresszógép ára húszezer forint körül van. Ez azonban nem elegendő, ha van is otthon késes kávédarálónk, az alkalmatlan az eszpresszógép megfelelő kiszolgálására. Mindenképpen hozzá kell adnunk az összeghez egy daráló árát, amely kézi őrlő esetén 20 ezer, elektromos esetén 25–35 ezer körül van. Ez azt jelenti, hogy a minimális összeg, amellyel beszállhatunk, 40–55 ezer forint.

Ha ez túl sok, akkor fontoljuk meg azt, hogy a darálóra (legalább a kézire) mindenképpen szánjunk rá, amennyit muszáj, és eszpresszógép helyett egyelőre inkább az előző fejezetben említett Bialetti Brikka Elite főzőt használjuk. Később, ha majd tudunk mellé eszpresszógépet is venni, a darálónk már addigra meglesz hozzá.

Az áttekinthetőség kedvéért táblázatban is összefoglaljuk:

Összeg Kávéfőző Daráló
5000 Ft-ig    
10 000 Ft-ig Bialetti Brikka Elite otthoni egyszerű késes daráló
20 000 Ft-ig Krups XP40x0, Saeco Via Veneto
35 000 Ft-ig De' Longhi BAR, Krups XP40x0, Saeco Via Veneto Peugeot Brésil kézi daráló*
45 000 Ft-ig De' Longhi BAR, Krups XP40x0, Saeco Via Veneto Solis daráló
55 000 Ft-ig De' Longhi BAR, Krups XP40x0, Saeco Via Veneto  Iberital daráló
80 000 Ft-ig Gaggia Espresso Iberital daráló
100 000 Ft-ig Gaggia, Saeco, stb. Iberital daráló
150 000 Ft-ig Rancilio Silvia, Isomac Venus Iberital daráló
ennél több Szabad a vásár! Szabad a vásár!

* A szóbajöhető kézi daráló (a Peugeot-fivérek gyártmánya) húszezer forintos ára mellett nehezen szerezhető be itthon, és ha nem csak egy-két adagra valót akarunk naponta főzni, akkor bizony sokat kell tekerni, tehát nem ajánlhatjuk mindenkinek nyugodt lelkiismerettel, csak annak, aki elfogadja ezeket a korlátokat. Ha nem, vagy úgy néz ki, hogy a későbbiekben még módunkban lesz a főző mellé egy komfortosabb, elektromos darálót is venni (amelyből a legolcsóbb már csak kevéssel haladja meg a Peugeot árát), akkor az átmeneti időszakban próbáljuk meg az előre darált kávékat. A későbbiekben egyes készülékeknél meg fogunk említeni konkrét kávékat is, amelyeket a topik lakói sikeresen használtak.

Alapkészülékek: De' Longhi, Krups, Saeco, AEG, Electrolux...

Valamint tulajdonképpen a felsoroltakon kívül mindegyik, amelyik a nagyjából 20–30 ezer forintos árkategóriában 10 bar körüli, tehát eszpresszókészítésre alkalmas gépeket készít (a névleges teljesítmény tipikusan 15 bar, tehát a készülékeken vagy leírásukban ez olvasható, a tényleges kávéfőzés 9–10 bar nyomáson történik). A nevek sokasága gyakran zavarba ejtő, a valóságban kevesebb gyártó van, mint amennyi márkanév (csak példaként, kicsit ki is tekintve szűkebb témánk területéről, az AEG, Zanussi, Lehel nevek mind az Electrolux konszernhez tartoznak, de ha a kávéfőzőnél maradunk, a Gaggia, a Saeco és a Solis is ugyanaz a cég).

én így látom...

Krups XP4000, XP4020: Én nem bántam meg, hogy ezt vettem. Szerintem akik itt megvették, eddig javarészt azt kapták, amit venni akartak. Valami fura elegyét a német precizitásnak (mégis csak fegyver- és gépgyár) és az olasz eszpresszóvilágnak. Tud jó kávét csinálni, nem is nagyon hisztis, és szinte bolondbiztos. Tudatja, ha nagyon dinka volt a felhasználó. -:) Elég széles spektrumon elviseli a gyári őrleményeket, ami előny a daráló beszerzéséig, azaz sokféle előre őrölt téglával képes együttműködni, persze ebben elvár némi segítséget a tamperoláskor.

A víztartály talpszelepe tud hibaforrás lenni. Egy gyenge pontja van szerintem, a kar alján lévő műanyag csöcsök. Ha nem figyelsz oda, s ezeket lenyomod az asztalra, akkor visszagyűrődnek, s nem tud kifolyni a kávé. Idővel meg el is törik ez a rész, ami nem befolyásolja a lefővő kávé minőségét, csak amolyan szamárvezető a kifolyón.

Daráló nélkül is jó tapasztalatom volt a Tchibo Espresso Gusto Originale és Davidoff Espresso előre darált kávékkal. A Segafredo Espresso Casa is elmegy, de az már erősebb tamperolást igényel.

Mostanában rossz híreket hallani a Krupsok megbízhatóságáról. Víztartály szelepe, kilazuló főzőfej (időnként némi csavarozással kijavítható), a kezelőgomb határoló lemezkéje letörik (ettől még jól működik tovább, de azért nem túl elegáns).

én így látom...

De' Longhi BAR12, BAR14: A két készülék között nincs alapvető különbség, csak esztétikai – a BAR14 ezüstös előlapú, és van rajta egy plusz csészealátét a cseppfogó tálcára, ez egyébként külön megvásárolható, és a BAR12-re is feltehető. Egyetlen további dologra érdemes odafigyelni: a BAR12-t mindig nyomásfokozó nélküli, egyenes nyelű szűrőtartóval forgalmazzák (ha kivesszük a helyéről, a szűrő alatt semmi nincsen, csak egy üres tartály, az alján két nagy lyukkal, ahol a kávé kifolyik), a BAR14 időnként feltűnik a De' Longhi más gépein használt, enyhén hajlított nyelű, nyomásfokozós szűrőtartójával (ebbe belenézve fekete műanyagbetétet látunk). Ez utóbbit kerüljük el, ha lehet.

A De' Longhi nagyon hasonlít a Krups XP4000-es sorozathoz, de kevésbé elnéző az őrlemény hibáival (rossz szemcseméret, nem teljesen friss darálás) és a felhasználó ügyetlenségével (rosszul időzített munkamenet) szemben, így a vele nyerhető kávé minősége is sokkal nagyobb ingadozást mutat: jól el is lehet rontani, ugyanakkor a gép árához képest kifejezetten kiváló kávét is lehet vele készíteni. A nyomásfokozós szűrőtartóval egyébként, akárcsak a fent említett Krups, kevésbé érzékeny az őrleményre, tehát meg lehet vele próbálni ugyanazokat a kávéfajtákat is.

én így látom...

Saeco Via Veneto (De Luxe): A sima és a De Luxe között a kávé tekintetében nincs értékelhető különbség, az utóbbiban talpszelepes víztartály van (ez nem feltétlenül előny, hibaforrás lehet) és a gőzölőcső kialakítása más; a többi csak esztétikai eltérés. Alapkivitelben mindkét változat nyomásfokozós karral készül, bár a gyár készít hozzá ilyen egység nélküli szűrőkart is. Ha nem magunknak darálunk, akkor mindenképpen a nyomásfokozót válasszuk, mert csak azzal tudjuk a gyári darálás eltéréseit kiegyenlíteni. Ha magunk darálunk, akkor viszont kezdhetünk rögtön az egyszerűbb karral (bár a másikból is könnyen, roncsolás nélkül, bármikor ki- és visszaszerelhető a nyomásfokozásért felelős rugó és szelep; így a gyakorlatban eldönthetjük, melyik megoldás tetszik jobban).

Ami az eszpresszót illeti, a készülék, akárcsak árában, teljesítményében is egálban van a másik kettővel. A nyomásfokozónak köszönhetően nem olyan érzékeny a darálmányra, mint a De' Longhi, ebben a Krupshoz hasonlít, tehát a hozzá ajánlható kávék is alapvetően ugyanazok.

A felsoroltak tehát kommersz, háztartási kategóriájú készülékek. Mint ahogy a bevezetőben már leírtuk, nézzünk alaposan körül vásárláskor, az említett cégek gyakran készítenek magasabb árkategóriájú, akár kétszer-háromszor annyiba kerülő terméket is, attól nyilván nagyobb megbízhatóságot, tartósabb szolgálatot várhatunk el. Az eszpresszógépek ezen a téren semmiben nem térnek el a mai kor szokásos mérnöki tervezési gyakorlatától: először a cégek pénzügyi felelősei határozzák meg a kategóriát, a piaci pozíciót, és ebből derül ki, hogy mennyit lehet a gyártásra fordítani, tehát végezetül a mérnökök ehhez mérten döntenek a felhasznált anyagok és alkatrészek minősége és tartóssága felől. A jobb nevű cég olcsóbb modelljétől se várjunk tehát többet, mint a többiektől.

Az ilyen eszpresszófőzők használatban leginkább kifáradó alkatrésze a nagy nyomást előállító pumpa. Nézzünk gondosan utána, mennyi garanciaidőt vállalnak és milyen feltételekkel a különféle gyártók; ez akár alapvető mértékben befolyásolhatja is a döntésünket.

Ugyanez vonatkozik az automata készülékekre is, ha ilyen vásárlására szántuk el magunkat. Az említett gyártók ilyen készülékei körülbelül százezer forintba kerülnek, akció és bolt kérdése, hogy ennél egy kicsivel kevesebb vagy több éppen az ár. A magasabb árat a sokkal komplikáltabb belső felépítés és programozható automatika, beépített daráló indokolja, de a korábban mondottak ugyanúgy érvényesek rájuk is. Alapvetően háztartási, esetleg kis irodai felhasználásra tervezett készülékek, számos fontos részegységük műanyag, tartósságuk hagy kívánnivalót maga után. Gondosan vessük össze a garanciális feltételeket, és készüljünk fel arra, hogy a garanciaidő után kisebb-nagyobb javításokra óhatatlanul szervizbe kell majd vinnünk őket. Egyébként a szervizes tapasztalatok szerint a javításra szoruló készülékek közül igen sok az előírt tisztítást elhanyagoló, vízkövesedéssel nem törődő felhasználóktól érkezik a szervizbe, ha tehát gondosan betartjuk a használati utasítás tisztításról, karbantartásról szóló részeit (egyes gyártók külön speciális tisztítótablettákat vagy folyadékokat árulnak a gépeik szükséges karbantartásához, ne feledjük ezeket időben használni, még ha pénzbe kerülnek is, mindig sokkal olcsóbbak, mint a használatuk elmaradásából származó kár), megspórolhatjuk a felesleges kiadásokat.

én így látom...

Ezekben a készülékekben nem túl tartós a daráló, és a főzőegység szinte teljesen műanyag, méghozzá abból is elég kommersz anyag. Leginkább ez a kettő szokott tönkremenni, természetesen a garanciaidő után, és mindkettő javítása elég drága ahhoz, hogy a másodiknál az ember már elkezdjen gondolkodni, hátha jobban járt volna egy új vásárlásával… A daráló például alkatrészként jellemzően jóval többe kerül, mint egy különálló, tartós, komplett kávédaráló.

Ezek a készülékek kifejezetten háztartási használatra szánt (tehát ennél nagyobb igénybevétel szóba sem jöhet) fogyóeszközök, mint manapság olyan sok minden. Nem feltétlenül minden egyes darab megy tönkre, az is igaz, de ki tudja előre, mennyire lesz szerencsénk? Három-négy évnyi élettartamnál reálisan nem számíthatunk többre.

Ezzel szemben áll a készülékek komfortja: felül bemegy a szemeskávé, alul kijön az eszpresszó, közben csak egy-két gombnyomásra van szükség. Nem kell darálni, tömöríteni, pucolni (eltekintve az automatikus tisztító- és vízkőtelenítő programoktól, meg a hozzá beszerzendő speciális porokról-tablettákról; ezt semmiképpen nem szabad elhanyagolnunk, mert a karbantartás ugyan nem tudja garantálni a tartósan hibátlan működést, de az elmaradása törvényszerűen költséges meghibásodáshoz vezet).

Ezen tényezőket: a magasabb árat (az automata áráért már érezhetően jobb minőséget adó főző-daráló kettőst vehetünk), a rövidebb élettartamot kell összevetnünk a kezelés komfortjával (amely, például, fontos lehet, ha otthon vagy irodában többen is akarnak kávét főzni anélkül, hogy kitanulnák ennek fortélyait), és ennek alapján meghozni a döntést. Azt mindenképpen hangsúlyoznunk kell, hogy az automata drágábban, kevésbé jó eszpresszót főz, mint a lehetséges, ügyesen kiválasztott alternatívák – a magasabb árban nem a jobb kávét fizetjük meg, hanem a kényelmet, de azt nagyon, messze árán felül.

Ami a tényleges vásárlást illeti, legjobb az Electro World, Media Markt, Saturn, Cora és Auchan üzletekben körülnézni, nemcsak egyben, hanem többe is elmenve, mert a választék erősen változó, ugyanazon lánc tagjainál is előfordulhat, hogy nem teljesen ugyanazok a gépek állnak a polcokon.

Középosztály: Gaggia, Saeco

A középkategóriában már 40–70 ezer forintos árakkal kell számolnunk. Itt gyakran szerepelnek olyan gépek is, amelyek gyártója magasabb kategóriákban is jelen van (például a Gaggia az olcsóbb gépei egy részét Saeco néven forgalmazza). Van köztük, amelyik jobban tolerálja a felhasználó kezelésbeli járatlanságát, a nem optimális finomságú, esetleg már kicsit aromáját vesztett kávét. Ebben gyakran szerepük van az eszpresszókészítés technikájának keretében, később tárgyalt cremafokozó kiegészítő szerkezeteknek is. Némi hasonlattal úgy lehetne jellemezni őket, mint azokat a középkategóriás autókat, amelyeket telezsúfoltak mindenféle kipörgésgátló és egyéb elektronikával, hogy a kevésbé járatos vezető hibáit (egy határig, mert a fizikai törvényeket kijátszani nem lehet) kijavítsa. Ezzel viszont le is faragják a vezetés élvezetességét.

A Gaggia nemrégiben jelent meg a régi, sikeres Espresso-sorozat folytatásaként ezzel a 45 ezer forint környékén kapható főzővel. A készülék már hozza az elvárt minőséget, ipari szabványú (58 mm-es) szűrőtartója bronzból készült, krómozott felülettel, szabványos mérete folytán könnyen kapunk hozzá tampert és egyéb kiegészítő alkatrészeket. Ebben az árkategóriában gyakorlatilag egyedülálló módon a szűrőtartó mind cremafokozós, mind hagyományos üzemmódban használható; az utóbbi esetben megköveteli maga mellé a korrekt darálót, de kiváló eszpresszóval hálálja meg. Kategóriájában alighanem a legjobb és legjutányosabb ajánlat. A készüléket a Momenti Kft. forgalmazza.

én így látom...

Két színben gyártják: Gaggia Espresso Pure (fekete készülékház), és Gaggia Espresso Colori (piros készülékház), utóbbi kicsit drágább, de a színétől eltekintve mindenben azonos az elsővel. Megdolgoztatja az embert, de nagyon jó kávét lehet vele készíteni. Elvárja a pontos darálást, daráló nélkül szinte használhatatlan (a hozzá opcionális kellékként kapható műanyag crema device vagy cremafokozó, egy középen kis lyukkal rendelkező gumikorong nem használ semmit; a nyomásfokozós szűrőtartó karoknál, például a Saeco gépeknél megszokott álkrém sem jön létre, felesleges is megvásárolni ezt a gumikorongot!).

Az általam ismert jónéhány eszpresszógép közül a Gaggia a legkényesebb a darálóbeállításra, de ez a jól elkészített kávé előnyére is válhat. A súlyos, krómozott bronz szűrőtartó karja (58 mm-es, ipari szabványú) tekintélyt parancsol, könnyen tudunk tampert, különféle szűrőkosarat vásárolni hozzá, ill. egyéb pótalakatrészeket, kiegészítőket is (különböző csészekifolyók, felsőszűrők, tömítések). A kazán nagyteljesítményű fűtőszálának köszönhetően hamar, 3-4 perc alatt átmelegszik a gép, a jó hőtartást bizonyítja az is, hogy a gép kikapcsolása után a főzőfej még 30 perc elteltével is forró... Nem célszerű túlfűteni, túl hosszan bekapcsolva hagyni, elég, ha használat előtt öt perccel bekapcsoljuk és átöblítjük, már használható is.

De amivel vigyázni kell: a főzőfej alumíniumból készült, a szűrőtartó kar egy műanyagból készült sínbe szorul bele, így érdemes óvatosan ráhúzni a kart, mert eltörhet a sín, és ezzel a főzőfej használhatatlanná válik.

A készülékház korszerű, lekerekített fomavilágú, könnyű ABS, sajnos, igénytelen kapcsolókkal felszerelve. Az egész gépre jellemző a nagyon komoly, átgondolt, professzionálisan megépített belső, de a külsőségekben igénytelen, túl könnyű műanyag készülékház (olyan, mintha egy Trabantba BMW-motort szerelnének...), az ember le kell fogja a készüléket egyik kezével, mikor betekeri a szűrőtartó kart, hogy ne mozduljon el, vagy ne boruljon fel a gép... A víztartály talpszelepes, kicsi, szükség esetén könnyen kiemelhető. Sajnos, nagyon kicsi a csepptálcája. A minőségi anyagokból megépített, komoly belsőn nem spóroltak, de a külcsín sok kívánnivalót hagy maga után akkor is, ha első ránézésre egy modern, „dizájnos” presszógépet látunk. Nagyon jó kávét készít, megbízható gép, de megfelelő daráló nélkül használhatatlan...

én így látom...

Saeco Gran Crema De Luxe: Úgy két évig használtam, és egy tömítéscserétől eltekintve semmi bajom nem volt vele. Legalább féltucatnyi minőségi, gyári őrlésű kávét lehetett használni hozzá, akkoriban nem éreztem sürgető szükségét egy rendes darálónak.

Felső osztály: Gaggia, Ascaso, Jura, Rancilio, Isomac

Tovább folytatva a korábbi hasonlatot, a következőkben tárgyalandó készülékek már inkább sportautók, ahol ha a vezető nincs csúcsformában, könnyen az árokban landol, de ha kiismeri, megtanulja őket pontosan kezelni, akkor össze sem lehet hasonlítani a vezetés élményét az előzővel.

Itt már a nem automata kávéfőzők is meghaladják a 70–100 ezer forintot. A legismertebb közülük talán a Gaggia, annak is leginkább a Baby vagy Classic változatai. Elegáns, jó minőségű, alapvetően tartós termékek (bár ez azért nem feltétlenül jelenti azt, hogy soha nem romolhat el rajta semmi). Ugyanilyen az Ascaso Arc vagy Fun, a Dream változat érezhetően drágább, és dizájnja sajátos – de ez már személyes ízlés kérdése.

én így látom...

Gaggia Classic: Profi kivitel, szabványos szűrő- és szűrőtartóméret, a dögnehéz, baromi jó hőstabilitást adó, bronz főzőegység és szűrőtartó (utóbbi ráadásul nyomásfokozó nélküli kivitel). A Gaggia sokkal érzékenyebb az őrlési-tamperolási hibákra, több odafigyelést igényel, ebből következően csak egy-két gyári őrlésű kávéval van esély rendes eszpresszó előállítására, tehát kell hozzá kávédaráló!

A Gaggiák kazánjával kapcsolatban sok téves információ megjelent már. Ezek a kazánokat alumínium- és rézalkatrészekből építik össze évtizedek óta. Felmerült többekben, hogy a két fém — a vízzel, mind harmadik elemmel találkozva — olyan elektrolitikus korróziót okoz, amely a kazánokat idővel tönkreteszi. A topikban is sok tucatnyi ilyen készülékkel szerzett szerviztapasztalatok ezzel szemben azt mutatják, hogy a Gaggia kazánjai semmivel nem sérülékenyebbek a másfajta konstrukcióknál. Tönkremenetelük mögött szinte kivétel nélkül a vízkő, a tisztítás és karbantartás hiánya húzódik meg. A felsőkategóriás gépek mindegyike, így a Gaggia is megköveteli ezt a rendszeres karbantartást: az így megbecsült gépek évtizedekig hibátlanul működnek.

A Rancilio termékcsaládjából leginkább a Silvia tartozik az itt tárgyalt készülékek közé, a Lucy félautomatának is nevezhető, mert kávédarálóval van egybeépítve. Ettől azonban még nem lesz automata, egy gombnyomásra kávét főző készülék, a kávé darálását és tamperolását ugyanúgy magunknak kell elvégeznünk, mint különálló daráló esetén, csak a komfortot és az eleganciát szolgálja, hogy e két berendezést közös házba költöztették.

Ezeknél a készülékeknél nem csak a márkanevet kell megfizetnünk, sőt, a márkanév éppen azért vált olyanná, amilyen, mert valós teljesítmény van mögötte. A Rancilio készülékek alkatrészei (bojler, főzőfej, szűrőtartó) például masszív bronzból készülnek, ez az anyag kiválóan tartja a hőt, ha egyszer felmelegedett, akkor más fémekhez képest sokkal lassabban hűl le, márpedig az eszpresszónál a hőmérsékletnek van a legnagyobb szerepe. Ökölnyi, egy darabból előállított súlyos alkatrészek ezek, van bennük anyag, ahogy mondani szokás: ez a hőstabilitás segít aztán hozzá a kiváló eszpresszóhoz.

Magyar forgalmazója a Zona Market Kft., 1102 Budapest, Szent László tér 20., tel.: 431-7436.

Nagyon hasonlít a Silviához egy másik olasz készülék, az Isomac Venus. Az általános vélemény szerint a hőstabilitása kicsivel jobb nála, de alapvetően ugyanabba a kategóriába tartoznak, nagyon hasonló felépítéssel.

A Jura elsősorban automata eszpresszógépeket gyárt, bár egy típusuk, a Subito csak kávéfőző, méghozzá a szűrőtartóval és a tamperolással sem kell törődni: csak beönteni a kávét, a tamperolást a megfelelő kar segítségével elvégezni, lefőzni a kávét, és a végén az említett kar továbbtekerésével kilökni a zaccot a beépített tárolóba.

A többi említett márka is gyárt automatákat: Gaggia, Rancilio. Ezeknél azonban már jóval mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk, az induló ár minimum kétszázezer forint, de inkább több.

én így látom...

Nem érdemes. Egy háromszor-négyszer annyiba kerülő Jura semmivel nem főz jobb eszpresszót, mint egy olcsóbb társa (sőt, még akár az ellenkezője is előfordulhat). Még csak feltétlenül tartósabb sem lesz. Márkanév, marketing, drágább termék jobb termék benyomását kelti – ismerjük ezt már más területről is. Nem érdemes.

Vannak gyártók, amelyek több kategóriában is jelen vannak. Például az alapkészülékek között felsorolt Krups is készít drága automata gépeket.

És amint az előző szakaszban már említettük, ezeknél a készülékeknél nemcsak árról, hanem nyers, zabolázatlan teljesítményről is szó van. Ha valaki pusztán csak megengedheti magának anyagilag, és ezért azt hiszi, hogy a drága kávéfőző azonnal, a készülék alapos megismerése és sok gyakorlat nélkül pusztán technikai többleténél fogva magától jobb kávét főz, csalódni fog (illetve, akkor már jobban jár egy teljesen automata készülékkel). Ezekhez a készülékekhez jó és jól beállított daráló kell, és az eszpresszókészítés fortélyainak ismerete: a bennük rejtőző nagyszerű képességeket nem adják könnyen. Sokkal könnyebb velük elrontani a kávét, ha valami apróság nem stimmel, mint az olcsóbb, mondhatni "bolondbiztos", kommerszebb készülékekkel.

Időnként vigyáznunk kell azonban a nagy nevekkel is, ha meghökkentően olcsó készülékükkel találkozunk. Ilyen például a Gaggia Evolution, amellyel itthon is találkozhattunk már az áruházak polcain, méghozzá az alapkészülékek árkategóriájában. Ezeknél a készülékeknél a gyártók ugyanahhoz a trükkhöz folyamodnak, mint a tintasugaras nyomtatók gyártói: a gépet aránylag olcsón adják, de a Gaggia Evo csak a saját, senkivel nem kompatibilis kapszulás kiszerelésű kávéját főzi, amelynek beszerzési nehézségeivel és árával igen rövid távon leveri a különbözetet a gyanútlan vásárlón. Időnként előfordul, hogy kávéalkatrészeket forgalmazó specialista cégek segíteni tudnak az ilyen készülékek többfunkcióssá tételében (magyarul, hogy közönséges darált kávét vagy esetleg podot lehessen velük főzni), de vakon semmiképpen ne ugorjunk bele egy ilyen vásárlásba, mielőtt a lehetséges átalakításnak pontosan utána nem jártunk.

A vásárlás itt már a készüléktől függ. Bizonyos Gaggia és Jura készülékeket például az Electro World, Media Markt és Saturn üzletekben is megkaphatunk, de igazi választékot – és ami még fontosabb lehet, szaktanácsot — csak a szakboltokban, a forgalmazónál találunk. Mint egy topiktársunk találóan megjegyezte: ha bemegyünk egy ilyen áruházlánc üzletébe, egyetlen, a kávézáshoz valamit is értő ember lesz csak ott: mi magunk.

Gaggia az Miramax Kft-nél kapható; Jura vásárlásához az Imperial Online Shopot ajánljuk, Ascaso a forgalmazójánál, a Szamila Kft-nél kapható.

Luxuskategória: Elektra, La Scala, La Pavoni, La Marzocco, ECM, Vibiemme, Isomac

És akkor a legfelső kategória. Drága, időnként méregdrága gépek. De nem elsősorban azért, hogy a pénzüket már másra költeni nem tudó újgazdagoknak legyen egy újabb játékszerük. E cégek alapvetően professzionális, kereskedelmi (vendéglátóipari) célra gyártanak strapabíró, elnyűhetetlen eszpresszógépeket. Ezen gépek mellett otthoni felhasználóknak is gyártanak kávéfőzőket, de ugyanazzal a technikával, anyag- és alkatrészminőséggel, ugyanazon a professzionális szinten, és áraikat ugyanúgy határozzák meg, mint azt elsődleges piacukon teszik. Ezért kerülnek ezek az eszpresszógépek az átlagos otthoni felhasználó számára néha ijesztően magas összegekbe.

A LaScala Butterfly professzionális készülék. Stabil, elpusztíthatatlan, semmi kompromisszum a mai világ gyengébb anyagaival, alkatrészeivel. A készülék 25 kilogrammot nyom. Hatalmas főzőfeje az E61-es névre hallgat, és a kávéfőzés szakemberei, a baristák világában abszolút legenda, a minőség megtestesítője. Annyira jellemző rá, hogy több is mint egy otthoni eszpresszógép, hogy víztartálya háromliteres, de némi átalakítással akár a vízhálózatra is ráköthető. Mindezen jellemzőinek köszönhetően otthoni használat mellett gyakorlatilag lehetetlen elhasználni, nem romlik el, nem szorul javításra évtizedek múltán sem.

A készülék megvásárolható az Imperial Online Shopban.

Használtan?

Kicsit is vállalkozó kedvűeknek azonban van még egy lehetőség: használt készüléket beszerezni. A legolcsóbb, eleve rövid élettartamúnak tervezett, mai készülékek esetében ez nem lenne jó megoldás, azonban a középkategóriás gépektől kezdve ezek a kávéfőzők általában igen strapabíró, szinte elnyűhetetlen készülékek. Hacsak nem bántak velük kifejezetten mostohán, a például internetes aukciókban (eBay, Vatera) beszerezhető kávéfőzők gyakran csak alapos tisztítással, vagy egy-két kisebb alkatrész cseréjével gyakorlatilag új állapotba hozhatók. A vendéglátóipari szabványokat használó felsőbb kategóriás készülékekhez ráadásul meglepően olcsó az alkatrész (ebben a kategóriában a készülék eredeti ára már jellemzően tartalmazta a gyárót cég profitját, és nem az alkatrészekből és a javításból szeretnének megélni).

Az alacsonyabb árkategóriában ma már inkább olcsóbb, igénytelenebb anyagokból, műanyagokból építkező gyártók 10–15 évvel ezelőtti készülékeit is érdemes szemügyre venni. Az elmúlt években Saeco, Turmix, Quick Mill és hasonló készülék tucatjai kerültek a szemünk elé internetes közösségünkben. Legtöbbjükben tisztességesen megcsinált bronzkazán dolgozik, egyszerű, és éppen ezért tartós, megbízható alkatrészekkel, jó hőstabilitást adó főzőfejjel. Darálók is rendszeresen felbukkannak, köztük különféle felszámolásokból visszamaradt valódi vendéglátóipari darabok is, amelyeknél gyakran az alapos tisztításon és a késpár cseréjén kívül semmi egyéb tennivaló nem akad.

Természetesen, ilyen készülékek felbukkanására nem lehet előre számítani és építeni, és — hacsak nem itthoni, lakóhelyünkhöz közeli eladóról van szó, aki megengedi a készülék helyszíni szemrevételezését is — rizikóval is jár. De van olyan topiklakónk, aki immár rendszeresen foglalkozik ilyen készülékek beszerzésével, feljavításával és továbbadásával.

Az árak természetesen nagyon függenek a készülék állapotától is, iránymutatásnak azonban elmondhatjuk, hogy kis várakozással, szerencsével körülbelül 50-60 ezer forintért (tehát jóval kevesebbért, mint a legolcsóbb számbajöhető új automata készülék ára, vagy annyiért, mint egy kapszulás készülék ára és párhónapos kapszulás kávéfogyasztás extraprofitja) már hozzá lehet jutni olyan kávéfőző-daráló kettőshöz, amellyel rövid ismerkedési periódus után – áttanulmányozva a következő oldalakon leírtakat – a honi vendéglátás túlnyomó többségét megszégyenítő minőségű eszpresszót készíthetünk otthonunkban vagy munkahelyünkön.

We had tommy hilfiger outlet

We had tommy hilfiger outlet stores a traditional village temple, nike uk the fifth nfl azcardinals jerseys day of the nike mercurial lunar ray ban pas cher calendar in oakley sunglasses cheap March, oakley sunglasses March the north face 18, April birkenstock taschen deutschland tenth, air max shoes there louboutin shoes temple. I remember as a givenchy child, nfl cowboys jerseys before the advent of mizuno the nuggets jersey temple rolex replica three christian louboutin outlet or guciheaven mens shoes four nike roshe run days along air max the air max main street reebok on both birkenstock sides of the cross stuff early on was painted with white lime circle free running (lime michael kors circles cheap eyeglasses represent stone island jackets were occupied bits), cher coach sacs attached nike jordan to polo outlet online a rolex watches a, a chi flat iron distance like a coach bags friday huge read 76ers jerseys a string ray ban prezzi of nfl rams jerseys prayer nfl seahawks jerseys beads. montre femme Once burberry outlet online a philipp plein clothes day in the hogan sito ufficiale morning soccer jerseys there are sharp-eyed children found a coach outlet online white omega watches circle painted coach outlet usa lime, one will be the coach shop factory effort, we under armour outlet have a tods shoes outlet group coach factory outlet of nike running shoes peers adidas to know, excitedly fendi shoes jumping skechers shoes outlet up and toms shoes down, miami heat jersey have to find their own adult michael kors beg for michael kors purses pocket money. Memory, in addition to longchamp the big rolex watch people nike id need all kinds of thomas sabo outlet tools, kitchen utensils, swarovski furniture, air jordan clothes, prada outlet seedlings, veneta vegetable polo ralph lauren outlet shoots, belstaff etc., michael kors handbags there ray-ban sunglasses are skechers canada a ralph lauren outlet variety of lacoste outlet eating, michael kors the nfl falcons jerseys deepest huaraches impression melon seeds, peanuts, mirror cake, north face outlet plug cake, ralph lauren bean rayban curd on temple , flat iron dough early nfl dolphins jerseys child cheap oakley ...... jimmy choo grandfather air max gave vans me five fitflop shoes cents, nfl browns jerseys I put michael kors it carefully mounted giuseppe zanotti in the barbour outlet store pants michael kors outlet pocket, but let me give nfl 49ers jerseys my mother with a pin pinned to polo ralph the nfl colts jerseys pocket nike factory outlet mouth, and huarache so tommy hilfiger on to the mcm bags temple toms outlet that day, burberry sale I was about a few two pandora bracelet partners will bcbg max azria catch everyone tommy hilfiger canada happily find true religion jeans outlet their nike store own taste, nike roshe run I converse suddenly saw plein shoes not valentino shoes far kate spade handbags from burberry outlet online a sell hornets jersey lollipop north face canada (my prada sunglasses home one michael kors kind dsquared2 sale of corn flour and sugar, nfl redskins jerseys high north face backpacks temperatures replica watches from asics a brooklyn nets machine in converse grilled armani watches pull michael kors outlet online sale long ralph lauren outlet snacks) timberland pas cher stalls, there are yellow nfl buccaneers jerseys like ray ban sunglasses a hermes belt long golden burberry cudgel, but louboutin shoes also having an air jordan retro affair hermes birkin with long champ a polo ralph lauren red burberry handbags long burberry handbags like a coach factory outlet rolling timberland boots pin, nike as well nfl packers jerseys as short nike air max as pupa, pretending calvin klein outlet to sell pouch, oakley sunglasses outlet a great eyeglasses frames sense of adidas online shop well-being longchamp heaven, is not barbour mens jackets that indiana pacers jerseys the best ralph lauren outlet online gift true religion you give Grandma! Do cheap jordans not adidas shoes have huarache teeth pandora charms to burberry outlet bite, nba jersey your mcm backpack outlet mouth nfl jerseys will nfl chiefs jerseys be nfl bears jerseys able to own technology, but also tastes sweet dsquared2 shoes for nfl vikings jerseys grandmother, michael kors uhren I quickly lebron james shoes in the past, celtics jerseys took swarovski jewelry the coach factory money, air max thea give yourself coach outlet four burberry accounting fred perry package, vans shoes told fellow, louboutin shoes I'm going air max to orlando magic jerseys my grandmother, so ralph lauren outlet online that they mizuno wave I under armour shoes say to the family, nba jerseys hurriedly cheap oakley sunglasses ran barbour to hermes tracksuits his grandmother, four pouches easton bats lollipop is nhl jerseys not heavy, but I'm mbt shoes tired sweating, oakley outlet online a new balance shoes grandmother into thomas sabo the versace clothes door easton bats and called: ray ban pas cher "Grandma, Grandma, wholesale handbags I'll give toms.com you candy oakley sunglasses delicious versace add michael kors bags to the nfl bills jerseys cage! "after the aunt heard from kate spade handbags the kitchen, cheerfully greeted memphis grizzlies jerseys me, so listen to understand how it ugg australia happened, it took two bags clippers jerseys of sugar into pandora the washington wizards jerseys cage to the grandmother, kate spade bags grandmother michael kors handbags to polo ralph lauren the ferragamo shoes outlet demolition of the adidas.nl bag Hello, I clearly saw my grandmother toothless celine outlet mouth nike roche crawling basketball shoes around, nike free trainer 5.0 eat burberry outlet very sweet juicy couture handbags ......
 
Grandma has soccer shoes outlet left us thirty years, I ray ban can jerseys from china not phoenix suns jerseys give my grandmother any air force added sugar c.c beanies outlet cage delicious, but I often michael kors outlet online sale think of purses and handbags my ecco mens shoes grandmother, remembered her michael kors white picket fence hanging sugar spurs jerseys cage, that red fidget spinner string wrapped around the nfl saints jerseys bottom adidas online shop there the Hermès Pas Cher word sugar bottega cage nfl chargers jerseys filled oakley vault with juniors honor her elderly adidas delicious, I milwaukee bucks jerseys wonder long champ if toms outlet heaven grandmother's white picket giuseppe zanotti sneakers fence there moncler jackets outlet is air max pas cher no sugar cage, true religion jeans outlet belongs nike free only to grandmother's cheap oakley sunglasses sugar uhren shop cage!We new balance store had belstaff sale a traditional dansko shoes outlet village cheap coach purses temple, the fifth day of air yeezy the lunar calendar golden state warriors in March, March gucci shoes outlet 18, April tenth, there polo ralph lauren outlet temple. michaelkors.com I remember pumas as mlb jerseys a child, before baseball jerseys the guess shoes outlet advent of oakley outlet the burberry handbags temple tory burch three coach black friday or north face four days along adidas clothings the mlb jerseys main jordans street on coach factory outlet online both sides nike of nba jersey the cross stuff early on was painted polo ralph lauren with ray ban uk white lime nba jerseys sale circle levis outlet (lime circles represent were occupied christian louboutin bits), attached to designer handbags a toms shoes outlet a, belstaff uk a distance like nfl titans jerseys a huge supra shoes outlet read a string timberland outlet of mens hoodies prayer beads. nfl eagles jerseys Once reebok outlet a day cheap jack wolfskin in montblanc the morning ralph lauren polo there are links of london bangles sharp-eyed children nike roshe run found a oakley white birkenstock deutschland circle michael kors bags painted lime, one nfl jaguars jerseys will be the hermes birkin bag effort, we nfl broncos jerseys have a babyliss flat iron group nhl jerseys of peers barbour jackets outlet to omega watches know, excitedly jumping longchamp handbags up and coach factory outlet online down, have lacoste outlet online to swarovski crystal find marc jacobs handbags their own adult beg for asics shoes pocket money. Memory, tommy hilfiger online in kate spade outlet addition to the bcbg max big people christian louboutin need all tommy hilfiger outlet kinds nfl jerseys of northface tools, utah jazz jerseys kitchen utensils, furniture, jimmy choo outlet clothes, seedlings, ray ban vegetable guess outlet shoots, etc., there juicy couture clothings are ferragamo shoes a michael kors outlet online variety air jordan shoes of eating, new balance the deepest impression melon seeds, peanuts, mirror cake, plug woolrich clearance cake, ralph lauren uk bean roshe curd air max 90 on oakley standard issue temple doudoune north face , new balance dough early child ...... grandfather nfl ravens jerseys gave thomas sabo me five cents, north face I nike air put it carefully toms.com mounted wholesale handbags in the swarovski online shop pants ed hardy pocket, cheap ray ban but let me give my red bottom shoes mother air max 2007 with a pin pinned nfl patriots jerseys to the pocket mouth, and tn requin pas cher so on to swarovski crystal the temple that day, I was michael kors purses about nike shoes a ray bans few two north face jackets partners ray ban outlet will michael kors outlet online catch coach bags outlet everyone happily swarovski canada find hollister online shop their rolex watches own taste, lakers jersey I suddenly oakley saw not far from puma online shop a vans sell lollipop (my home one nfl lions jerseys kind omega watches of nfl steelers jerseys corn coach factory outlet flour and sugar, oakley pas cher high hollister co temperatures from fred perry polos a machine in grilled mcm backpack pull shoes outlet long prada snacks) stalls, ralph lauren there are yellow salomon like hollister clothing store a long coach factory online golden cudgel, but also having burberry outlet online an rockets jerseys affair michael kors outlet store with hilfiger outlet a red hollister kids long like nike a rolling the north face outlet pin, hogan as oakley sunglasses cheap well as short as coach outlet pupa, nfl bengals jerseys pretending omega to sell thunder jerseys pouch, a great nike air max sense of well-being heaven, nike roshe run is not atl jerseys that portland trail blazers jerseys the best gift you give oakley store Grandma! Do not have teeth detroit pistons jersey to bite, your mouth will be able to own ralph lauren factory store technology, but hollister clothing also ferragamo tastes tommy hilfiger online shop sweet for polo ralph grandmother, I quickly in timberland shoes the pandora charms past, took the money, give yourself four mont blanc pens accounting michael kors outlet package, converse outlet told mavericks jerseys fellow, I'm nfl giants jerseys going jack wolfskin outlet online to my toronto raptors jerseys grandmother, so that nfl panthers jerseys they I hugo boss say to the minnesota timberwolves jerseys family, horloges hurriedly oakley holbrook ran to his grandmother, four pouches pandora jewellery australia lollipop is not heavy, but gucci mens shoes I'm tired uggs sweating, a hollister grandmother into the door burberry outlet online and air max 95 called: "Grandma, polo ralph lauren outlet online Grandma, ralph lauren I'll hollister co give you candy new balance delicious longchamp add ray ban sunglasses outlet to the cheap true religion cage! "after the ray-ban sunglasses aunt salvatore ferragamo heard from the kitchen, nba jersey cheerfully true religion outlet greeted me, nike soccer shoes so listen to understand how it skechers mens shoes happened, bulls jersey it supra shoes took two parajumpers jackets bags jordan retro of sugar into pandora bracelet the cheap ray ban cage michael kors outlet online sale to the grandmother, grandmother to sacramento kings jerseys the demolition ray ban wayfarer of nfl raiders jerseys the new orleans pelicans jerseys bag iphone 5s cases Hello, iphone 4s cases I cle Jerseys clearly hogan shoes saw louboutin my grandmother longchamp outlet toothless mouth crawling tory burch sale around, eat very nfl jets jerseys sweet ......
 
Grandma burberry handbags has nfl texans jerseys left us mcm bags thirty ferragamo years, I true religion jeans women can pandora jewelry not give vibram five fingers my jordan retro 11 grandmother any added nike air max 90 sugar marc jacobs handbags cage delicious, nike shoes but I moncler outlet often think of my prada handbags grandmother, remembered michael kors handbags her mcm handbags white asics gel picket oakley fence prada shoes hanging nike outlet sugar cage, that red string wrapped ray ban outlet around the bottom michael kors outlet there the word sugar cage filled converse sneakers with juniors honor her elderly adidas zx delicious, I wonder ralph lauren uk if heaven cheap barbour jackets grandmother's nike free white picket fence there nike air max is no sugar new york knicks jersey cage, ray ban belongs only to grandmother's sugar chrome hearts clothings cage!

Saeco vagy Gaggia

Mit ajánlanának egy olyan most nyíló, kertvárosi kávézóba, ami azért nem kifejezetten csak a kávéra koncentrál, de szeretnénk abból is finomat adni? Nekem kávéból Gardelli a szerelem. Nincs nagy vendéglátós tapasztalat és az induló költségeket is szeretném minimalizálni, így egy automata gépre gondoltam. Saeco vagy Gaggia, max 350 ezerig. Még az is megfordult a fejemben, hogy veszek 2 felújítottat. Azért automata, mert gyakorlat nélkül is tudnék gyorsan, akár különbőző kávéitalokat is készíteni. Vagy ez teljesen elvetemült ötlet?

Boost adidas store pertaining

Boost adidas store pertaining louboutin sale to small cheap nike shoes enterprises cheap nikes who nike roshe run require red sole shoes advance
 
Past red bottom shoes for men experiences, nike sale A useful nike factory outlet tagline nike shoes on sale will nike outlet ideally red bottom shoes know nike clearance store the Michael Kors Outlet Online difference nike factory store between jordans on sale our puma shoes for women trade adidas superstar name: "Heineken refreshes nike store the red bottom shoes for men various components any nike factory outlet a few christian louboutin heels further puma shoes for men brewskies puma store capable make" nike outlet store Creates beats headphones cheap this air max change puma sale creatively. cheap nike shoes It's adidas store a cheap nike shoes vintage. beats headphones When nike roshe the new jordans cloths line beats by dre cheap that's cheap nike running shoes essential beats solo rejuvenating, beats by dre It nike shoes on sale truly cheap nike running shoes was stretched nike shoes on sale in reebok outlet store lower nike factory outlet accomplishments showing discount nike shoes ostensibly feasible nike air max conditions, For nike shox clearance instance a christian louboutin sale empty expressway nike factory outlet throughout nike outlet run nike outlet online hour, nike outlet online With nike outlet store the queue"Likely Heineken nike store can use cheap nikes this treatment, christian louboutin heels And beats by dre on sale furthermore in nike roshe run recent moncler outlet times clearly cheap jordans online demonstrating nike factory store not nike outlet online likely still moncler coats marvelous Michael Kors Factory Outlet Online cases, Such beats headphones cheap as christian louboutin sneakers a small discount nike shoes grouping of cheap nike basketball shoes sterilization beats headphones cheap entrepreneurs beats headphones on sale wanting nike clearance you cheap beats by dr dre want to beats headphones on sale keep interference nike roshe run right the beats by dre on sale thought: christian louboutin sneakers "Strategies mont blanc ballpoint pens clean! moncler jackets A way adidas outlet Heineken, beats earphones
 
Wickes triumphed in nike roshe run that nike roshe prize in nike shox clearance 2007 nike sale regarding nike shox clearance your reebok classic going jordans for sale bankrupt dealing red bottom shoes for women it held reebok pump up nike factory store four nike clearance months. under armour store Its 2008 beats by dre wireless success beats by dre on sale purely nike outlet exceeded Wickes'"Durability, Body of water nike outlet of nike sale products nike factory store withinside cheap nike basketball shoes saint. cheap nike running shoes John cheap beats headphones jumped it beats by dre studio is really Michael Kors Bags Outlet sales cheap nike shoes made christian louboutin sneakers in cheap nike basketball shoes may air max furthermore stored it red bottom heels becoming air max until finally middle of red bottom heels the thinking cheap beats headphones about receiving, puma outlet A nike factory store six month cheap nike basketball shoes survive nike outlet gasp. cheap nikes
 
Enroll in nike outlet online the united red bottom shoes for women states cheap puma shoes TODAYAlready christian louboutin shoes a nike sale create type puma sneakers prospect, under armour outlet But nike shox clearance do cheap nike air max not beats headphones need reebok store a christian louboutin heels get access?Initialize their nike roshe computer cheap nike shoes be red bottom shoes able beats by dre to beats by dre sale check nike air max out.Cope your adidas yeezy money cheap nike running shoes facilities. Se nike store 'vrrle christian louboutin sneakers rrtre reebok running shoes March nike outlet store 11, 2016FILE within cheap nike shoes the red bottom shoes january. nike sale 26, 2016, nike air max Lodge cheap beats by dre photos, Michael Kors Handbags Outlet Karen nike shoes on sale Sharapova nike roshe run of mont blanc russian nike store federation mont blanc starwalker works a christian louboutin sale backhand mont blanc pens for sale come beats by dre on sale back retro jordans to Serena cheap mont blanc pens Williams adidas originals of beats by dre cheap the Michael Kors Online Outlet states beats by dre sale throughout nike roshe their nike shox clearance quarterfinal christian louboutin shoes meet with cheap nike air max all the foreign nike clearance clear adidas stan smith tennis cheap nike running shoes games finals in nike outlet store victoria, cheap nike running shoes Quotes. cheap nike running shoes
 
Needless air max to tennis portrayed nike clearance a under armour sale definite moncler sale identity beats by dre in cheap nike shoes growing nike air max the nike outlet store person he is moncler men turn into a. discount nike shoes Ones jordans for cheap 46 nike sale yr nike outlet old Griffey, Who's cheap beats headphones were living nike store as adidas outlet orlando, florida discount nike shoes at 22 time, puma shoes sale Has Michael Kors Store been mont blanc fountain pen in nike outlet online the game christian louboutin outlet her adidas originals or the puppy's cheap nike basketball shoes very red bottom shoes for men existence. beats by dre studio Or even cheap nike basketball shoes granddad or beats by dre studio mom louboutin sale used beats headphones on sale 19 beats solo times cheap nike basketball shoes in cheap nike air max mlb. Cooper, nike roshe That mont blanc pen ski Michael Kors Outlet Online Store personal nike clearance injury lawyer cheap nike running shoes whole, beats by dre wireless Cranked beats by dre wireless McCrory, beats solo Posessing spoke cheap nikes at air max a red sole shoes two adidas stan smith Trump beats by dre sale rallies nike air max within your nike roshe presidential adidas superstar battleground air max feel. nike clearance Trump nike factory store featuring in beats earbuds nc nike clearance store can jordan 13 potentially cheap nike shoes impair nike outlet store specific cheap nikes governor red bottom heels event, moncler women Whereby beats by dr dre Cooper, nike shoes on sale McCrory christian louboutin heels as nike clearance store their specific partners provide air max paid nike air max out reebok outlet $19 nike factory outlet million beats headphones on sent nike outlet out the nike shox clearance the nike outlet media. louboutin sale adverts since cheap nikes a red bottom shoes couple weeks ago. cheap nike basketball shoes Nation's cheap jordans dems cheap nikes pay nike shox clearance a cheap nike air max visit discount nike shoes to beats earbuds McCrory beats by dre as nike air max their possible cheap under armour opportunity to nike roshe pick nike outlet online somewhere a beats by dre cheap Republican nike store governor nike clearance specific cheap nike shoes autumn retro jordans for sale season, christian louboutin outlet
 
Ten air max the nike roshe state nike clearance store of nike store il you nike shoes on sale will beats earbuds be cheap nike air max able trail nike clearance store trisports beats earphones people will nike outlet start cheap nikes competitiveness documented cheap beats in NCAA moncler jacket finals on nike roshe run sunday cheap nike air max in nike factory store Eugene, beats by dr dre Ore, cheap beats by dr dre Plus discount nike shoes two discount nike shoes in nike outlet online can easily Michael Kors Outlet Store business nike store start out nike outlet store off sunday. Explaining cheap nike air max who's nike roshe run extra nike outlet store can cheap nike basketball shoes be nike shox clearance relaxing. discount nike shoes I'd nike air max rather Michael Kors Online not beats headphones cheap be red bottom shoes for men like nike outlet online a nike sale one and jordan 11 even written. nike shoes on sale With nike factory store several different online nike outlet online newsdocuments showcases which nike clearance store is beats solo stopped nike shoes on sale readily. nike factory outlet It nike factory store is cheap nike running shoes packaged in three nike clearance store sizes discount nike shoes and cheap nike air max as nike factory store well, under armour shoes As nike outlet store well as cheap beats by dre encouraging red sole shoes hitched, nike roshe run Syncs easily nike clearance store on christian louboutin sale wireless cheap nikes wireless to android cheap beats mobile air max phone beats headphones and nike air max iPhone touch nike factory outlet screen red bottom heels phones nike shoes on sale and makes nike outlet store users cheap beats to nike factory outlet operate nike outlet music cheap beats by dr dre and cheap beats seem christian louboutin shoes electronic nike store mail, nike outlet online Temperature red bottom shoes for women cautions, nike clearance Social Michael Kors Factory Outlet multigrowing Michael Kors Outlet new video cheap beats by dre the beats by dr dre latest, beats headphones on sale Work schedule nike roshe run signals beats by dre cheap as nike roshe well inward caller red sole shoes identification. A puma shoes lot cheap nike running shoes fewer. beats earbuds
 
"Due cheap beats by dre to puma online store Kendell to nike clearance get five air max NCAA nike shox clearance game games on cheap beats by dr dre the grueling nike store in cheap nikes her christian louboutin outlet full-time beats by dr dre job beats earphones is up the beats by dre sale wall, And red bottom shoes for women exactly cheap nike shoes how nike factory outlet she cheap beats headphones or louboutin sale he christian louboutin sale picked up montblanc meisterstuck this nike shox clearance can nike factory outlet forced me nike clearance store to be mont blanc pens exceptionally extremely. beats earphones Keturah nike air max still nike sale more nike clearance store suitable nike sale to nike roshe be with reebok shoes her christian louboutin outlet college shoot christian louboutin shoes that concerned nike shoes on sale two feet cheap nike basketball shoes lower at cheap jordans for sale first cheap nike air max of cheap nike air max the year. discount nike shoes I'm nike clearance not beats by dre wireless sure adidas yeezy what cheap jordan shoes also nike sale to beats by dre studio say mont blanc pens discount of nike roshe run the girl's routines.

ajánlott készülék + daráló lista frissítése

Ha időtök engedi, kérlek frissítsétek a fenti listát az ajánlott készülékekről és darálókról. De Longhi Bar, Krups XP40xx, Saeco Via Veneto tudtommal már nem gyártott, és az árak is változtak: darálókból Solis Scala még létezik, de drágább, egy Iberital Challenge önmagában €180 körül van, stb.

kérdés

Üdv!
Nagyon tetszik az oldal és igazán jókor találtam rá, mert éppen kávéfőzőt keresek. Három, különböző kategóriát képviselő gép között hezitálok és a választásban szeretnék segítséget kérni.
Először úgy gondoltam, hogy rászánom a 250 EUR-t és a Gaggia RI9403/11-et veszem meg, de több helyen azt olvastam, hogy a "Gaggia Milano" ma már inkább "Philips Made in Romania" - a kifolyó műanyag, a főzőegység már nem bronz, csak acél, stb. Gondolom, ez még így is egy remek gép, de nem vagyok benne biztos, hogy megéri az árát és inkább a korábbi nevet kell megfizetni.
Ezután a DeLonghi EC 680-ra esett a választásom, 160 EUR-ért. Az Amazonon nagyon jó értékeléseket kapott és nemcsak szép, de jónak is tűnik. Viszont van két problémám vele: az egyik, hogy a főzés idejét nem én szabályozom, mivel gombnyomásra indul és előre programozott időben ér véget, a másik pedig a thermoblock. Ilyen ár mellett attól félek, hogy a szép designt és a kényelmet kell megfizetni, miközben a gép maga nem sok teret enged a kísérletezésnek.
Végül rátaláltam egy alap kategóriás DeLonghi EC 155-re (vagy EC 156-ra, nem látom, mi lehet a különbség), 90 EUR körül. Ami ebben tetszik, hogy manuális a főzés és kazán van benne, semmi extra. Mivel be fogok ruházni egy Solis darálóba is, ezzel a géppel még így is büdzsén belül lennék. Illetve korábban volt egy hasonló DeLonghi gépem, ami még a pengés darálóval is elfogadható minőségű eszpresszót készített. Egyedül a designnal nem vagyok kibékülve...
A kérdésem az, hogy az árat is figyelembe véve ezek körül melyiket lenne érdemes megvásárolni, ha alapvetően a jó kávé és nem a kényelem meg az extrák a cél? Van esetleg alternatív javaslat 100-150 EUR körül?
Előre is köszönöm a választ.

Szarvasi CM 4677

Üdv! Mi a véleménye a Szarvasi 15 baros kávéfőzőjéről? Köszi. Livi.

Tisztelt Uram!   Megtisztelne

Tisztelt Uram!
 
Megtisztelne ha segítené választásomat a következő kérdéseim megválaszolásával:
Van-e különbség a Gaggia Carezza és Classic kávéi között?
Érdemes-e Ariéte gépet venni 70-80e Ft-ért?
 
 
Üdvözlettel

lelit

Kedves Kávémágusok!
 
A Lelit PID technológiás presszógépeit minden esetre említésre méltónak találom, itthon egy LELIT ANNA PL41EM Espresso kávéfőző gépet használok, és úgy érzem nagyon megérte az árát, igazi élmény espressokat tudok készíteni vele. A PID technológia aranyat ér, biztosítja, hogy ne melegedjen túl a készülék, illetve a hőmérséklet állítási lehetősége egy plusz paraméter, amivel befolyásolni lehet az elkészült kávé mínőségét. A különböző beállításokkal a kísérletezés egy új dimenziója nyílik meg.
 
Tisztelettel:
Limbay Róbert

Delonghi Icona ECOV310.AZ

Szervusztok,
vásároltunk egy Delonghi Icona ECOV310.AZ típusú készüléket. Gyönyörű régies formák, halványkék szín (leírva furcsa, de életben gyönyörű - ilyen: http://www.delonghi.com/hu-hu/termekek/kave/kavefzk/espresso-kavefz/icon... ) viszont kipróbálva meglehetősen hangos. Nem csak a pumpa hangoskodik benne, hanem a csésze alatti fémtálca is rázkódik, zörög a körötte levő peremhez ütögetődve, valamint a víztartály fedele is hozzájárul a ricsajhoz. Ha kiveszem a csésze alatti fémrácsot és a csészét a cseppfogó tálcába teszem majd tartom, hogy ne érjen egyik oldalt sem semmihez és hasonlóan: a víztartály fedelét is leszorítom, akkor csendesebb, de nem teljesen (igen, ilyenkor az indító gombot valaki másnak kell megnyomnia... :P ). A gyártó képviselőjének küldtem egy videót a működésről. Nagyon korrekten és gyorsan válaszoltak (már korábban is egy cserekészülék esetében - le a kalappal az ügyfélszolgálat előtt), viszont a levelükből az derült ki, hogy a gépnek ez a normál működése: nem hiba, hanem típusjellemző.
 Tudnátok tanácsolni egy hasonló árkategóriájú készüléket (40 ezer HUF körül), amely csendes és megbízható? Ha mindezeken túl még jól is nézne ki... :)
Előre is köszönöm!
János

Ec 220CD

Azt látom, hogy a sok helyen budget kávéfőzőként ajánlott DeLonghi EC155-tel egy árban van az  EC200 és egyes helyeken az EC220 is. Sokat kerestem, de nem találom, hogy mi a különbség az egyes modellek közt. Előfordulhat, hogy jobban járnék egy EC220CD-vel, vagy maradjak a biztos EC155-nél?

készülékek

Sziasztok!
Gépvásárlás előtt találtam az oldalra és elvben már meggyőzött, hogy ne akarjak darálós autómata gépet.
Helyette, akkor lenne egy Greaf CM 702-s daráló, de milyen gépet válasszak hozzá, mert a cikkben említettek már nem igazán aktuálisak. Ez pl nagyon szép, de jó is? A karja igazán masszív hatást kelt. (Delonghi EC 820 B)
Vagy a képen láthatóakhoz megjelenésben hasonló egyszerűbb kivitel. Ez is megteszi? (Delonghi EC 155)
Nagyon érdekelne a véleményetek, esetleg lehetne aktualizálni a fenti gépeket?
Szuper oldal!

Segítség

Bosch automata kávéfőzőkről mi a vélemény?
Számít,hogy 15 vagy 19 ba nyomást tud a gép?
Én a Bosch Tes50621Rw Verocafe Lattepro-t nézegetem.

Minden automatáról...

Minden automatáról elég hasonló a véleményünk, ahogy az le is írtuk. Mindegyik drága ahhoz képest, amit tud, ugyanazért az árért sokkal jobb eszpresszót készítő készülékhez is lehet jutni. Ez a Bosch még nem is az olcsóbbak közül való, tehát ennek az árából alighanem akár kettőhöz is, vagy legalábbis marad egy időre kávéra is. Viszont, a nem automata több odafigyelést, pepecselést és a beszerzésnél esetleg utánajárást igényel. Ha az egyszerű gombnyomásos komfort fontos (például többen is használják a gépet, reggeli rohanásban, tud mindenféle tejes trükköket, satöbbi), akkor vegyen az ember automatát, de legyen vele tisztában, hogy a felárat ezért fizeti, nem a jobb ízű kávéért.

Hacsak nincs nagyon nagy szerencséje, pár éven belül el fog romlani, mert tipikusan elromlanak, és a második javítás már valószínűleg anyagilag nem fogja megérni, összemérhető lesz a készülék árával a javítására fordított összeg. Ha megvásárolja, mindenképpen nagyon figyeljen oda a használati utasításban előírt tisztítási programokra és a hozzá való, megvásárlandó anyagokra, nem szabad elhanyagolni akár nemtörődömségből, akár spórolásból, mert akkor biztosan tönkre fog menni, megfelelő karbantartással viszont nem biztosan, csak valószínűleg, lassabban.

A nyomás nem számít, ez mind csak a beleépített szivattyú névleges nyomása, bár kétségtelenül megpróbálják néha úgy tüntetni fel, mintha a több jobb lenne. Az eszpresszó főzése 9-10 bar nyomáson történik.

Tejhabosító

Sziasztok!
Espressogépet szeretnék vásárolni, elsősorban cappuccinok és lattek készítésére. Milyen lehetőségeim vannak? Az célom az lenne, hogy a tejhabosítóval tudjam gyakorolni a formaöntést és a latte artot. Van esetleg olyan otthoni gép, ami erre alkalmas lenne?
Előre is köszönöm a választ :)

Készülék

Helló!
Kezdő vagyok a témában és segítség kellene! Két készülék közt vacillálok! Kb,  egy ár kategória, de nem tudok választani! Melyiket érdemes megvennem, abban a tudatban, hogy 90%-ban előre őrölt kávéval használjuk?
 
DeLonghi EC 200.CD és PHILIPS RI9355/01 
 
Üdv: Attila

Marad

Marad ez:http://www.euronics.hu/PHILIPS-RI935501-p34333#details , a másik már nem akciós! :(

Inkább úgyis erre szavaztam

Inkább úgyis erre szavaztam volna, a Saecót vette meg a Philips pár éve, és a Saeco mindig tipikusan nyomásfokozóval készült, ami előre darált kávénál toleránsabb, mint a DeLonghi nyomásfokozó nélküli karja, ha még olyan van neki. Az a helyzet, hogy ezek a változatok gyorsabban születnek és halnak ki, mintsem igazán követni lehetne ma már... :-)

Az index forumán pedig pont a

Az index forumán pedig pont a Nina-ról beszéltek le, hogy nagyon hamar romlik el! Úgy, hogy még is a DeLonghit rendeltem meg! Remélem nem bánom meg!

Kávé otthon

Kedves Szakértő! 
Mostanában a teázás mellett újabb kedvtelésemnek hódolok, a finom eszpresszónak, amit jelenleg itthon még nem tudok minőségileg az általam elvártnak kivitelezni. Ezeken az oldalakon olvasott  sok-sok tanács és tapasztalat után úgy döntöttem, hogy pénztárcámat nem kímélve  én is megpróbálok  minőségi kávét készíteni itthon, mivel azonban sajnos a ráfordítható keret nagyon is behatárolt, és csakis minőségi ár-érték arányt  követve vásárolnék, szeretnék tanácsot kérni. A Gaggia Carezza és a Saeco HD8525 Estrosa között hezitálok. A következő lépcsőfok a daráló lenne majd, amiben szintén tapasztalat nélkül nem tudok dönteni: az Önök által ajánlott Iberital vagy a Gaggia MDF? Igazából sem a Gaggia Carezzaról sem a Gaggia kávédarálóról nem olvastam véleményt.
Nagyon sok hasznosat olvastam a jó kávé főzésének technikájáról, a kávézás misztériumáról.Köszönöm: Sophie

Szia! Van  tapasztalatod a

Szia!
Van  tapasztalatod a Graef kávéfőzőkről? Érdemes ilyet vásárolni?
Köszönöm.

Philips-Saeco 8323

Tisztelt eszpresszo.com!

Segítségüket szeretném kérni karos kávéfőző vásárlásban. Maximum 45000 Ft-ot szánnék a gépre. Elolvastam a cikket, meg is tetszett a saeco via veneto, azonban újonnan nem lehet már kapni. A KRUPS-okról nem sok jót olvastam, legalábbis az 52xx sorozatról. Az lenne a kérdésem, hogy a Philips-Saeco Poemia 8323, 8325, 8425-ről mi a véleményük? Gondolkoztam még De' Longhi gépeken is (EC 155-től fölfele ami belefér) az írásuk alapján. Mindenképpen újat szeretnék venni, mivel ajándékba lesz.
 
Köszönettel: Frozen

Helló! Látom felmerült itt a

Helló!
Látom felmerült itt a Philips/Saeco Poemia HD8323. Én kb 1,5 éve vásároltam a T***oban akciósan 18.000 Ft-ért. Igazából az ár volt a  fontos. Nem szerettem volna túl sokat szánni a gépre és gondoltam a Saeco név  garancia a minőségre. Hát nem az. LEz a széria legolcsóbb tagja de gyanítom a hasonló kinézetű, drágább testvérei is csak design-ban térnek el meg 1-2 plusz szolgáltatásban (pl. ESE pod adapter). 3 gond is van a géppel. Az egyik, hogy túl gyorsan tolja át a vizet a kávén és ezt a kávé finomsága sem nagyon lassítja. A másik pedig, hogy a hőfokot nem képes stabilizálni. Gondolom a víz túl gyors sebessége és a fűtőteljesítmény nem megfelelő erőssége (950W) miatt. Kérdeztem a szervizt is, és szerintük „ez ilyen”. Ezek miatt az elkészült eszpresszóban nincsenek benne azok az aromák  amik ugyan abból a kavéból, más gépen simán kijönnek, valamint a végterméknek minden esetben van egy kesernyés íze is. Van egy Electrolux EasyPresso EEA110-esem is, ami viszont menet közben is képes felfűteni a vizet (a hőfokjelző LED ki-be kapcsolgat a kávéfőzés közben). A Saeco nyomásfokozója ugyan próbál crema-t csinálni, de sűrü crema helyett laza, nagyobb buborékos habot készít ami hamar el is tűnik. Az Electrolux legnagyobb baja, hogy iszonyú hangos és minden berezeg, vibrál rajta, viszont az elkészült eszpreszzó minősége kárpótol mindenért. :)
Üdv.
Zsolt

Vásárlás

Kedves Kávéológia.
La pavoni domus bar dmb kávéfőzön gondolkozom otthoni használatra.szeretném kikérni a véleményét,mert nagyon érdekel.
Köszönöm szépen előre is válaszát .

Szerelő szakértőnk nem

Szerelő szakértőnk nem ajánlja, inkább valamelyik Gaggiát akkor.

Gaggia

Tisztelt Szerkesztők,
szerencsém, hogy megtaláltam ezt a remek oldalt, mielőtt megvettem volna a Szarvasit... :-)
Régi kávéfőző kuka (nincs alkatrész a javításhoz), így elhatároztam, hogy veszek egy "rendes" eszpresszó gépet. Mi otthon alapvetően cappucino-t iszunk, de vannak vendegek, akik eszpresszót. Habosítóm van (Nespresso - nem rossz, csak erősen tejfüggő a dolog). Elhatároztam, hogy veszek egy minőségi(bb) gépet, de végül a Gaggia Classic, amit kinéztem, 2 ok miatt ugrott: a) ár/érték ill. ár/íz - nem vagyok meggyőződve, hogy érezném a különbséget, b) nem vagyok az a pepecselős fajta és a daráló + Classic + beállítások háromszögében egy idő után elvsznék. Ráadásul rátaláltam egy nagyon minőségi kévára (Carraro), amit a szekszárdi 'A Kávé Háza' tulajai most már Bp-en is forgalmaznak, darálva is (!!).
Ergo egy kevésbé "kényes" gép is jó(nak tűnik), mint megoldás. Itt lépett be a pénztárcámhoz ár/érték arányban jobbnak tűnő Gaggia Evolution. Kérdésem, hogy jól gondolkodom-e a fentieket, vagy a Gaggia esetében erősen javalt a saját daráló, ezért inkább más márkát nézzek?

Persze, mindenkinek magának

Persze, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyi az a „pepecselés” , amit elvisel, de nem érdemes ezt misztifikálni. Ez egyáltalán nem olyan sok pepecselés, és pár hét után rutin lesz, amire már oda sem kell figyelni. Odatartja az ember a daráló alá, darál, tömörít, beteszi a főzőbe, és főz. Utána kiüti belőle a zaccot, és legfeljebb elöblíti folyóvízzel. Ha vigyáz a gépére, azon is öblít egyet. Nem számottevően bonyolultabb, mint akár a kotyogóst megtölteni kávéval, főzni, és ugyanúgy elöblíteni a végén. Az lehet, hogy még ez is sok valakinek, akkor tényleg másfajta technológia után kell néznie, de alapesetben nem szabad, hogy ez akkora visszatartó erő legyen, ha az ember amúgy jó kávét szeretne élvezni.

A darálás eszpresszó esetén nagyon fontos. Fontosabb, mint a főző, és bizonyos mértékig fontosabb, mint a kávé maga. Rendszeresen találkozunk vele, hogy akik még nem próbálták, azok lebecsülik a jelentőségét, mondván, hogy ááá, ezek itt megszállottak, akiknek ilyen apróságok fontosak, de nekem nem annyira, jó lesz anélkül is, úgysem veszem észre, satöbbi. Aztán, ha egyszer úgy hozza a sors, hogy megtapasztalják az öreg kávé és a friss darálás közötti különbséget, akkor rendre elképednek: tényleg mondtátok, hogy nagy a különbség, de azt nem mondtátok, hogy ekkora? Igen, akkora. Még annál is nagyobb. Mondjuk úgy: 75-80% a darálás, a maradék a többi. Ez a Carraróra ugyanúgy áll, mint bármi másra. Nagyon jó kávé, de ha darálva veszed, csak a nevét veszed meg, az ízét nem.

Szóval, itt más javaslatot nem fogunk tudni senkinek adni jó szívvel: inkább olcsóbb főzőt, de darálót mellé. Még nem volt, aki megbánta volna az ilyen döntést... :-)

pontosítás

OK, köszönöm.
Csak a pontosítás kedvéért: ami engem (és esetleg másokat is) érdekel, hogy a Carraro "csúcsmodelljét", a Cortezt árusítják (majd? már? nem néztem még meg) úgy, hogy a helyszínen darálják le neked a kívánt mennyiséget - ezért gondoltam, hogy ez lehet alternatívája a saját darálónak . Emellett gondolom a Carraro egyéb tégláit is lehet majd kapni. Infóm szerint a Dohány utca elején lesz a bolt.

kávéfőző

Hello. Mi a véleményed a  Graef Es70 kávéfőzőről? Érdemes ilyet venni? Melyik a jobb ez, vagy a Gaggia Evolution? Köszönöm a választ.

Köszönöm, hogy egy hónap

Köszönöm, hogy egy hónap alatt sem kaptam semmiféle választ.

Nagyon szívesen.

Nagyon szívesen.

Helló! Az lenne a kérdésem,

Helló!
Az lenne a kérdésem, hogy a véleményed szerint kapszulás kávénál határozottan jobb kávét készít pl. a Seaco Via Veneto+Ibertal Challenge? Vagy inkább Gaggia Espresso+Ibertal Challenge? Mivel kapszulást ittam eddig, így csak ennek az ízét ismerem. Okoz-e akkora élményt az előbb említett készülékek megvásárlása, hogy érdemes legyen megvenni, vagy inkább a még drágább Gaggia Classicban gondolkodjak a határozott ízbeli különbség miatt? Igazából az ár-érték arány a lényeg nálam, nem szeretnék úgy egy drága gépet venni, hogy utána kiderüljön, szinte alig van valami érezhető különbség, de mégis kétszer annyiba került. Vörös borból is a szekszárdi, villányi 1500-2500HUF körüli árkategóriára esküszöm, azok is tökéletesn jók lehetnek, nem látom értelmét az ennél nagyságrendekkel drágábbak megvételének, mivel nekem nem adnak akkora plusz élményt, értéket. 
Előre is köszi a választ! 
Tibor

Igen, határozottan úgy vélem,

Igen, határozottan úgy vélem, hogy határozottan jobbat. És a Gaggia még jobbat, mint a Saeco.

Ár? Ez eléggé relatív kérdés. A kapszulás kávénál a készülék nem annyira drága, viszont a kapszula vérlázítóan sokba kerül (ha felszorzod kilóra, kiderül, hogy 2-3-szorosa is lehet a legjobb, prémiumkategóriás kávéknak). Tehát még ha többe is kerül ránézésre a készülék, nagyon hamar (fogyasztástól is függ, de akár féléven belül) az lesz az olcsóbb, nem a kapszulás. És akkor  minőségről és választékról még nem is beszéltünk. A kapszulás kényelmes, gyors és divatos, de más előnyét nem nagyon ismerem... :-)

Szarvasi...

Kedves Szerkesztők
1. Alsókategóriás, 20 ezer forintos tartományban gondolkodunk kávéfőző vásárlását illetően, ebben a kategóriában itt tulajdonképpen mindegyiket ajánlják, ami 15 bar névleges nyomással üzemel. Nos, találtam egy Szarvasi eszpresszó kávéfőzőt (CM 4677), ami 15 baron működik, azonban egy másik bejegyzés az oldalon kifejezetten negatív kontextusban említette a Szarvasit. Érdeklődöm, hogy az említett géppel kapcsolatban van-e tapasztalatuk, véleményük, és hogy a negatív vélemény a Szarvasiról csak a kotyogósra vonatkozott, vagy általánosságban nem ajánlják a cég gépeit?
2. Itt olvastam a DeLonghi gépeiről a pozitív véleményeket, viszont más fórumokon több DeLonghi gépről azt írták a vásárlók, hogy hamar tönkrement a kazánjuk. Ezzel a hibával találkoztak már?
Köszönöm!

Darálós kávéfőző

Kotyogós kávéfőzőmet  valami fejlettebbre szeretném cserélni, ezért gondoltam darálóval egybeépített készülékre. A méret az egyik igen fontos tényező, árban mindenképpen 100 ezer alatt szeretnék maradni, ezért a Philips/Saeco XS és a Krups EA 80... készülékek az esélyesek. (A Krupsnak szimpatikusabbak a méretei, mert kisebb az alapterülete).
Tudnának abban segíteni, hogy milyenek a tapasztalatok ezzel a két géppel?
Köszönettel

Újra és újra le kell írnunk,

Újra és újra le kell írnunk, pedig az oldalon is szerepel, és itt a válaszok között is: semmilyen automata gépet nem ajánlunk jó szívvel. Ennyi pénzből már valóban jó megoldásokat is ki lehet hozni (bár tipikusan használt főzővel, de az még így is sokkal jobb választás).

kávégép vásárlás

Kedves Válaszoló!
Kb. egy fél éve megvilágosodtam, úgy döntöttem elkezdek kávézni. Előtte szinte soha nem ittam, így nem sok tapasztalatom van. Azóta kapszulás gépet használok, de szeretnék venni egy normális gépet is. A kérdésem az lenne, hogy milyen gépet érdemes venni (akár használtan is), és hol lenne érdemes keresnem, ahol garanciát is vállalnak rá, és már bizonyítottan vevőbarát kiszolgálással. Általában hosszú kávét, presszó kávét, vagy cappuccinot szoktam inni. Egy másik fontos dolog, hogy nem szeretnék külön darálgatni, hanem a gép végezze el ezt (hacsak nem azt mondjátok, hogy inkább darájam külön, mert az tényleg jobb valamiért, pl. hogy a szükséges gépek jóval olcsóbban kihozhatók, és az íze ugyanolyan jó, vagy jobb). Az ODEA GO-t láttam itt, amit fenntartással, de ajánlottatok, a neten 40 000 Ft körül vannak felújjítva. Ez szerintetek nekem is jó lenne, vagy van esetleg ilyen 40-50 ezer Ft környékén más ötletetek. Mi az, amit ilyen összegből magatoknak vennétek?
Köszi szépen előre is a választ!
Üdv.:
Tibor

Odea

Itt a hozzászólásokban is szóba került már az Odea, mint az egyetlen vállalható automata. Egyébként valóban jobb ízű kávét készítene a megfelelő külön darálóból és főzőből álló kettős (nem önmagában azért, mert két készülékházban jobb lenne, mint egy, hanem mert az automatánál jobb alkatrészekből állhatnának).

alsó/középkategóriás kávéfőző

sziasztok,
szeretnék venni egy eszpresszógépet és maximum 40000 Ft-ig tudok elmenni. melyik kávéfőzőgépet ajánljátok ebben a kategóriába. a daráló nem fontos, hogy része legyen, azt esetleg később fogom megvenni.

Készülék

Kedves Kávéológia!
Készülék vásárlásában szeretném a tanácsukat kérni. A közeljövőben szeretnék beruházni egy autómata kávégépre. Először kinéztem a Krupsnak az EA 8025 PE
 típusú készülékét. Nézelődtem az interneten, és találtam olyan véleményt, ami miatt azt gondoltam, hogy nem ez a nekem való készülék:( Találtam a Saeco-nak a Xsmall típusú készülékét, de sajnos erről is több rossz véleményt olvastam. Most talátam egy svájci készüléket (Nivona CafeRomantica 605). (Ez egy kicsit  drágább, mint a többi, de szeretnék egy akciót kilesni, és részletre megvenni). Viszont nem találok róla se jó, se rossz véleményt. Esetleg önöknek van erről a készülékről jó/rossz információja? Javasolják ezt a gépet, vagy inkább nem? Milyen az alkatrés zellátottsága? Mennyire drága az alkatrész bele? Ha ez mégsem megfelelő, akkor  tetszenek tudni javasolni valami megbízható(bb) készüléket?
Nagyon köszönöm,
Üdvözlettel: Tivadar

kávégép

Szia!
Csak javaslat szinten: http://jura-kavegepek.com/jura-termekek/ 
Egy használt E10-et vettem a sráctól, és nem bántam meg, az F50 viszont most jó akcióban van :-)
Üdv: Tibor

Automata

Kedves Tivadar,

ahogy az oldalon olvashatja, egyetlen automata készüléket sem tudunk jó szívvel ajánlani. Tipikus készülékei a fogyasztói társadalomnak, telezsúfolva műanyagnál műanyagabb alkatrészekkel, és amikor elromlanak (mert el fognak romlani, a háromszor annyiba kerülő éppúgy, mint az aránylag olcsóbb), akkor már a második javításuk tipikusan drágább, mintha a két javítás helyett egy újat vett volna. És a kávé, amit főznek, hát, olyan közepes.

Szóval, ha mindenképpen automata mégis, akkor drágán semmiképpen nem érdemes, mert attól nem lesz jobb. A Saeco Odea Giro volt még emlékeim szerint egy a kategóriáján belül még egész jó kis készülék, de nem tudom, lehet-e még kapni manapság...

Kedves Kávéológia! Nálunk a

Kedves Kávéológia!
Nálunk a cégnél egy Saeco Odea Go van, teljesen ugyanúgy néz ki, mint a Giro. A központi főzőegysége tiszta műanyag és kevéssé bizalomgerjesztő. Napi 20-30 kávét főzünk le vele. Rendszeresen mossuk tisztítjuk a központi egységet minden nap. Három hónap használat után a tömörítőnél így is erősen megkopott. A megfelelő használat mellet is szórja az őrölt kávét belül, ez beleragad a kenőanyagos részekbe, elég gusztustalan. Régebben egy Spidem Villa gépet használtunk, annak több, mint egy év kellett hasonló kopáshoz és a kávét szórni is csak egy év után kezdte (pedig annak is Saeco volt a központi egysége). Igaz, jó ízű kávét főz, csak a Spidemmel ellentétben a kávé mennyisége (hogy mennyit daráljon le) nem állítható.

Kedves Kávéológia! Készülék

Kedves Kávéológia!
Készülék vásárlásban szeretnék tanácsot kérni. Tervezem egy alap/közép kategóriás daráló vásárlását 35-40e forint értékben. Az oldalon is ajánlott Iberital Challenge darálóval szemezek. Viszont találtam belőle automata és manuális verziót de nem tudom eldönteni melyik a praktikusabb egy kezdőnek. (árban csak 2-3ezer forint a különbség).
A másik kérdés maga a kávéfőző kiválasztása. Bár jó lenne egy Gaggia Classic szintű gép, sajnos ennek inkább csak a felét tudnám ráfordítani (50 ezer körül). 
A legtöbb webshopban a termék leírásokban nem sok hasznos infó szerepel, ezért az egyetlen szempont (és fellelhető infó) hogy legalább 15bar-os pumpa legyen benne. Viszont így is elég széles skálán mozognak az árak. Egy adott webshop árai alapján a következő termékeken gondolkodok:
Fagor CR-20 kb.26e
Ufesa CE7141 kb.30e
Fagor CR-22 kb. 40e
Philips Saeco HD8427 kb. 44e
Zelmer Maestro 13Z012 kb 45e
Zelmer Torrido 13Z018 kb. 46e.  (18bar???)
Solac C 304 46e
Gaggia Gran Gaggia Prestige kb. 57e
Gaggia EVOLUTION silver kb. 62e
Gondolom egy 26ezres Fagor CR-20 és egy 62ezres Gaggia EVO érezhetően más kávét készít, de egy - fent felsorolt - Philipshez vagy Zelmerhez képest is megéri a kb 20ezres többletet? 

Anyagi lehetőségeimet is figyelembe véve, számomra egy 30e körüli kávéfőző + 40e körüli kávédaráló páros lenne a legjobb, csak nem tudom szabad e ennyire lemenni a kávéfőző árában?

Az egész történethez hozzá kell tenni, hogy mostanában Krups 8010-essel készült kávét szoktam inni. Minőségben annál lentebb nem szeretnék menni.
Segítséget előre is köszönöm!
üdv!
Csaba

GRAEF CM70

Tovább kutatkodva a neten, találtam egy ilyen darálót:

GRAEF CM70
Ez esetleg megüti már a szintet, ami egy jó eszpresszóhoz kell?
http://www.dunartis.hu/termekek/graef/haztartasi/kavedaralok/graef-cm70-kavedaralo/
A weboldal alapján nem szimpla késes, hanem kúpos megoldás.
Csak mert a Iberital Challenge 38-40ezres árához képest ez 26e körül már beszerezhető?
Üdv!
Csaba

Igen, ez a daráló egész jónak

Igen, ez a daráló egész jónak tűnik.

Saeco Via Veneto (de luxe)

Szép napot! Kotyogós kávéfőzőm látványos halála után ma hozzájutottam egy barátom Saeco Via Veneto (de luxe) 13CL használt készülékéhez, melynek elveszett a karja egy költözés közben. Rendelhető hozzá nyomásfokozós (12eFt) és sima (7eFt) kar. Ízben érezhető lehet a különbség? Őrölt kávét használok, nincs darálóm. Köszi: V.Péter

Daráló nélkül inkább a

Daráló nélkül inkább a nyomásfokozóst ajánlanánk, nélküle pontosan el kellene találni a darálás finomságát, ami darálás nélkül nyilván nem menne könnyen. :-)

kávéfőző

Kedves Kávéológia,
hosszas tanakodás után pumpás eszpresszó-gépet szeretnék vásárolni itthoni használatra.  Delonghi KG 79es darálóm van. Amennyire lehet tartós gépet szeretnék venni kb. 50000 Ft-ig. Nézegettem a Delonghi EC 330-at vagy a Gaggia Gran Deluxe-ot. Mit ajánlanak ebben az árkategóriában? Nagyon nagy a különbság a 30-40000 Ft közötti és az 50-ig terjedő árú gépek között? A Krupsokkal tényleg több a gond mostanság? A fenti két gépen van valami olyan amire oda kell figyelni? Köszönöm a választ: tanakodó

Kedves tanakodo! Jó 1 évvel

Kedves tanakodo!
Jó 1 évvel ezelőtt volt "programon" kávéfőző vásárlás. Tapasztalatok:
-- Saeco (Philips): ahol kapni lehet, ott is hiányos a készlet, olcsó "minimál". Egyet kiválasztottam, hazahoztam, beüzemeltem, másnap vittem vissza, rossz pumpa. Az ügyfélszolgálatos szerint (Media Markt, akkor még Saturn) 10-ből 8 gépet 3 napon belül viszontlátnak garanciális hibák miatt.
-- Gaggia itthon nem nagyon van "erősen" képviselve, alkatrészellátásával lehet gond (vagy drága).
-- KRUPS. 5240 van most. 50 alatt volt. Az elsőt (közvetlen a Saeco után) on-line rendeltem, 2 nap alatt megjött. Az első naptól folyamatosan állt alatta a víz, akár kiürítettem, akár nem. Mivel csak alig csöpögött, ráraktam egy konyharuhára, ott hagytam, így ment kb. 10 hónapot (oké, ez az én lustaságom is volt). 10 hónap után elkezdett magától kávét gyártani (lényegében magától beindult egy reggel). Visszavittem, garanciában kicserélték benne a vezérlőelektronikát. Letesztelték állítólag valami 20 kávéval, minden rendben volt. Itthon este simán lejött rajta a kávé. Reggelre megint tócsa alatta, áram alá helyezésnél folyamatosan megy. Vissza. 2 hét inspekció, eredmény negatív, masszív hülyének nézés a szervízben. Haza. Bekapcsolom, semmi gond. Feltöltöm, hátul majdhogynem folyik. GoPro le mögé, 10 perc videófelvétel, amit simán visszaküldtem a szervíz vezetőjének. Másnap jött az e-mail, hogy menjek be a cserére jogosító igazolásért a géppel. Bementem, kiadták (ismét hülyének nézés mellett), ez alapján on-line "csere".
Direkt tapasztalatok:
1. Semmi sem szabványos rajta (sem a szűrőtartó, sem a habosító), rendes tömörítőt sem lehet használni hozzá, csak egyedileg esztergáltat (az 53-as kicsi, az 54-es nem megy bele).
2. A szűrőtartó aljában van egy krema-szelep, ezt csak biztonsági thorx csavarhúzóval lehet kiszerelni (a szűrőtartót szétszedve), ezzel katasztrofális, csupahab kávékat készít.
3. A szűrőtartót gyakorlatilag lehetetlen érdemben tisztán tartani, még otthoni használat mellett is hetente egyszer csavarig szét kell szedni és be kell áztatni, ki kell mosni.
4. Akármit csinálsz, a csepptálca szélén le fog csöpögni a kávé/víz, mindenképp konyharuha kell alá.
5. Előny, hogy belemegy szimpla és dupla adag, illetve sima ESE pod is. Bár ez utóbbi őrlőnél kevésbé lényeges szempont.
6. Előny, hogy baromi üzembiztos, ez a mostani készülék 3 hónapja nyikk nélkül, hibátlanul teszi a dolgát. Gyorsan fűt fel, nem csöpög, stabil minőségben lehet rajta kávét készíteni.
 
Érdemi különbség a gépek között nincs. Amire figyelni kell: thermoblock vagy kazán. A kazán jobb, de drágább, lassabban melegszik, a thermoblock sokkal gyorsabban melegszik, cserébe könnyen elégeti a kávét (nem víz, hanem gőz jön ki belőle az elején). Ilyen árkategóriában én még nem láttam kazánosat.
Szűrőtartó: szabványos vagy nem (a háztartási gépek esetében 95% nem, ebben az árkategóriában meg szinte csak szabványon kívüli van). A szabványosnál tudod cserélgetni a szűrőtartókat, egyébként nem. Praktikus, ha egy- és kétadagos szűrőt is be tudsz tenni a szűrőtartóba, tehát ha nem is szabványos a méret, a szűrő legalább legyen cserélhető). A Krupsé nem ilyen, cserébe a szűrőtartó kar rögzítése olyan, hogy megfelelő tömörítés mellett kb. 7 grammtól 15 grammig bármennyi kávét bele tudsz tenni. A "kremafokozós" szűrőtartókat én kerülném, a kávékészítés feletti "kontroll" jelentős részét ezzel elveszíted.
Gőzölni nem tudom, akarsz-e, azt thermoblock rendszerű gépekkel kb. felejtsd el. Kazánosokkal mehet, de még az egyébként kegyetlenül jó Rancilio Silviával sem annyira magától értetődő egy nagy család összes cappuccinoját elkészíteni a reggelihez (azzal együtt, hogy ez már kazános, belbecs tekintetében pedig alapelvét tekintve nagyjából megfelel egy pumpás modern espresso-gépnek - cserébe ugye számottevően drágább.
Üdv.
Prof

kávé

Kedves Kávéológia !
Nagyon klassz az oldal, gratolálok hozzá!!
Olyan kérdésem volna, hogy már hónapok óta keresek megfelelő kávét a kotyogós Bialetti Brikka Elite kávéfőzömhöz és sajnos még nem sikerült találnom. Elégé túlsúlyban vannak a szinte már porszerű kávéőrlemények. Úgy mond középkategóriában mit tudnának ajánlani? Egyáltalán meg lehet úszni a dologt kávéőrlő nélkül?
Köszönöm!