Eszpresszó

Nem kétséges, hogy a kávé származása, minősége, összetevői és azok aránya mindennél döntőbben befolyásolják a készülő eszpresszó minőségét. Mielőtt azonban rátérnénk ezek részletes tárgyalására, vannak általános megfontolások is, amelyekkel meg kell ismerkednünk.

Az előző fejezetből már tudjuk, hogy az eszpresszógépek meglehetősen magas nyomással préselik keresztül a vizet a gépbe bekészített őrleményen. Ebből következik, hogy az eszpresszógépek lényegesen finomabbra, sűrűbbre őrölt kávét igényelnek, mint a korábban említett egyéb kávéfőzők, hiszen ekkora nyomásnak kitéve a durvább, lazább kávén a víz pillanatok alatt áthatolna, mindössze annyit ragadva magával a kávé íz- és illatanyagaiból, hogy legfeljebb piszkos mosogatólére emlékeztető folyadék érkezne csak a csészénkbe.

A kávét tehát megfelelően finomra kell őrölni. A háztartások zömében és a szokásos üzletek polcain található késes kávéőrlők (amelyek a felül behelyezett kávészemeket egy három- vagy négyélű kés forgatásával aprítják apró darabokra) az eszpresszókészítés céljára teljesen alkalmatlanok. Nem őrlik, hanem törik, roncsolják a szemeket, közepes méretűtől az aprócska töredékekig mindenféle darabka kikerül belőlük. Az eszpresszógépek az ilyen kávétörmelékből nem képesek igazi eszpresszót készíteni; az egyenetlen méreten túl a legnagyobb problémát az okozza, hogy igen sok túlságosan finom, szinte lisztes finomságú por is képződik, és ezek főzés közben keserű ízt eredményeznek. A megfelelő kávédaráló kúpos őrlőfelületek között, a mákdarálóhoz hasonló elven aprítja egyenletes, pontosan beállítható szemcseméretűre a kávészemeket, ugyanakkor készít kisebb, de nem túlságosan porszerű darabkákat is. Ezen kisebb darabok fontos szerepére még visszatérünk.

A darálás kérdését látszólag megoldja, ha a kávét nem szemes, hanem előre darált kávé formájában vásároljuk meg. A kávéban azonban a darálás után rohamosan, percek alatt beindulnak káros kémiai folyamatok, amelyek során elillan a zamata, íze, aromája. Amíg ki nem nyitjuk a hermetikus, védőgázas csomagolást, addig rendben is van, de utána aligha van alkalmunk a minőségét sokáig megőrizni. Az igazi megoldást kétségtelenül egy megfelelő kávédaráló beszerzése jelenti, már csak azért is, mert a különféle kávéfőzők egyáltalán nem feltétlenül olyan őrlési finomságot igényelnek optimális működésükhöz, amelyet a boltban megvehetünk. A saját darálónkkal mindig közvetlenül a kávé készítése előtt, frissen darálhatjuk le a főzni kívánt adagot, pontosan a kívánt mennyiségben és minőségben.

Az őrlés azonban még nem elegendő a kávé kellő tömörségének eléréséhez, márpedig arra azért van szükség, hogy az érkező nagynyomású forró vízzel szemben egyfajta ellenállást képviseljen. Itt jutnak szerephez a darálmány alapvető szemcseméreténél kisebb szemcsék is: a nagyobb darabkák közötti hézagokat kitöltve még tömörebb kávépogácsát kapjunk. Ez lelassítja a víz áthatolását a kávérétegen (különösen, hogy a kezdeti periódusban a víz hatására a kávészemcsék valamelyest meg is dagadnak), és lehetővé teszi a két anyag érintkezési felületén a megfelelő íz- és illatanyagok kinyerését. Ezen folyamat közben gázképződés (elsősorban szén-dioxid) is történik, és ennek köszönhető az eszpresszóra annyira jellemző habos, világosbarnától középbarnáig terjedő színű felső réteg, az úgynevezett crema megjelenése.

Az igazi crema olyan, mint a képünkön látható. A színe sötétesebb barna, nem sárgás-drapposan világos. Felülete nem homogén, egyszínű, hanem cirmos, tigriscsíkokhoz hasonló. Buborékok és egyéb idegen összetevők nem láthatók benne, a pohár széléhez tapad, arra valósággal felkúszik (e tapadása igen fontos a kávé ízére gyakorolt hatásában, mivel a crema fontos szerepe az, hogy a szájban mindenhova eljuttassa magával a kávé valódi aromáját).

Mivel a crema ennyire elválaszthatatlanul összeforrt az eszpresszó megjelenésével (sőt, lényegével), egyes eszpresszógépekbe külön cremafokozót szerelnek (nemcsak az olcsóbb árkategóriában, hanem a drágább készülékeknél is, ahol megjelenése már tulajdonképpen feleslegesnek tűnik, hiszen a minőségi kávé, megfelelően darálva és tömörítve magától is szép cremát kellene adjon). Ez az alkatrész egy külön szelep, amelyik csak akkor nyit, amikor a szűrőben már felépült a kívánt nyomás, és a kávé ilyenkor egy szűk nyíláson, mintegy porlasztva távozik. Ez a „fokozott” crema nem valódi, a színe világosabb, a mintázata homogén, gyakran jelennek meg a felszínén buborékok, és messze nem tapad úgy a csésze falához – ennek ízbéli következményeivel együtt –, mint a valódi crema. A szelepnek alapvetően az tehát a szerepe, hogy a nem kellően tapasztalt, átlagos felhasználó számára megkönnyítse az átlagosan jó kávé elkészítését akkor is, ha a darálás finomsága vagy a tömörítés nem tökéletes, ha esetleg a kávé már kicsit öregecske (itt napokról, hetekről van szó, különösen a darált kávénál). Kiegyenlíti a hibákat, de középre húz. Ez kezdetben jó, de amikor már a magunk erejéből, tapasztalatával túl tudnánk lépni a problémákon, és az átlagosnál jobb eszpresszót főzni, onnantól kezdve már visszahúz, akadályoz. Ha van is tehát ilyen nyomásfokozó a készülékben, az a jó, ha ki lehet szerelni, vagy a szűrőtartót idővel le lehet cserélni ilyen szelep nélkülire.

A kávéőrleményt tehát tömöríteni kell. Az egyszerűbb eszpresszógépekbe általában beépítenek vagy mellécsomagolnak egy egyszerű műanyag alkatrészt, amellyel (vagy amelyhez hozzányomva) a kávé tömöríthető, az igényes kávézó azonban nem elégszik meg egy ilyen tömörítővel (angolból elterjedt nevén tamperrel, a tömörítési folyamatot magát pedig tamperolásnak is nevezik). A megfelelő tamper fémből vagy keményfából készül, mérete hajszálpontosan illeszkedik a szűrő méretéhez, és megfelelő önsúlya és nyelének alkalmas kialakítása lehetővé teszi, hogy az őrleményt a szükséges (15–20 kilogramm a hivatalos előírás) mértékben össze lehessen tömöríteni.

Ha mindez megfelelően megtörtént, akkor a nagynyomású víz körülbelül 20–30 másodpercig kerül érintkezésbe a kávéval, és ezalatt az idő alatt 25–35 ml mennyiségű eszpresszókávé folyik a csészébe (amelyet a kávé túl gyors lehűlésének elkerülése érdekében 60 fokra elő kell melegíteni). A kávé optimális hőmérséklete közvetlenül a lefőzése után 65–70 fok (ez körülbelül az a hőfok, amelyet az ember még nem érez ihatatlanul forrónak).

Hogyan lesz a kávébabból eszpresszó?

„A pörkölés az a művelet, amelynek során az eredeti állapotában élvezhetetlen nyers kávé kémiai összetevői részlegesen vagy teljesen átalakulnak, s eközben a pörkölt kávé élvezeti értékét adó íz- és illatanyagok kialakulnak. A pörkölést napjainkban már korszerű üzemekben elektromos fűtéssel és infrasugárzókkal, automatikus programvezérlésű pörkölő berendezésekkel végzik. Az esetleges szennyeződésektől megtisztított nyers kávét zárt térben (többnyire dobokban) állandó forgatás közepette hevítik. A pörkölés kezdeti szakaszában, a tulajdonképpeni szárítás ideje alatt a hőmérséklet nem haladhatja meg a 100°C-ot, és lassan, fokozatosan érheti el a pörkölési hőmérséklet végső értékét a 200–220°C-ot. A hevítés időtartalma kb. 10 perc. A kávépörkölés szakszerű, gondos munkát igénylő művelet. A kelleténél gyorsabban és magasabb hőfokon végzett pörkölés hatására a kávészemek felülete már eléri a legkedvezőbb állapotot, ugyanakkor a belsejük még nyers marad. Ugyancsak nagy szakértelmet igényel a hőkezelés befejezésének a megállapítása, mert a gyengén pörkölt, szakkifejezéssel alulpörkölt szemnek színe világos, aromája kialakulatlan marad, a túlpörkölt kávé pedig túl sötét, vagy megégett, esetleg elszenesedett, erősen keserű, kellemetlen mellékízű és az egészségre ártalmas vegyületeket is tartalmaz. (Az automatikus hőszabályzó berendezések ezeket a hibalehetőségeket gyakorlatilag teljesen kiküszöbölik.)

A pörkölés folyamata alatt a kávészemekben — több szakaszban — mélyreható fizikai ill. kémiai változások mennek végbe.

A fizikai változások közül a legjellemzőbb, hogy a kávé víztartalmának nagy részét elveszíti, amely megközelítőleg 18–20%-os tömegcsökkenést okoz. A hőhatás következtében eltávozó vízgőzök nagy felületű, szivacsos szerkezetet hagynak hátra, amelynek következtében a kávé nagymértékben nedvesség- és szagérzékennyé válik, ugyanakkor a fellazított rostos szerkezetből eredően számottevő, az eredetinek másfélszeresét is kitevő térfogatnövekedés jön létre.

A kémiai változások eredményeképpen módosul a nyers kávé összetétele. A legjellegzetesebb változás a keményítő átalakulásában következik be, amely először dextrinné, majd cukorrá bomlik és ezek nagy része a magas hőmérséklet hatására azonnal karamellizálódik. E folyamatok közben alakul ki a kávéra jellemző sajátságos barna szín. Jelentősen csökken a csersavanyagok mennyisége, és abszolút mennyiségben csökken (de a kávé tömegváltozása következtében alig változik) a koffein mennyisége. Lényeges változás a koffeintartalom szabaddá válása. A koffein ugyanis klorogénsavhoz kötötten, koffein-klorogenát formájában fordul elő, ebből szabadul fel pörköléskor a koffein, amit azután a főzővíz a kávéitalba visz át. A klorogénsav egy része elbomlik, ez okozza a pörkölt kávé ízének további javulását. Az elmondottakon kívül még számos kémiai átalakulás megy végbe a kávébab belsejében, összességében ezek hatására alakulnak ki a kávé jellegzetes íz- és zamatanyagai.

A pörkölés befejezése után a kávészemeket — a túlpörkölés elkerülése végett — levegőáramban lehűtik. (A vízpermettel történő hűtés hátrányos, jelentősen rontja a minőséget, mert a forró kávészemek felületéről elpárolgó vízzel az értékes vízoldható aromaanyagok is távoznak.) A hűtés után a kávészemeket keverik. A keverés a különböző kávéfajták meghatározott arányban történő összekeverése.”

dr. Sahin—Tóth Gyula: Élelmiszer — áruismeret II.,
Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft., Budapest. 1995.

A karamellizálódó cukor kevésbé édes, mint az eredeti cukor, ezért amennyiben meg akarjuk őrizni a kávé édesebb aromáját, enyhébben kell pörkölnünk, ugyanakkor ennek ellene hat az, hogy a keserű összetevők csak hosszabb pörkölés során kezdenek lebomlani – nem véletlen, hogy a pörkölés pontos paraméterei minden kávépörkölő manufaktúra nagy tudású mestereinek féltve őrzött titkai.

A fentiekben leírt hőmérséklet-, idő- és egyéb paramétereknek komoly elvi szerepük van az elvárt minőségű eszpresszó kinyerésében, nem csak valami megszállottak kitalálta varázsszámokról van szó. Az imént említett eljárással pörkölt kávészemek körülbelül 30%-a vízben oldható anyagokból áll: ezekből a vízben oldható részekből készül a kávé mint ital. Ezen anyagok körülbelül kétharmada könnyen kioldódik, egyharmada nehezebben, csak hosszabb idő alatt és magasabb hőmérsékleten. A természet ezzel nagy szívességet tesz nekünk, ugyanis ez az egyharmad savas, keserű, kellemetlen ízű összetevőket tartalmaz. A célunk tehát éppen az, hogy a kétharmadnyi könnyen kioldódó anyagokat nyerjük ki, és lehetőleg semennyit a fennmaradó egyharmadból. Ezt nyilvánvalóan éppen a hőmérséklet és az idő megfelelő megválasztásával érhetjük el.

Rövid kávéfőzési idő, valamint alacsony hőmérséklet nem old ki elegendő íz- és aromaanyagot, tehát a kávé vízízű lesz (a crema pedig világosbarna, homogén színű, a jellemző foltosodás nélkül). Túlzott kávéfőzési idő, valamint túl magas hőmérséklet esetén viszont már megkezdődik a nemkívánatos anyagok kioldódása is, ekkor lesz a kávé keserű, savas ízű (a crema pedig sötétbarna, vékony, a csésze falánál esetleg még sötétebb barna gyűrűvel).

Az eszpresszó főzése pontról-pontra

Az eddigiekben nagyjából megismertük az eszpresszó készítésének főbb elvi és technikai jellemzőit. A célszerűség szempontjából vegyük sorra, hogyan is kell lépésről lépésre elkészíteni (természetesen az itt leírtak általános érvényű dolgok, ha a gépünk használati utasítása valamely lépést ettől eltérően ír elő, tartsuk be).

  • A legelső szempont, hogy hagyjuk a készüléket bemelegedni. Ugyan sok készüléknek van időjelző lámpája, amely aránylag rövid idő elteltével kigyullad-kialszik, vagy valamilyen más módon jelez, ez általában csak azt jelzi, hogy a készülék fűtőrendszere már alkalmas a kellő hőmérsékletű víz előállítására. Az egész készülék (főzőfej, szűrőtartó) szükséges hőfokának eléréséhez ennél több idő kell, tehát 30-60 percet igyekezzünk mindig hagyni a készülék tényleges bemelegedésére. A melegedés során természetesen a szűrőtartó és benne a szűrő is legyen a helyén, bár erősen nem kell beszorítani a helyére, kíméljük a főzőfejben levő tömítést.
  • A készülék valódi bemelegedése után a csészékbe engedjünk forró vizet a gép segítségével: ezzel egyrészt átmossuk kávéfőzés előtt, másrészt a kellő hőfokra előmelegítjük a csészéket. Tegyük félre a forróvizes csészéket.
  • A szűrőtartót most vegyük le a helyéről, öntsük ki az esetleg benne levő vizet, töröljük szárazra. Töltsük meg a szűrőt a szükséges mennyiségű, szükséges finomságúra darált kávéval (a mellékelt mérőkanál segítségével, de egy adag kávéhoz 7 g darálmány szükséges). Igyekezzünk minél egyenletesebben eloszlatni a kávét (az egyik ismert módszernél a szűrőt forgatjuk a szűrőtartóban, és így rendeződnek minél egyenletesebben a kávészemcsék, a másik, ún. Weiss-féle eloszlatási technikához egy hústű, fogpiszkáló vagy hasonló eszköz kell, amellyel óvatosan elkeverjük a kávét, hogy minél egyenletesebb legyen, ezzel egyúttal a felületét is nagyjából egy szintbe hozzuk). A kávéfőző kanalával is elteríthetjük a felszínt, de még ne nyomjuk le.
  • Tömörítsük a kávéőrlemény felszínét az előírt 15–20 kg erővel, a nyomás végén enyhén csavaró mozdulattal emeljük el a tampert, hogy teljesen sík felületet kapjunk. Ha véletlenül a szűrőtartó felső élére is került a kávéból, azt gondosan távolítsuk el.
  • Tegyük a helyére a szűrőtartót, a csészékből öntsük ki a forró vizet, töröljük őket szárazra, és helyezzük a kifolyók alá. 25 másodperc főzési ideig működtessük a kávéfőzőt, ezalatt 30 ml (két személy esetén kétszer ennyi) kávé fog lefőni (a megadott idő- és térfogatértékektől felfele és lefele kis eltérés megengedhető). A szűrőtartóhoz ne nyúljunk közvetlenül a kávé lefőzése után, egyes kávéfőzőkben van ugyan speciális alkatrész a nyomás azonnali megszüntetésére, de ennek hiányában még körülbelül fél percig annyi visszamaradó nyomás maradhat a rendszerben, hogy a korai eltávolítás szétfröccsenő forró vízhez és zacchoz vezethet.
  • A kávé élvezete után a készüléket el kell tisztítanunk. A szűrőtartót levesszük, eltávolítjuk a zaccot (vagy határozott mozdulattal kiütjük a szűrőből, vagy valamilyen tompa eszközzel fellazítjuk és úgy ürítjük ki). Tegyük vissza a szűrőtartót, és 5–15 másodpercig folyassunk forró vizet egy bögrébe (közben a szűrőtartót óvatosan mozgathatjuk a helyén, akkor a tömítést is el tudjuk öblíteni). Ezután eltávolítva a szűrőtartót és szűrőt, az előbbi felett levő felső szűrőt nedves szivaccsal vagy ronggyal áttöröljük. Ha szükséges, ürítsük ki és öblítsük át a csepptálcát is. A tömítés kímélése érdekében a szűrőtartót nem kell visszatennünk, maradhat a csepptálcán a következő alkalomra várva.

Egy kis extra

Ha készek vagyunk még egy pár extra lépésre, tovább javíthatjuk az eszpresszó minőségét. Láttuk már, mennyire fontos a stabil, meghatározott hőmérséklet a főzés szempontjából. Azonban a készülékeink aktuális hőmérsékletét (hacsak nem felső kategóriás, hőmérővel is felszerelt gépről van szó) nem ismerjük pontosan. A kazánban levő víz hőmérséklete állandóan két szélső érték között ingadozik (amikor az alsó határ alá süllyedne, a fűtés bekapcsol, amikor a felső fölé menne, kikapcsol). A sáv szélessége, természetesen, a készülék minőségétől függ, a jobbak, drágábbak precízebbek; egyrészt a fűtés maga is pontosabb, másrészt a masszív, hőtartó fémalkatrészek jobban kiegyenlítik az ingadozásokat.

A feladat tehát az, hogy visszajelzés, hőmérő nélkül is mindig ugyanarról a hőmérsékletről indulhassunk a kávéfőzéssel. Két időpillanat van, amikor biztosak lehetünk a főző hőmérsékletében: amikor a fűtés kikapcsol (legmelegebb) és amikor újra bekapcsol (leghidegebb). Ha ezekhez az időpontokhoz igazítjuk a főzés kezdetét (például, a kikapcsolás, azaz a felső hőmérsékleti határ után 30 másodperccel kezdünk főzni), akkor alkalomról alkalomra sikerülni fog mindig ugyanolyan körülmények között főzni az italunkat. Persze, ez a fél perc csak egy hasra ütött érték, a gyakorlatban a konkrét készülékkel kell kikísérletezni (vagy ha van hőmérő, akár mérni), mikor van az optimális időpont.

És egy további lehetőség: azért, hogy ne kelljen a már ledarált kávéval perceket várni, amíg a készülék éppen kapcsolni kezd, gyakran alkalmazott megoldás, hogy a forró víz kazánból eltüntetésével kikényszerítjük a fűtés bekapcsolását. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy a gőzölőcsövön (nem gőzként, hanem forró vízként) kicsorgatunk egy-két bögrényit, éppen annyit, hogy a kazánba elegendő hideg víz kerüljön helyette, és a fűtés beinduljon. Ezután még várunk annyit, amennyi a kísérletezéseink során optimális időtartamnak adódott, és ekkor indítjuk el a kávé főzését.

Ezt a műveletet az angol szakirodalomban temperature surfing néven ismerik.

Karbantartás

A kávéfőzőt a fenti mindennapos tiszítás mellett azért időnként (felhasználástól is függően, de mondjuk, havonta) érdemes alaposabban is kitisztítani. Ennek egyszerre két előnye van: egyrészt, a gondosan karbantartott készülék mindig kevésbé hajlamos a meghibásodásra, így könnyebben elkerülhetjük az (olykor költséges) javításokat. Másrészt, a kávé olajai nagyon makacs, nehezen eltávolítható szennyeződést jelentenek. A kávéval érintkező alkatrészeken visszamaradó lerakódások idővel avas, kesernyés ízűvé válnak, és az újabb főzés forró vize kiold annyit ezekből a lerakódásokból, hogy az az italunkba kerülve jelentősen rontson annak zamatán. Erről könnyen meggyőződhetünk egy régen eltisztított kávéfőző esetén: eresszünk belőle forró vizet a csészébe, hagyjuk kihűlni és kóstoljuk meg. Ha a tiszta víz ízén kívül bármi mást érzünk, az bizony belekerül az eszpresszónkba is.

Bár a szűrőket, szűrőtartót, kifolyókat háztartási tisztítószerrel is megpróbálhatjuk megtisztítani, sokkal gyorsabban és hatékonyabban érünk el megfelelő eredményt a speciálisan kávéhoz, kávéfőzőkhöz gyártott tisztítószerekkel. Különösen a komplikáltabb felépítésű, nyomásszabályozós karoknál igaz, hogy a sok szegletből, zegből-zugból ezek a tisztítószerek sokkal könnyebben távolítják el a lerakódásokat, mint a közönséges mosogatószerek. Az egyik ilyen, itthon is beszerezhető tisztítószer az Explogyonnál kapható Tersonet tisztítópor vagy -tabletta. Kövessük a használati utasítást, oldjuk fel a megfelelő mennyiségű vízben a tisztítószert, és áztassuk bele a fémalkatrészeket (ügyelve arra, hogy a szűrőtartó műanyag nyele már ne lógjon bele a tiszítófolyadékba). A sötétbarnásra színeződő folyadék nagyszerűen mutatja, mennyi mindent sikerült eltávolítani a felületes szemrevételezés során alapvetően tisztának tűnő főzőből is.

Akinek háromutas, a főzés után a főzőfejben levő nyomást azonnal megszüntető mágnesszeleppel felszerelt kávéfőzője van, annak ajánlott a készülék visszaöblítését is rendszeresen elvégezni. Ehhez szükséges egy lyukak nélküli, ún. vakszűrő, amelyet a szokásos szűrő helyére kell helyezni a szűrőtartóba. Mivel ezen nem jut át a nagynyomású víz sem, a főzőfejben 10-12 bar nyomás alakul ki (ezekben a készülékekben rendszerint túlnyomásszelep is van, amelyik korlátozza ezt a nyomást) a 4-5 másodperces öblítési ciklus alatt, és kikapcsoláskor a víz hirtelen távozik a mágnesszelepen keresztül a csepptálcába. A visszaöblítést vízzel, tisztítószer nélkül érdemes akár naponta elvégezni, és körülbelül havonta az említett tisztítóporral is: töltsük fel a vakszűrőt, és négyszer-ötször végezzük el az öblítést (mindig figyeljünk, hogy jó szorosan tegyük a helyére a szűrőtartót, mert a nagy nyomású, kiutat nem találó víz kispriccelhet a nem teljesen szorosan záró tömítés mellett; kárt nem, de ijesztő csattanást okozhat, és a kihabzó tisztítófolyadékot körülményes eltávolítani a krómozott felületekről). Ezután öblítsük ki a vakszűrőt, és a folyamatot ismételjük meg most már tiszta vízzel, amíg a csepptálcába teljesen vegyszermentes víz nem érkezik. Amúgy az ide került habos tisztítófolyadékot ne dobjuk ki, hanem öntsük át egy megfelelő méretű edénybe, és használjuk fel majd a szűrők és a kar áztatásos tisztítására. Ismételten megjegyezzük, mert nagyon fontos: visszaöblítést csak akkor végezzünk, ha biztosak vagyunk abban, hogy van mágnesszelep a főzőben! Ellenkező esetben ugyanis a tisztítószer a kazánba kerül vissza, és ott rendszerint korróziót okoz.

Párhavonta, legfeljebb félévenként szánjuk rá magunkat, és szereljük le a főzőfejben levő felső szűrőt is (rendszerint egyetlen csavar tartja), és azt is pucoljuk el a tisztítófolyadékba beáztatva. A rendszeresen tisztítóporral visszaöblített, mágnesszelepes készülékeknél ezt nem kell túl sűrűn megtenni, mert ez a módszer elég tisztán tartja a felső szűrő mögötti részeket is, de ilyen szeleppel nem rendelkező főzőknél bizony ijesztően sok megkeményedett, nehezen eltávolítható szennyeződést találhatunk.

Pod

Van azonban egy másik lehetőségünk is: a pod (magyarul hívhatjuk kávépárnának). Koncepciójában kicsit a filteres teához lehetne hasonlítani, de siessünk leszögezni, hogy ez igazságtalan összevetés lenne. Filteres teát magára valamit adó teázó nem is vesz a kezébe; a pod nem ilyen. Előre darált, tömörített, speciális áteresztő papírba csomagolt, egy adag kávé, amelyet legtöbbször darabonként, külön-külön aromatartó, védőgázas csomagolásba zárnak (bár akad gyártó, amelyik nem egyesével, hanem 18–20-asával csomagol), elvileg garantálva ezzel a frissességet egészen a kibontásáig és megfőzéséig. Természetesen ehhez megfelelő kávéfőzőre van szükség, ráadásul a podok sem egyfélék, legalább négy változatot ismerünk: a legelterjedtebb az ESE (Easy Serving Espresso), amelyhez több gyártó is csatlakozott (és a prémiumkávék is mind kaphatók ilyen kiszerelésben), de a Senseo a saját podjait gyártja (nem eszpresszószintű kávéval), akárcsak a Gaggia az Evo-kapszulákat; a negyedik pedig a Nespresso rendszere.

Vannak kávéfőzők, amelyek többfunkciós működést ígérnek (bár, a topikban ezt többen kipróbálták, és az a véleményük, hogy csak reklám, nem főznek ezek a gépek podból ugyanolyan jó kávét, mint a hagyományos darálás-tamperolás útján, még a Gaggia Classic teljesít a legjobban ezen a téren), vagy a szűrőtartó későbbi átalakításával, illetve cseréjével megoldható velük a podok lefőzése is, ezt azonban időben, előre tisztáznunk kell, mielőtt vásárlásba kezdünk. Ráadásul azt is figyelembe kell vennünk, hogy a podok ára elkészítésük, csomagolásuk folytán nyilvánvalóan magasabb, mint a szemes vagy akár előre darált kávéé. Ugyanakkor használatukkal nagyobb szabadságot is élvezhetünk, mert egyszerre akár sokfélét is beszerezhetünk, és változatosabban főzhetünk kávét, mintha egy vagy két megbontott szemes csomag jelentené csak a házi raktárunkat.

A podok mindenesetre eléggé elterjedtek a vendéglátásban, sok kávézóban praktikusságuk folytán ilyen készülékeken főznek kávét, és az általunk felsorolt prémiummárkák is kínálják szinte teljes áruválasztékukat podok formájában is. A kávé minőségéből tehát nem kell semmit feladnunk, az egyéb anyagi és komfortbeli különbségeket kell csak összevetnünk, mielőtt döntést hozunk (köztük azt is, hogy itt a kávégép mellett nem kell darálóra költenünk, ez tehát valamennyire kiegyenlíti a kávé magasabb árát; legalábbis rövid távon, mert napi két adag elfogyasztása mellett körülbelül egy év kell ahhoz, hogy egy daráló árát pluszban kifizessük a kávéra).

Az egyik ajánlható ESE-podos kávéfőző az SGL Podstar, időnként itthon is kapható egyes nagyáruházakban.

Egy legendáról

Említsünk még meg egy makacs legendát, amely rendszeresen felbukkan manapság: e legenda szerint az eszpresszógépet a magyar Illy Ferenc találta volna fel. Ebből semmi nem igaz. Az első gépet Angelo Moriondo szabadalmaztatta 1884-ben, ez még gőzt használt. A ma ismert alkatrészek zömét (szűrőtartó, főzőfejek) Luigi Bezzera alkalmazta Moriondo gépére. Első szabadalmát 1903-ban jegyezték be. Ennek a gépnek is voltak még gyermekbetegségei, például az, hogy nyílt lángot használt fűtésre, és nem lehetett igazából szabályozni vele hőmérsékletet és nyomást. Bezzera szabadalmát Desiderio Pavoni vásárolta meg, és együtt fejlesztették tovább a gépet, és az az 1906-os milánói Világkiállításra nyerte el első ismert alakját.

Illy Ferenc 1892-ben született, és Trieste-be az első világháború után költözött. Cégét 1933-ban alapította, és 1935-ben alkotta meg azt az eszpresszógépet, amelyik gőz mellett emelt nyomású vizet is használt a sebesség növelése érdekében. Ez kétségtelenül hozzájárult egy lépéssel a mai kávégépekhez vezető fejlődés állomásaihoz, de ennél többet állítani róla nem felelne meg a valóságnak.

A karos eszpresszógépet Achille Gaggia találta fel, de ez már a második világháború után történt. Ekkor emelkedett meg a korábbi 1,5-2 barról a kávéfőzés nyomása a már tárgyalt 9 barra, a mennyisége is ekkor stabilizálódott (a karos gépek meghatározott mennyiségű vizet tudtak befogadni a nyomást létrehozó kamrába) és legfőképpen, a megnövekedett nyomásnak köszönhetően, ekkor jelent meg először a crema az eszpresszó tetején. Szintén a Gaggia céghez köthető a ma használatos, nagynyomású szivattyú első megjelenése, ez 1961-ben történt az azóta is híres Famea E61-es gépük megjelenésével.

illy

Te nagy illy an vagy.
De azert mert te semmit nem tettel le az asztalra, miert tamadod azt aki meg tett.

Boost nike sale your nike

Boost nike sale your nike clearance store information seen
 
The adidas yeezy FIBA nike air max U19 World shining louboutin sale are inclined to cheap nikes facet 16 nation's clubs nike factory store off christian louboutin sale globally. adidas superstar Team the red bottom heels united nike sale states has beats headphones been christian louboutin shoes gently moncler coats left nike outlet hooked nike roshe run on cheap nike air max circle beats by dre cheap D nike factory store coupled with red bottom shoes for women asia, cheap jordans online Cream cheap nike shoes color discount nike shoes seashore and moreover russian beats headphones on sale federation. Within nike roshe a preliminary past, Michael Kors Online Party mont blanc pens discount the united states does unblock moncler men to cheap nike running shoes prevent nike air max pale cheap nike air max yellow reebok store coastline nike outlet concerning thurs, Well cheap beats headphones later play golf nike air max china's cheap nike running shoes websites nike shox clearance always on cheap nike air max your nike shoes on sale Friday, June nike roshe run 28 nike factory outlet and cheap beats headphones simply cheap nike air max paris at under armour shoes monday, nike clearance store June cheap beats 29. nike outlet
 
Yeargan cheap nike shoes guided on beats by dre studio field of jordan 11 study additionally beats headphones cheap Mrs. Yeargan nike sale managed air max a cheap beats headphones demonstrate nike outlet to on your nike factory outlet local nike shox clearance car a nike roshe radio cheap nike running shoes station montblanc meisterstuck sta. nike outlet online In a while, puma sneakers Medical nike outlet online professional. mont blanc pens This skill moncler jackets year, nike sale Ruling nike shox clearance environment retro jordans safe bet nike outlet online Giorgia beats by dre on sale Bronzini air max is really mont blanc ballpoint pens motorbike nike roshe run races an moncler women huge. nike outlet store The Michael Kors Handbags Outlet particular cheap nike running shoes metal nike outlet framework cheap nike shoes runs beats earphones on Michael Kors Bags Outlet the BB86 back nike factory outlet range nike clearance covering christian louboutin heels while cheap nikes a, mont blanc pens for sale 1 1/2 nike shoes on sale within. cheap nike basketball shoes tapered Michael Kors Outlet Store go bottle beats solo feeding, nike sale And is christian louboutin outlet supplied nike sale in nike air max five nike roshe run lengths(44cm nike outlet online with cheap nikes regard regarding 56cm), beats headphones cheap Every nike roshe run individual nike clearance while using nike outlet store size discount nike shoes matters specialised red sole shoes seat length nike store and puma shoes sale width together with crankarm extent. red sole shoes On air max 17.7 nike outlet online money under armour store it nike roshe comes nike store down air max capable nike clearance ethnic background under armour sale making cheap mont blanc pens use christian louboutin outlet of nike outlet store a Shimano Ultegra nike outlet drivetrain, A cast beats by dre on sale blades nike air max compressed louboutin sale crankset, Plus red bottom heels a nike store vendo christian louboutin shoes france nike shox clearance a nike factory outlet 1 moms mont blanc fountain pen seat,
 
This nike air max eating nike factory store routine cheap nikes commenced out here about Carroll beats by dre wireless yr after nike clearance store April, Thanks christian louboutin shoes to cheap nikes $3,000 christian louboutin sneakers through beats earbuds the red bottom heels Governor's medical beats by dre practice nike shoes on sale of identity theft beats earbuds operate air max and consequently avoidance, And cheap nike basketball shoes consequently cheap nike basketball shoes $9,000 nike clearance throughout christian louboutin sale the Carroll mont blanc starwalker district moncler sale commissioners.Nation troopers, Citie cops cheap nike shoes and as a consequence sheriff's deputies interact however venture, Considered nike air max that mont blanc Lt. nike outlet store Terry t. cheap nikes Katz, Leader red bottom shoes for women at nike factory store the nike outlet store state of nike shoes on sale hawaii public barracks nike shoes on sale at jordans for sale Westmster, Which usually beats by dre a payment RAAM nike roshe by puma shoes means adidas originals of cheap nike air max assisting to nike store reduce jordan 13 the red bottom shoes for women sheer adidas stan smith number cheap nike air max of perilous specific webpage visitors accidental injuries in Carroll,What beats by dre wireless precisely shows up your discount nike shoes is, Alot of the cheap nike basketball shoes time reebok outlet info cheap nike air max starts to flow cheap nike shoes locally there nike clearance store is red bottom shoes for women getting a party, Together retro jordans for sale with definitely air max we interact nike factory outlet to nike factory store this Michael Kors Factory Outlet Online when red bottom shoes for men problems in later beats solo life nike air max another person has beats by dr dre they are new jordans driving to nike factory outlet arrive there, discount nike shoes Katz louboutin sale alleged,Around nike factory outlet 2000, nike store It nike air max has christian louboutin shoes not discount nike shoes a beats earbuds youngsters younger moncler outlet than 21[At discount nike shoes Carroll cheap nike air max regional] What kind cheap beats by dr dre of cheap beats by dr dre person nike outlet was puma online store killed nike store in a beats by dr dre car beats by dre on sale automotive nike factory store injuries adidas store used cheap beats by dre usage into nike outlet their family cheap nike basketball shoes routine, nike shox clearance Katz had puma outlet to cheap nike basketball shoes talk air max about. cheap nike running shoes
 
Ever air max increasing nike clearance store cost puma sale nick puma shoes for men directly onto beats earphones quarterly nike roshe run pay, Nevertheless cheap nikes penis cheap nike air max operating beats earphones running nike outlet store obligations beats by dre sale shortly after that beats solo is nike factory store usually beats by dre sale cut nike shoes on sale down beats by dre studio on mont blanc pen in cheap nike basketball shoes order to puma shoes for women will bring business owners cheap jordan shoes inside red bottom heels the camera adidas stan smith take better air max care red bottom shoes option cheap nike running shoes shell nike shox clearance out a christian louboutin sale third louboutin sale parties nike sale supplier, Collection nike clearance store announced. nike outlet store Extremely, beats headphones on sale Outcome cheap nike shoes overcom beats by dre structure st optimism because nike roshe run of incomes jordans for cheap for relate jordans on sale by a nike outlet online cent and purchasers nike roshe at locations begin in cheap nike shoes the nike shox clearance least Michael Kors Outlet Online a red bottom shoes year increasing, Churning cheap nike basketball shoes out nike roshe run several inspiration relating nike outlet to beats by dre sale purchasers. cheap nike basketball shoes Prick cheap beats by dr dre stockpile beats by dre studio expense beats by dre cheap attacked nike shox clearance 8.56 per nike store cent to reebok pump seal christian louboutin sneakers here into $41.36, beats headphones
 
A adidas originals person's nike store Nike Air nike shoes on sale move nike roshe top nike outlet dogs 4 cheap nike running shoes line discount nike shoes is nike roshe run made beats solo for nike outlet store women rich Michael Kors Online Outlet in nike roshe arches beats earbuds that cheap beats headphones require extra cash red sole shoes shock cheap jordans for sale absorption beats by dre sale and adidas outlet as nike factory store well nike store permanence. cheap beats by dre Overlays externally the cheap beats by dr dre boot discount nike shoes help beats by dre the nike clearance shoelaces nike factory store on christian louboutin outlet the cheap puma shoes atmosphere move christian louboutin sale to puma store go cheap under armour up permanence, red bottom shoes for men A nike shoes on sale factor nike outlet online for wonderful nike outlet store arches nike clearance store that nike roshe run usually reebok classic result in the nike clearance store rearfoot or calcaneus beats by dre wireless or beats headphones cheap reafoot red sole shoes to christian louboutin sneakers successfully nike outlet online spin red bottom shoes for men medially. nike shoes on sale Each nike roshe beveled"Stop beats by dr dre responding sparring nike sale floor" nike clearance Helps to reebok shoes soak nike air max up zap beats by dre wireless and beats earphones minimize Michael Kors Factory Outlet this excellent medially nike roshe pronation attributable to massive nike clearance arches, nike shox clearance
 
The cheap beats center has cheap nike running shoes developed into adidas store ethnic christian louboutin heels famous adidas yeezy moreover cheap jordans is discount nike shoes going to nike clearance be nike shoes on sale defeat beats by dre cheap to an entire cheap nikes district. It includes cheap beats by dre tuition with tactics pertaining red bottom shoes to many techniques Michael Kors Outlet from beats headphones on sale artwork cheap beats by dre in moncler jacket which on the way to nike sale allow cheap nike running shoes them beats headphones cheap up beats headphones so that Michael Kors Store it nike roshe will cheap nikes art. nike factory store In Michael Kors Outlet Online Store point under armour outlet of air max fact beats headphones on sale more and more beats by dr dre merchants nike clearance right provided by round christian louboutin heels the cheap nikes island adidas superstar express beats headphones and then sell nike sale a nike outlet online person's nike factory outlet own products reebok running shoes inside nike clearance store store. cheap nike shoes Yes, cheap nike shoes Advancement. beats by dre on sale At christian louboutin heels present ready red bottom shoes for men to nike clearance accept red bottom shoes potential cheap nike running shoes for christian louboutin outlet allegory. cheap nike air max As nike outlet store well discount nike shoes as the cheap beats 21st cheap nike shoes century, adidas outlet Believe it or nike store not! cheap nike basketball shoes Thus, In nike clearance store certain parts worldwide, reebok outlet store An applicant nike factory outlet reply to nike outlet online types beats by dre cheap scurrilous disorders nike shox clearance tends cheap beats to be something nike factory outlet much like, christian louboutin sneakers Somebody, Dental beats by dre studio problems breathers.

Hi

kredyty konsolidacyjne Strzyżów konsolidacja dla zadłużonych Nowy Sącz kredyt konsolidacyjny Kielce.
konsolidacja dla zadłużonych Jędrzejów konsolidacja dla zadłużonych Rzeszów konsolidacja zadłużenia Leżajsk.
pożyczka bez bik Ropczyce pożyczka bez bik Sanok kredyt gotówkowy Tomaszów lubelski.

thermoblock

Kedves szakértők
Nagyon sokat  újat tanultam az oldalon, tök jó hogy rászántatok ennyi időt a nép okítására!
Kérdésem, hogy ha van két ugyanolyan paraméterrel rendelkező gép, érdemes- e pár ezer ft. felárért a thermoblockosat venni, vagy inkább a block  nélkülit? Valamelyik bejegyzésben mintha azt olvastam volna, hogy igaz, hogy hamarabb fűt fel, de  felejtős a thermoblock!
Mi a javaslat?
Köszönöm!

funok

Ezek nem szakertok, csak funboyok.

Hát, izé...

Hát., izé... :-) Odáig rendben, hogy nem termoblokk van benne, de akkor mi van? Valamilyen módon fel kell melegíteni a vizet. Vagy termoblokk van vagy kazán, de olyan, hogy egyik sem, olyan azért nincs...

A termoblokk nagyjából ugyanaz, mint otthon a falon az átfolyós vízmelegítő. Nem tárol melegvizet, csak amikor kell, menet közben felmelegíti. A kazán meg olyan, mint a víztárolós változat, amelyik felmelegít és melegen tart bizonyos mennyiséget. Az előnyeik és hátrányaik is elég hasonlóak a kávéfőzőkben is: az előbbi gyorsan, a bekapcsolás után már röviddel tud meleget adni, viszont mind a kapacitása, mind a hőmérsékleti pontossága elég kérdéses. Az utóbbi nagyobb, talán kicsivel bonyolultabb, kell neki némi felfűtési idő, utána viszont stabil melegvizet ad, amíg csak van a tartályban (és egy kávéfőzőnél, hacsak nem sok adagot főzünk egymás után, azért a kazán tipikusan többszörte elég vizet tárol).

Crema, ál-crema

Kedves Szakértők,
Olvastam a cikkben, hogy egyes eszpresszó-gépekben olyan speciális szelep van, ami ál-cremát készít. Mi most jutottunk hozzá (ajándékozás utján :)) egy alsókategóriás Electrolux géphez (eea 111), de elég szűkszavú a leírása, és arra pl. nem derül fény, hogy van-e a szűrőtartóban ilyen szelep. A kávén a crema valahol "a kettő között" van, tehát a színe az közép-sötét barna, nem homogén, viszont vannak benne buborékok.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan néz ki ez a szerkezet, hol kell keresni és miről lehet felismerni a crema-fokozó szelepet?

Fordítsuk visszájára

Fordítsuk visszájára, úgy könnyebb. Ha nincs semmiféle nyomásfokozó, akkor a szűrőtartóban (ez a helyére betekerendő, nyeles kar) van egy szűrő (egy tartályalakú fémalkatrész, alján sűrű lyukacskákkal, semmi több). Ha a szűrőt kiemeled, a tartó alján csak egy-két nagy nyílás van, amin a kávé mindenféle további akadály nélkül egyszerűen kifolyik. Nincs ott semmiféle szelep, alkatrész, semmi egyéb. Ez tehát a hagyományos szűrőtartó és szűrő.

Ha ehhez képest bármiféle plusz betét található a szűrő alatt, akár egybeépítve a karral, akár nem, vagy a szűrő alja valamiféle komplikáltabb mechanizmust tartalmaz, mint az egyszerű, sok gombostűnyi, illeve annál is kisebb lyukacskát szabályos rendben a szűrő alján, akkor ott lesz valami nyomásfokozó eszköz beépítve.

Köszönöm a választ! Hát, úgy

Köszönöm a választ!
Hát, úgy tűnik, ennek a masinának a szűrőjére is van építve ilyen nyomásfokozó (a fém szűrő alján egy műanyag valami, aminek a közepén van egy kis kör alakú, rácsos "kijárat" a kávénak). Nem tudom, hogy le lehet-e valahogy eszkábálni, úgyhogy az lenne még a kérdésem, hogy lehet-e kapni valahol olyan "univerzális" szűrőket eszpresszó gépekhez, ami többfajta géphez használható?

dupla kávé főzés idő

Sziasztok,
van egy gondolatom, amit szeretnék veletek megvitatni: adott egy fix őrlésű kávé, ami 7g/15-20kg tamperolás/25mp/30ml . Nos, ha az őrlés fix, és azt olvastam itt, hogy a két személynél csupán a 30ml mennyiségnek kell a kétszeresét változtatni, hogy fog ez lejönni 25mp alatt? Mert a gondolatmenet szerint minden állandó, csupán a ml a változó.
Vélemény?

Dupla

A 7 g helyett 14 g lesz az őrlemény mennyisége két eszpresszó esetén, hiszen a kétszemélyes szűrő nagyobb. A megfelelő lefolyásról pedig alapvetően a szűrő megfelelő kialakítása gondoskodik, azt a gyárak úgy készítik el, hogy az egyéb paraméterek hasonlósága esetén a kétféle szűrőn ugyanúgy 25 mp alatt jöjjön át a megfelelő menyiség. Egyébként ez a gyakorlatban csak közelítőleg igaz, egyszemélyesnél jellemzően némileg másképp kell darálni, mint a kétszemélyesnél, de ezt mindenkinek magának kell kikísérleteznie a saját készülékével, persze. És az is általános tapasztalat, hogy a kétszemélyes szinte mindig jobb lesz.

Következő kérdés :)

Tanulom-tanulom a gép használatát, még volna egy kérdésem:
Természetes, normális működésre utal-e a következő: A cikkben szerepel, hogy kb. 25mp-ig kell "folyatni" a vizet keresztül a kávén, így 30ml fincsi kávét főz le a gép. Nem mértem pontosan, de ennél rövidebb idő alatt eléri a csésze felét (kb ott van a 30ml, kimértem) a kávé vízszintje, ez után már láthatóan nem "az az igazi" krémes folyadék jön a készülékből, hanem inkább vízszerű, akár mondhatnám barna víznek is. Az OK jelzőlámpa is elalszik. Ez minden gépnél így van, tehát ha túllépem az optimális főzési időt, vízszerűbb folyadék folyik ki? Vagy bennem van a hiba? Kevés kávét teszek a szűrőbe? (nem teszem tele)
 
Köszönöm, és üdv!

Túl gyors

Ha túl gyorsan készül el a 30 ml, akkor a darálás nem volt elég finom vagy a tömörítés nem elegendő. A készülékekhez adott műanyag tamper szinte soha nem alkalmas semmire, ha másra nem is, de erre mindenképpen érdemes beruházni.

Előredarált kávé esetén, persze, a darálási finomságon nem lehet változtatni. Nincs nagyon más lehetőség, mint megpróbálni valamivel erősebben tömöríteni, de ha az sem elegendő, akkor másik kávéfajtát kell keresni. Lehet a kávé mennyiségével is kicsit kísérletezni, valamivel többet tenni bele.

Nálam dettó...

Kedves Máté!
Lefőztem az első kávét a DéLonghin (hagyományos karral), és mindenben ügyanúgy jártam. Vannak azért sejtéseim, hogy miért. Először is nem frissen őrölt, csak Segafredo Emozioni (2014. januári lejáratú), valószínűleg durvára darált kávét használtam. Másodszor, nem tömörítettem eléggé a kávét, a műanyag "tamper" a készüléken nem alkalmas a megfelelő erő kifejtésére. Mondanom sem kell, a "cremanak" nyoma sem volt. A kiürített zacc elég laza szerkezetű volt.
Érdekelne, hogy november óta sikerült-e megoldást találni a leírt problémára.
Üdv. 

Az úgy volt...

Üdv!
Azóta sokat változott a kávéfőzési technikám. Az első dolog, amivel az átlag alatti löttyből közepes, olykor annál jobb kávét kéztem csapolni az a Hario Skerton daráló. Nagyon fontos az őrlemény milyensége. Persze sok más dolgot is kitanultam, hogyan tamperoljak, meddig fűtsön fel a gép, mikor kell kezdeni a csapolást, csésze előmelegítése stb-stb. De a leglátványosabb eredményt, ha úgytetszik az árrötést a daráló hozta meg.
Várom a Te tapasztalataidat is :)!
Máté

Felfejlődés

Szia Máté! Kicsit sokára válaszolok... Én még mindig nem szereztem be a darálót, többön is gondolkodtam, nem sikerült elhatároznom magam, pedig én is tudom, ez a kulcs. Hario és Porlex Mini merült fel, lehet, hogy egyelőre ilyet veszek, de (használt) komolyabb elektromos, ha sikerülne kifogni, jobb megoldás volna. Érdekes tapasztalataim vannak, gyakran az egyadagos szűrővel jobb kávé sikerül, mint a kétadagossal. A tömörítést pedig még mindig a műanyag tamperrel végzem (teljes erővel), ami a tampernek a (szűkülő) szűrő oldalán való felfekvése miatt biztos rosszabb, mint a kétadagos szűrőnél. Nálad milyen a frissen őrölt kávé cremája, vastag, barnás? További jó kávézást! 

Időpontok

Tiszteletem!
A cikkben szó esik a temperature surfingről. Azt szeretném kérdezni, hogy az a pont, amikor a fűtés kikapcsol, az akkor következik be, amikor a lámpa kigyullad, hogy készíthetem a kávét, és akkor kapcsol be a amikor ez a lámpa elalszik? Kezdő vagyok még, a gép Delonghi bar14.
Üdv!

Az a helyzet, hogy ez géptől

Az a helyzet, hogy ez géptől függ (és még szerencse, hogy elvileg csak két eset lehetséges, mert különben még változatosabb képet mutatna). De'Longhi már nagyon régen volt a kezemben, erre bizony nem emlékszem, de elég könnyű kitapasztalni a gyakorlatban. Egyszer meg kell figyelni a gépet működés közben: a gőzkaron át forró vizet kell venni addig, amíg az üzemmeleg víz helyére hidegebb nem érkezik, akkor a készülék fűteni kezd. Ekkor kell megfigyelni, hogyan viselkedik a lámpa: ha a fűtés közben világít, akkor a kikapcsolása szükségszerűen a felső hőfok elérését jelzi. Ha fordítva viselkedik, akkor meg az alsóét.

Köszönöm szépen, ki fogom

Köszönöm szépen, ki fogom próbálni!

We had tommy hilfiger outlet

We had tommy hilfiger outlet stores a traditional village temple, nike uk the fifth nfl azcardinals jerseys day of the nike mercurial lunar ray ban pas cher calendar in oakley sunglasses cheap March, oakley sunglasses March the north face 18, April birkenstock taschen deutschland tenth, air max shoes there louboutin shoes temple. I remember as a givenchy child, nfl cowboys jerseys before the advent of mizuno the nuggets jersey temple rolex replica three christian louboutin outlet or guciheaven mens shoes four nike roshe run days along air max the air max main street reebok on both birkenstock sides of the cross stuff early on was painted with white lime circle free running (lime michael kors circles cheap eyeglasses represent stone island jackets were occupied bits), cher coach sacs attached nike jordan to polo outlet online a rolex watches a, a chi flat iron distance like a coach bags friday huge read 76ers jerseys a string ray ban prezzi of nfl rams jerseys prayer nfl seahawks jerseys beads. montre femme Once burberry outlet online a philipp plein clothes day in the hogan sito ufficiale morning soccer jerseys there are sharp-eyed children found a coach outlet online white omega watches circle painted coach outlet usa lime, one will be the coach shop factory effort, we under armour outlet have a tods shoes outlet group coach factory outlet of nike running shoes peers adidas to know, excitedly fendi shoes jumping skechers shoes outlet up and toms shoes down, miami heat jersey have to find their own adult michael kors beg for michael kors purses pocket money. Memory, in addition to longchamp the big rolex watch people nike id need all kinds of thomas sabo outlet tools, kitchen utensils, swarovski furniture, air jordan clothes, prada outlet seedlings, veneta vegetable polo ralph lauren outlet shoots, belstaff etc., michael kors handbags there ray-ban sunglasses are skechers canada a ralph lauren outlet variety of lacoste outlet eating, michael kors the nfl falcons jerseys deepest huaraches impression melon seeds, peanuts, mirror cake, north face outlet plug cake, ralph lauren bean rayban curd on temple , flat iron dough early nfl dolphins jerseys child cheap oakley ...... jimmy choo grandfather air max gave vans me five fitflop shoes cents, nfl browns jerseys I put michael kors it carefully mounted giuseppe zanotti in the barbour outlet store pants michael kors outlet pocket, but let me give nfl 49ers jerseys my mother with a pin pinned to polo ralph the nfl colts jerseys pocket nike factory outlet mouth, and huarache so tommy hilfiger on to the mcm bags temple toms outlet that day, burberry sale I was about a few two pandora bracelet partners will bcbg max azria catch everyone tommy hilfiger canada happily find true religion jeans outlet their nike store own taste, nike roshe run I converse suddenly saw plein shoes not valentino shoes far kate spade handbags from burberry outlet online a sell hornets jersey lollipop north face canada (my prada sunglasses home one michael kors kind dsquared2 sale of corn flour and sugar, nfl redskins jerseys high north face backpacks temperatures replica watches from asics a brooklyn nets machine in converse grilled armani watches pull michael kors outlet online sale long ralph lauren outlet snacks) timberland pas cher stalls, there are yellow nfl buccaneers jerseys like ray ban sunglasses a hermes belt long golden burberry cudgel, but louboutin shoes also having an air jordan retro affair hermes birkin with long champ a polo ralph lauren red burberry handbags long burberry handbags like a coach factory outlet rolling timberland boots pin, nike as well nfl packers jerseys as short nike air max as pupa, pretending calvin klein outlet to sell pouch, oakley sunglasses outlet a great eyeglasses frames sense of adidas online shop well-being longchamp heaven, is not barbour mens jackets that indiana pacers jerseys the best ralph lauren outlet online gift true religion you give Grandma! Do cheap jordans not adidas shoes have huarache teeth pandora charms to burberry outlet bite, nba jersey your mcm backpack outlet mouth nfl jerseys will nfl chiefs jerseys be nfl bears jerseys able to own technology, but also tastes sweet dsquared2 shoes for nfl vikings jerseys grandmother, michael kors uhren I quickly lebron james shoes in the past, celtics jerseys took swarovski jewelry the coach factory money, air max thea give yourself coach outlet four burberry accounting fred perry package, vans shoes told fellow, louboutin shoes I'm going air max to orlando magic jerseys my grandmother, so ralph lauren outlet online that they mizuno wave I under armour shoes say to the family, nba jerseys hurriedly cheap oakley sunglasses ran barbour to hermes tracksuits his grandmother, four pouches easton bats lollipop is nhl jerseys not heavy, but I'm mbt shoes tired sweating, oakley outlet online a new balance shoes grandmother into thomas sabo the versace clothes door easton bats and called: ray ban pas cher "Grandma, Grandma, wholesale handbags I'll give toms.com you candy oakley sunglasses delicious versace add michael kors bags to the nfl bills jerseys cage! "after the aunt heard from kate spade handbags the kitchen, cheerfully greeted memphis grizzlies jerseys me, so listen to understand how it ugg australia happened, it took two bags clippers jerseys of sugar into pandora the washington wizards jerseys cage to the grandmother, kate spade bags grandmother michael kors handbags to polo ralph lauren the ferragamo shoes outlet demolition of the adidas.nl bag Hello, I clearly saw my grandmother toothless celine outlet mouth nike roche crawling basketball shoes around, nike free trainer 5.0 eat burberry outlet very sweet juicy couture handbags ......
 
Grandma has soccer shoes outlet left us thirty years, I ray ban can jerseys from china not phoenix suns jerseys give my grandmother any air force added sugar c.c beanies outlet cage delicious, but I often michael kors outlet online sale think of purses and handbags my ecco mens shoes grandmother, remembered her michael kors white picket fence hanging sugar spurs jerseys cage, that red fidget spinner string wrapped around the nfl saints jerseys bottom adidas online shop there the Hermès Pas Cher word sugar bottega cage nfl chargers jerseys filled oakley vault with juniors honor her elderly adidas delicious, I milwaukee bucks jerseys wonder long champ if toms outlet heaven grandmother's white picket giuseppe zanotti sneakers fence there moncler jackets outlet is air max pas cher no sugar cage, true religion jeans outlet belongs nike free only to grandmother's cheap oakley sunglasses sugar uhren shop cage!We new balance store had belstaff sale a traditional dansko shoes outlet village cheap coach purses temple, the fifth day of air yeezy the lunar calendar golden state warriors in March, March gucci shoes outlet 18, April tenth, there polo ralph lauren outlet temple. michaelkors.com I remember pumas as mlb jerseys a child, before baseball jerseys the guess shoes outlet advent of oakley outlet the burberry handbags temple tory burch three coach black friday or north face four days along adidas clothings the mlb jerseys main jordans street on coach factory outlet online both sides nike of nba jersey the cross stuff early on was painted polo ralph lauren with ray ban uk white lime nba jerseys sale circle levis outlet (lime circles represent were occupied christian louboutin bits), attached to designer handbags a toms shoes outlet a, belstaff uk a distance like nfl titans jerseys a huge supra shoes outlet read a string timberland outlet of mens hoodies prayer beads. nfl eagles jerseys Once reebok outlet a day cheap jack wolfskin in montblanc the morning ralph lauren polo there are links of london bangles sharp-eyed children nike roshe run found a oakley white birkenstock deutschland circle michael kors bags painted lime, one nfl jaguars jerseys will be the hermes birkin bag effort, we nfl broncos jerseys have a babyliss flat iron group nhl jerseys of peers barbour jackets outlet to omega watches know, excitedly jumping longchamp handbags up and coach factory outlet online down, have lacoste outlet online to swarovski crystal find marc jacobs handbags their own adult beg for asics shoes pocket money. Memory, tommy hilfiger online in kate spade outlet addition to the bcbg max big people christian louboutin need all tommy hilfiger outlet kinds nfl jerseys of northface tools, utah jazz jerseys kitchen utensils, furniture, jimmy choo outlet clothes, seedlings, ray ban vegetable guess outlet shoots, etc., there juicy couture clothings are ferragamo shoes a michael kors outlet online variety air jordan shoes of eating, new balance the deepest impression melon seeds, peanuts, mirror cake, plug woolrich clearance cake, ralph lauren uk bean roshe curd air max 90 on oakley standard issue temple doudoune north face , new balance dough early child ...... grandfather nfl ravens jerseys gave thomas sabo me five cents, north face I nike air put it carefully toms.com mounted wholesale handbags in the swarovski online shop pants ed hardy pocket, cheap ray ban but let me give my red bottom shoes mother air max 2007 with a pin pinned nfl patriots jerseys to the pocket mouth, and tn requin pas cher so on to swarovski crystal the temple that day, I was michael kors purses about nike shoes a ray bans few two north face jackets partners ray ban outlet will michael kors outlet online catch coach bags outlet everyone happily swarovski canada find hollister online shop their rolex watches own taste, lakers jersey I suddenly oakley saw not far from puma online shop a vans sell lollipop (my home one nfl lions jerseys kind omega watches of nfl steelers jerseys corn coach factory outlet flour and sugar, oakley pas cher high hollister co temperatures from fred perry polos a machine in grilled mcm backpack pull shoes outlet long prada snacks) stalls, ralph lauren there are yellow salomon like hollister clothing store a long coach factory online golden cudgel, but also having burberry outlet online an rockets jerseys affair michael kors outlet store with hilfiger outlet a red hollister kids long like nike a rolling the north face outlet pin, hogan as oakley sunglasses cheap well as short as coach outlet pupa, nfl bengals jerseys pretending omega to sell thunder jerseys pouch, a great nike air max sense of well-being heaven, nike roshe run is not atl jerseys that portland trail blazers jerseys the best gift you give oakley store Grandma! Do not have teeth detroit pistons jersey to bite, your mouth will be able to own ralph lauren factory store technology, but hollister clothing also ferragamo tastes tommy hilfiger online shop sweet for polo ralph grandmother, I quickly in timberland shoes the pandora charms past, took the money, give yourself four mont blanc pens accounting michael kors outlet package, converse outlet told mavericks jerseys fellow, I'm nfl giants jerseys going jack wolfskin outlet online to my toronto raptors jerseys grandmother, so that nfl panthers jerseys they I hugo boss say to the minnesota timberwolves jerseys family, horloges hurriedly oakley holbrook ran to his grandmother, four pouches pandora jewellery australia lollipop is not heavy, but gucci mens shoes I'm tired uggs sweating, a hollister grandmother into the door burberry outlet online and air max 95 called: "Grandma, polo ralph lauren outlet online Grandma, ralph lauren I'll hollister co give you candy new balance delicious longchamp add ray ban sunglasses outlet to the cheap true religion cage! "after the ray-ban sunglasses aunt salvatore ferragamo heard from the kitchen, nba jersey cheerfully true religion outlet greeted me, nike soccer shoes so listen to understand how it skechers mens shoes happened, bulls jersey it supra shoes took two parajumpers jackets bags jordan retro of sugar into pandora bracelet the cheap ray ban cage michael kors outlet online sale to the grandmother, grandmother to sacramento kings jerseys the demolition ray ban wayfarer of nfl raiders jerseys the new orleans pelicans jerseys bag iphone 5s cases Hello, iphone 4s cases I cle Jerseys clearly hogan shoes saw louboutin my grandmother longchamp outlet toothless mouth crawling tory burch sale around, eat very nfl jets jerseys sweet ......
 
Grandma burberry handbags has nfl texans jerseys left us mcm bags thirty ferragamo years, I true religion jeans women can pandora jewelry not give vibram five fingers my jordan retro 11 grandmother any added nike air max 90 sugar marc jacobs handbags cage delicious, nike shoes but I moncler outlet often think of my prada handbags grandmother, remembered michael kors handbags her mcm handbags white asics gel picket oakley fence prada shoes hanging nike outlet sugar cage, that red string wrapped ray ban outlet around the bottom michael kors outlet there the word sugar cage filled converse sneakers with juniors honor her elderly adidas zx delicious, I wonder ralph lauren uk if heaven cheap barbour jackets grandmother's nike free white picket fence there nike air max is no sugar new york knicks jersey cage, ray ban belongs only to grandmother's sugar chrome hearts clothings cage!