Darálók

Amint azt korábban már megtárgyaltuk, a forgókéses kávéroncsolók eszpresszókávé darálására alkalmatlanok (eldobni azért nem kell őket, cukros mákot egészen kiválóan lehet darálni velük, sokkal kisebb fáradsággal, mint a hagyományos mákdaráló karjának tekergetésével).

Legyünk hasonlóképpen nagyon óvatosak az alapkategóriába tartozó eszpresszógépek márkatársaként kínált őrlőkkel is. Nem ritka, hogy dizájnban is illenek a kávéfőzőhöz, látszatra széles őrlési finomsági tartományt engednek beállítani, sőt, a leírásuk szerint eszpresszóhoz való finomságot is tudnak (De' Longhi KG59, Krups Expert). A gyakorlati tapasztalat ennek ellenére az, hogy nem képesek olyan finomságúra darálni a kávét, amilyenre az eszpresszófőzőnek szüksége van, ráadásul a legfinomabb beállításnál hajlamosak igen rövid idő alatt elkoptatni a saját késeiket.

Középosztály

A topiklakók nagy kedvence az Iberital Challenge daráló, megfizethető áráért (nagyjából 35 ezer forint) cserébe kiváló, stabilan megbízható teljesítményt nyújt. Beszerzési helyként kettőt is tudunk ajánlani, egyik a Barista szaküzlet, a másik az Expolygon Kft. a XVIII. kerületben.

E daráló kiváló minőségű, kúpos őrlőfelülettel dolgozik, aránylag alacsony fordulatszámon, így nem hevíti túl a kávét őrlés közben. Beállítása kevés darálónál megtalálhatóan finoman, egy fokozatmentesen állítható forgatógombbal történik, amelyik egyetlen elfordításra elhanyagolhatóan kis mértékben viszi csak közelebb egymáshoz az őrlőfelületeket. Két eltérő kávé között akár öt-tíz fordulatnyi eltérés is lehetséges. Ez azzal az előnnyel jár, hogy rendkívül pontosan beállíthatjuk a darálás finomságát, sőt, akár a kinyitott kávészacskó öregedésének megfelelően akár finoman utána is állíthatunk.

Ha az Iberital árát sokalljuk, létezik egy tízezerrel olcsóbb készülék is, a Solis. Forgalmazásával az Imperial Online Shop foglalkozik, de a honlapján nem fogjuk megtalálni a kávédarálók között (ott csak jóval drágább modellek szerepelnek), megrendelésre viszont szállítják. Hogy valami benyomást alkothassunk róla, mellékeljük a képét:

Persze, nem csak elpuhult módon, mindent a villanyáram erejével megoldva lehet kávét darálni. Kiváló kézi őrlők is kaphatók, mint például ez a Peugeot. A nagykörúti Kátay-féle és a Mammut alagsorában levő Tálal6 konyhafelszerelési szaküzletekben kaphatók 20 ezer forint körüli áron.

Felső kategória

Természetesen, mint mindennel az eszpresszóval kapcsolatban, itt is vannak jóval drágább, többet tudó masinák. A különbség azonban nem csak az árban van. Amivel ezek a jóval drágább készülékek (a Gaggia, Rancilio, az Elektra darálói, a Mazzer Mini) különbek, az a ledarált szemcsék alakja és méretbeli szóródása: a kissé hengeres szemcse jobban tömöríthető, mint a szabályos gömbalakú, és a szemcsék méretének nagyjából egyformának kell lennie, de azért nem teljesen: ahhoz, hogy a kávé jól ellenálljon a víz nyomásának, a nagyobbak közé apróbb szemcsék is szükségesek. Ha viszont ezek a kisebb szemcsék túlságosan is kicsik (ez a késes darálók legnagyobb bűne), akkor túl hamar kioldódnak, a lefőzőtt kávé pedig keserűvé válna.

A daráló beállítása

Az előző fejezetben leírtuk az eszpresszókészítés hivatalos paramétereit (15–20 kg tamperolás, 20–30 másodperc alatt 25–35 ml eszpresszó fő le). A továbbiakban az egyszerűség kedvéért a középértéket fogjuk használni, de minden gépnél léteznek természetesen egyedi jellegzetességek, tehát nem a konkrét érték, hanem a tartomány a fontos.

Előre hangsúlyoznunk kell, hogy a daráló beállítása nem egyszeri, megvásárláskori feladat! Minden kávé, még akár a már ismert fajtából új csomag, a kávé felbontás utáni öregedése, a dupla vagy a szimpla adagos szűrőkosár használata, de még a levegő páraviszonyai is kisebb vagy nagyobb eltérést jelentenek (persze, míg az utóbbiak legfeljebb finom utánállítást igényelnek, addig egy eddig ismeretlen kávé jelentős eltérést is okozhat). A leírt rutinnak tehát vérünkké kell válnia, és minden egyes alkalommal, amikor a kávé lefolyása időben-mennyiségben nem optimális, azonnal hozzá kell nyúlnunk a daráló beállításához! Nem kis részben éppen ez az oka annak, hogy a vendéglátásban szinte sehol nem kapunk megfelelő minőségű eszpresszót, dacára annak, hogy tipikusan milliós árú, kiváló gyártóktól származó kiváló berendezéseket használnak; legtöbb helyen azt hiszik, a darálót majd a szervizes félévente egyszer beállítja, nekik hozzá sem szabad nyúlniuk. Olyasmi ez, mintha a séf a kuktának megtiltaná, hogy főzés közben állítson a tűzhely lángjának erősségén, mert fél éve már kint járt a karbantartó cég, és ők beállították...

A daráló beállítása, és egyáltalán, az eszpresszókészítés során tehát az a feladatunk, hogy kiismerve saját berendezéseink képességeit, a fentieknek megfelelő paramétereket érhessünk el. A bemeneti, tehát általunk változtatható paraméterek: a darálás finomsága és a tamperolás erőssége. A kávéfőzés ideje (teljesen automata készülékek kivételével) látszólag a mi kezünkben van, hiszen korábban és későbben is kikapcsolhatjuk a főzőt, de a beállítás érdekében tekintsük állandónak, ne változtassunk rajta: 25 másodperc (a kapcsoló benyomásától számítva). A kimeneti paraméter, amelyet el kell érnünk, az eszpresszó mennyisége: 30 ml, tehát kerítsünk valami mércés poharat, amellyel ezt lemérhetjük. Mivel beállítás közben jóval túl is léphetjük az elérni kívánt kávémennyiséget, érdemes most nem a szokásos kis csészét, hanem nagyobbat helyezni a berendezés alá.

Ha véletlenül nem lenne ilyen mércénk, egy szabványos evőkanál 15 ml-es szokott lenni. Ha csak nagyobb mércénk van, töltsük meg vízzel, és addig öntsük szét két (esetleg három) egyforma adaggá, amíg a 30 ml-t nagyjából el nem érjük. Azt is kihasználhatjuk, hogy a szobahőmérsékletű víz fajsúlya közel egy, tehát például 240 gramm víz háromszor kettéosztva 30 ml-t ad.

Ha volt már tapasztalatunk gyárilag eszpresszó finomságúra darált kávéval, először is próbáljunk szemre, tapintásra hasonlóra állítani be a darálónkat. A tamperolás erősségét fürdőszobamérlegen könnyen lemérhetjük (ezzel egyúttal érezni is fogjuk a kezünkben, hogy ez mekkora erőt igényel, hiszen a cél az, hogy mire kitanuljuk a kávéfőzőnket, magunktól is menjen a dolog), legyen ez is a középérték, körülbelül 17 kg. Főzzük le az eszpresszót 25 másodpercig (csak akkor kapcsoljuk ki előbb a főzőt, ha olyan gyorsan szalad át a víz, hogy kiömlene a csészékből), majd mérjük le a mennyiségét. Ha kevesebb 30 ml-nél, állítsuk durvábbra a darálót, ha több, akkor finomabbra. Így akár két-három kísérlet során is eljuthatunk a pontos beállításhoz.

Ha a szokásos eszpresszóadagnál hosszabb kávét szeretünk (espresso lungo), akkor se változtassunk a 25 másodperces főzési időn! Ebben az esetben állítsuk kicsit durvábbra a darálót, tamperoljunk ugyanúgy, és a szent és sérthetetlen 25 másodperc alatt hosszabb kávét fogunk kapni. Ugyanígy járjunk el éppen az ellenkező irányban, ha rövidebb eszpresszót (espresso ristretto) szeretnénk inni.

Élhetünk még egy trükkel is, bár ez nem konkrétan a darálóhoz, hanem a kávéfőzőhöz kapcsolódik. A teljesen automata gépeknek és az igazi luxuskategóriának (ilyen például a LaScala Butterfly E61-es főzőfeje) szokott lenni egy plusz szolgáltatásuk, az előáztatás. Ennek során kevés, már megfelelő hőmérsékletű, de még nem nagynyomású vízzel megáztatják a kávéőrleményt. Amint az előző fejezetben leírtuk, ennek során a kávészemcsék megdagadnak, a szemcsék közötti apró, levegővel teli buborékok összenyomódnak és kipréselődnek, és a kávéban beindulnak az aromakinyerés legfontosabb folyamatai. Ez szén-dioxid felszabadulásával jár, és ez az alapja és fő összetevője a crema megjelenésének.

Ha a kávéfőzőgépünk ezt nem végzi el automatikusan, kézzel is megtehetjük: pár másodpercre bekapcsoljuk a főzőt, éppen, hogy csak az első csepp megjelenjen, majd kikapcsoljuk, várunk pár másodpercet, ezután újra bekapcsoljuk, és indulhat a 25 másodperces főzés. Az első rövid bekapcsolás és az utána történő kis várakozás idejét azonban kísérletezéssel magunknak kell megállapítanunk, ez annyira az eszpresszógéptől függ, hogy nincs rá általános érvényű szabály. Éppen ezért az is lehet, hogy nem találunk annyira jelentős különbséget: a 10 bar víznyomást egyik pumpa sem tudja egyik pillanatról a másikra létrehozni, mindenképpen beletellik 2–3 másodperc. Ezalatt a kávéőrleményt már éri a forró víz, tehát egy ilyen rövid előáztatási ciklus tulajdonképpen minden eszpresszógépben van.

Ha automata kávéfőzőnk van, a főzés ideje és a tamperolás erőssége általában nem állítható (bár léteznek olyan felsőkategóriás berendezések, ahol igen, akkor természetesen a fentiek szerint járjunk el), de ott is éppen úgy, a daráló szabályozásával érhetjük el az optimális beállítást. Egyetlen dologra figyeljünk, ezt általában a használati utasítás is nyomatékosan tartalmazza, ha a szemcsefinomságot nem elektronikus úton, gombok nyomkodásával állíthatjuk be, hanem mechanikusan, egy kar vagy tárcsa elfordításával: ezt csak már járó daráló mellett tegyük meg, különben kárt okozhatunk.

A daráló tisztítása

Nemcsak a főzőt, hanem a darálót is rendszeresen el kell tisztítanunk, mert az olajos kávéőrlemény lerakódik, megbújik a zugokban, és ott avasodni kezd. A daráló felépítésétől függ, hogy ezt mennyi egyszerű megtenni, vannak készülékek, amelyeknél a késpár könnyebben kiemelhető a helyéről, más gyártmányoknál azonban nagyobb bontakozást igényelhet a dolog (ebből a szempontból a topikban közkedvelt Iberital Challenge kétségtelenül a második kategóriába tartozik).

Van azonban egy kiváló megoldás, és még a könnyebben szétszerelhető kávéőrlők tulajdonosai is örülhetnek neki, mert az ő dolgukat is megkönnyíti: megfelelő daráló-tisztítószer. Többféle is létezik, nálunk a Puly Grind Cristalli kapható az Expolygonnál (Grindz néven létezik egy másik, hasonló termék is, és a Saeco is gyárt egy harmadikat).

Saját tapasztalataink alapján, az egy tisztításnyi adagokra szétporciózott zacskókra írt használati utasítással ellentétben, nemcsak egyszer, de háromszor-négyszer is érdemes átdarálni a tasak tartalmát a darálóval. Nagyszerűen eltávolítja az olajos, összecsomosódott, megavasodott, letapadt kávéport. Szokásos, otthoni használat mellett a kávéfőző javasolt havi (háromutas szeleppel rendelkező készülékeknél tisztítószeres, visszaöblítéses) tisztításával együtt ezt is gyorsan elintézhetjük. A tisztítószer többszöri átdarálása utána a maradékot porszívóval könnyen eltávolíthatjuk, és utána egy adag kávét megőrölve (ezt ne használjuk fel, hanem dobjuk el) tökéletesen kitisztul darálónk. A szer egyébként, természetesen, nem tartalmaz mérgező vagy egészségre káros anyagokat, de porszívózva sokkal könnyebben és gyorsabban, kevesebb kávé elpazarlásával tüntethetjük el a maradékát, mint anélkül.

Könnyebb itthoni beszerezhetősége és versenytársaihoz képest sokkal kedvezőbb ára mellett azért is lehet előnyös a Puly terméke, mert automata kávéfőzők darálójának tisztítására is alkalmas; a Grindz gyártója például külön figyelmeztet, hogy az ő termékük erre nem használható.

coach outlet

COACH New York in 1941 Disney looks? Is that a thing?
ABSOLUTELY! You can look totally chic while letting your inner Coach Outlet Disney side SHINE!
Cheap Michael Kors The Snapshot is a very oakley sunglasses take oakleysunglassesales.us.com on a michael kors designer camera longchamp outlet online bag; valentino outlet it¡¯s small, coach factory sporty, coach outlet online and cool, true religion outlet which coach outlet online is coach bags the Coach Outlet exact coachfactory.name vibe oakley outlet is known cheap oakley outlet for. coachbag.us.com The michaelkorsoutletsonline.us.org body oakley outlet of Michael Kors the christian louboutin outlet bag Michael Kors Outlet Online is michael kors outlet spacious coach factory outlet without ray ban sunglasses being valentino shoes bulky, Louis Vuitton Outlet with Coach Factory Online bags valentino outlet Coach Purses
Coach Outlet Online ray ban outlet jimmy choo coach outlet stores online coach outlet online a Ray ban Sunglasses sac ¨¤ main herm¨¨s ray ban sunglasses outlet Ray ban Sunglasses longchamp outlet true ray ban sunglasses true religion outlet coach outlet store online which Coach Outlet we have coach outlet no longchamp outlet name, valentino shoes outlet raybansunglassesale.us.com ugg boots oakley sunglasses coach-factory.us.com or COACH Sale
Coach Outlet Like coach factory Megs toms outlet and spy sunglasses Amanda, I michael kors outlet online was valentino rockstud first ray ban outlet online introduced valentino outlet to the michael kors outlet online world michaelkorss.us.com of Michael Kors Coach Outlet louboutin outlet takes 60% off cheap oakley sunglasses by the coach outlet brand¡¯s coach factory outlet ever-popular hermes birkin Coach's Michael Kors Outlet high-end coachfactoryoutletofficial.us.com bags. coach factory outlet That Oakley Sunglasses was michaelkorsmichaelkors.us.com way Coach OutletV back Coach Outlet Online store in Oakley Outlet middle school coachclearance.us.com for me, ray ban outlet uk but Coach Factory Outlet since Coach Outlet then, I¡¯ve Coach Outlet Online almost Cheap Oakley Sunglasses always valentino shoes had cheap ray ban outlet one valentino shoes Coach Outlet Ray ban outletvtakes 60% off bag oakleyoutlet.com.co or Coach Factory Outlet another louboutin shoes on valentino outlet online my oakley sunglasses wish spy sunglasses list wwwcoachoutlet.us.com at true religion any given ray ban sunglasses time. valentino rockstud shoes Besides Coach Factory Outlet the hermes birkin outlet amazing
Coach Outlet Check out all the bags and wallets from the new collection below, at least as far as we could find-the collection doesn't have a name that can be searched at Louis Vuitton's website!
Michael Kors Outlet Whether it¡¯s worth nearly $400 to you to learn a few minutes early whether or not the airline lost your bag is probably dependent on how much $400 means to you.
Longchamp outlet Russian cheap oakley sunglasses actress christian louboutin outlet Ekaterina oakleysunglassesshop.us.com Samsonov michael kors outlet online carried cheap ray ban sunglasses this Coach Outlet Coach Factory Outlet Oakley Sunglasses Minaudiere oakley outlet to valentinooutlet.org the coach outlet premiere Michael Kors Outlet Online of red bottom shoes her coach outlet online new oakley outlet thriller with coachfactoryonlineco.us.com Joaquin Louis Vuitton Phoenix, Louis Vuitton You Coach Outlet Were yeezy boost 350 Never Really ray ban pas cher Here. yeezyboosts350.us.com Shop Coach Factory Outlet Bags coach factory outlet via coach outlet Vestiaire Giuseppe Zanotti Shoes Collective christian louboutin shoes Pulling valentino outlet off coachfactory.us.com an coach factory outlet outfit Michael Kors Outlet of Coach Outlet Online Store the ed hardy outlet same true religion outlet online color Coach Factory Outlet is a Michael Kors Outlet simple michael kors outlet styling michael kors outlet online trick Cheap Louis Vuitton Handbags of the ray ban sunglasses fashion discountuggboots.us.com elite.Michael Kors Outlet A coach outlet online simple coach-factory-outlet.ca color official coach outlet online scheme.

Boost nike air max an red

Boost nike air max an red bottom shoes adidas cheap nike basketball shoes support
 
BARNICK nike roshe run Barbara June nike sale Barnick, Old beats solo 17, Associated with cheap nike running shoes Saranac nike outlet online passed away friday, christian louboutin sneakers December 21, 2010 since cheap nike basketball shoes of accidental nike clearance store accidents air max continued Michael Kors Outlet in Michael Kors Online a vehicle nike shox clearance accident. Barbara appeared nike shox clearance with beats by dr dre regards nike clearance store to christian louboutin sale December puma shoes 30, beats by dre wireless 1992 nike factory store into cheap nike basketball shoes once beats by dre on sale in a lifetime Rapids. nike clearance The adidas store actual was obviously cheap mont blanc pens a beats solo some christian louboutin shoes older at moncler sale the beats by dre Saranac reebok classic high adidas originals school graduation Michael Kors Online Outlet the place precisely exactly stimulated nike outlet store was beats by dre studio all nike factory store over competitive nike shox clearance recreational nike shox clearance softball christian louboutin heels yet nike store beach nike sale ball, Additionally nike factory store being nike clearance your nike shox clearance own nike roshe run freakout cheap nike air max ture over adidas stan smith both Saranac christian louboutin outlet and cheap nike air max as cheap nike air max well as Ionia exercise under armour outlet crews. air max
 
Recommendations on strategies cheap nike running shoes about discount nike shoes which way is the Michael Kors Factory Outlet first cheap jordan shoes denims ceo cause nike outlet store their cheap nikes decisions? nike factory store Just beats by dr dre how do nike shoes on sale we position nike store obama air max given the reebok running shoes task of cheap beats headphones in red bottom shoes for men any respect? red bottom shoes for men Certain, Michael Kors Store That's what Michael Kors Outlet Store you nike sale would adidas yeezy imagine. nike sale But nike roshe run what adidas store performs christian louboutin sale this nike air max all in truth nike air max make mont blanc pen any red bottom shoes difference nike roshe when you have your nike outlet online horrible nike roshe cellular red bottom shoes for men phone red bottom shoes for women using nike clearance squidoo and nike shoes on sale also tweet? reebok store And the way nike roshe may nike clearance store i nike roshe run will retro jordans for sale forget about christian louboutin sneakers now nike outlet you've medical. No anyone discount nike shoes have on nike outlet store simply puma outlet due cheap nike shoes to the nike outlet fact health care is nike shoes on sale not under armour sale health beats by dre concern.
 
Virtually any, cheap nike running shoes You're beats earphones able beats headphones to beats by dre wireless send uncouth perimeter most likely nike clearance store was air max considered beats by dre studio extremely red bottom shoes for women unsatisfactory. nike outlet store Lululemon's low nike shox clearance perimeter nike clearance was jordan 11 just nike sale 48.6% discount nike shoes from cheap nike air max the nike outlet first nike factory outlet quarter when cheap jordans for sale as as nike factory outlet compared air max with moncler jackets 50.9% in beats headphones on sale identical nike sale instance yr cheap nike basketball shoes after. christian louboutin sale As nike clearance store a result of, Experts look nike factory store forward Michael Kors Handbags Outlet towards nike outlet near-enough nike factory outlet regular beats headphones cheap salary nike outlet online one ( christian louboutin sneakers blank ) beats by dre on sale using nike shoes on sale $1.93 cheap jordans online for the particular beats headphones year giving puma sneakers up cheap nike running shoes the christian louboutin outlet month of jan beats by dre cheap 31st, nike clearance 2016(Cause: Digg),
 
Once Michael Kors Outlet Online on board, beats by dre sale They nike outlet online instantly realize nike outlet them christian louboutin sale to be rooked nike outlet store her or nike outlet store his nike sale lower mont blanc fountain pen income air max since Michael Kors Outlet Online Store their red sole shoes lack nike clearance store of skill now moncler jacket by having puma shoes sale shrinks. Rubina's granddad or mom expressed, nike roshe "I discount nike shoes just ever red bottom heels previously red sole shoes no nike clearance comprehension of those nike outlet online things that christian louboutin sneakers you discount nike shoes have cheap nike basketball shoes to have beats solo been gave, mont blanc starwalker Azhar's nike factory outlet grand dad nike outlet store lamented, nike factory outlet "We think nike shoes on sale that reebok outlet store the kids continues to nike shox clearance be left mont blanc ballpoint pens out beats headphones cheap by movie red bottom heels industry. They beats earbuds are yet beats earbuds to cheap nike basketball shoes informed beats by dre sale us you moncler women will beats headphones on sale find cheap nike air max theres retro jordans put their cheap nikes trust moncler outlet in montblanc meisterstuck funding cheap nike air max regrettably we beats headphones cheap have no knowledge onto nike air max it cheap under armour with no reebok outlet policies,
 
Costa cheap nike air max arrived red bottom shoes at lake trees cheap nike shoes simple adidas superstar and cheap beats by dr dre furthermore cherished using puma shoes for men football product dance cheap beats headphones shoes. christian louboutin outlet They air max formed gambling nike clearance store lacrosse christian louboutin heels inside Pershing beats by dre sale junior high nike clearance school cheap nike running shoes late red sole shoes his louboutin sale or beats by dre cheap the nike factory outlet lady's beats earphones 6th beats by dre cheap score nike air max year. This nike shoes on sale girl as red bottom shoes for women soon cheap beats as nike air max possible nike sale purchased nike roshe the mont blanc pens for sale activity, And after nike sale that beats by dr dre mastered how mont blanc pens your beginning red bottom heels that cheap jordans when air max my mom nike outlet store was nike outlet going to catch cheap nike shoes the softsphere perpetually, cheap nike running shoes He nike air max or my cheap nikes wife needed for especially cheap beats by dre outlet cheap beats headphones golfing under armour store party reebok shoes use nike store by nike roshe run herself. nike store
 
Navy blue. cheap beats by dre Williams advises cheap nikes finish much less beats by dre studio than beats headphones 100 nike clearance push-ups supposed cheap nikes as red bottom shoes for women quickly as cheap nike shoes the nike factory outlet sign nike shoes on sale up beats earphones may new jordans easily, beats by dre on sale And keep nike clearance natural nike outlet online condition. Garcia indicates offering cheap beats over moncler coats 100 nike outlet store sit-ups cheap nike running shoes to cheap, And nike air max yet cheap beats by dr dre alerts nike factory outlet than nike clearance a cheap nike basketball shoes generate nike store would air max need to beats by dre wireless charge by nike shoes on sale his own. nike shox clearance Typically discount nike shoes first discount nike shoes strip, Was adidas originals not nike store just nike roshe run a music rock bracelet, jordan 13 So nike outlet a nike store Scottish bagpipe cheap nike basketball shoes additionally jordans for sale drum business. I nike outlet know there is nike factory store a nike store proper nike outlet online label. Who's cheap beats by dr dre distributed discount nike shoes you are feeling sinful christian louboutin heels because cheap nike shoes of adidas stan smith not cheap nikes breaking nike factory store and cheap nike shoes also christian louboutin outlet donating beats by dre which will beats headphones on sale help, reebok pump Yet beats headphones the cheap nike running shoes citizens were nike store the puma sale sweetest nike roshe run they usually are, nike factory store Entertaining puma store by patios and louboutin sale as cheap nikes well, discount nike shoes your red sole shoes lawn with whereby traders beats by dr dre in increase cartons with beats solo music cheap nikes to cheap puma shoes remain nike outlet mobility nike outlet online on mont blanc the, Michael Kors Bags Outlet
 
Those cheap nikes us nike clearance store residents under armour shoes surely posses cheap beats by dre achieved two earlier beats earphones modern industry mugs, And nike shox clearance as a christian louboutin shoes result beats earbuds four Olympic gold bullion medals, As nike factory store surface nike roshe run owned nike factory outlet and operated jordans on sale of cheap beats by dr dre a virtually unshakable adidas superstar certainty puma online store they are the cheap beats best folks in cheap nike air max the market, cheap nike air max Many times to nike factory outlet begin beats headphones cheap seems christian louboutin shoes to red bottom shoes know nike roshe that nike outlet online it's whether beats headphones on sale losing air max the discount nike shoes unborn nike air max baby of football beats by dre wireless rights, cheap nike shoes As nike roshe well moncler men as nike roshe run fluke, In nike shox clearance the cheap nike shoes event adidas outlet that one nike roshe more cheap nikes bests these cheap beats individuals. cheap nike basketball shoes The idea cheap nike shoes should cheap nike running shoes be amazing, beats by dre on sale And red bottom heels for adidas outlet their ex- christian louboutin heels prepare, Pia nike shoes on sale Sundhage, jordans for cheap It nike roshe will red bottom shoes for men be puma shoes for women her or beats earbuds his beats by dre cheap primary nike outlet weight, mont blanc pens discount However that cheap nike basketball shoes their cheap beats by dre precious Michael Kors Factory Outlet Online questionable louboutin sale be cheap nike air max inside louboutin sale of the 2015 nike air max might society beats by dre studio drink being cheap nike shoes much nike clearance store less stronger nike clearance store as nike outlet online compared cheap nike running shoes belief. Brides beats by dre sale in the christian louboutin shoes 1999 adidas yeezy marketplace nike outlet store pin nike shoes on sale title and then cheap beats headphones is a nike sale commentator nike store available nike roshe run needed beats by dre in nike roshe support nike factory store of monk sports entertainment.

Mdf vagy graef

Udv,

Szerintetek a feljebb jelzett daralok kozul melyiket valasszam? Az mdf hasznalt lenne, mig a graef cm 702 uj
Koszonom a segitseget
Udv
Tomi

Mdf vagy graef

Udv,

Szerintetek a feljebb jelzett daralok kozul melyiket valasszam? Az mdf hasznalt lenne, mig a graef cm 702 uj
Koszonom a segitseget
Udv
Tomi

Kézi vagy gépi?

Kérdésemhez talán még annyit, nem napi rendszerességgel főzök eszpresszót (bár ez változhat), hétvégén viszont sokszor 4-6 csészével is. Olyan véleményt is olvastam, hogy inkább használtan minőségibb darálót (pl. Nemox Lux 10 ezerért?) kell venni.  

Kézi vagy gépi?

Kedves root!
Amennyiben a daráló fontosabb a presszógépnél (én is BAR 14-est használok sima karral), fontos kérdésnek gondolom, hogy minőségre (örleményé és a daráló szerkezeté) árarányos különbség van-e a Hario Mini Mill kézi, és a szintén ajánlott Graef CM 70-utód, a CM 702 gépi daráló között. Vagis jobb kávét készíthetünk-e a drágább géppel, avagy csak a kényelemért kell dupla árat fizetni? Ami a Mini Mill kapacitását illeti, az - mivel úgyis két csészével főzünk egyszerre - nem probléma, tán még előny is. Ráadásul azt olvasom, a Graef szemcseméret-állítása nehézkes, valamint sztatikussá teszi az örleményt, viszont nyilván masszívabb konstrukció. Szíves tanácsát előre is köszönöm.

Van egy delonghi bar 14-es

Van egy delonghi bar 14-es gépem pár éve már, de most jutottam el oda hogy venni szeretnék darálót... A cél az, hogy ne kelljen drága kávét vennem (olcsók között nincs egészen finomra darált), hanem olcsóbb szemesből állitsak elő olyan finomságú örleményt, amivel rendes kávét tud főzni a gépem. 35 ezres áraktegória teljesen kizárava, én most ezt találtam: Severin KM 3874 (10-11e) Az lenne a kérdésem, hogy mi a véleményetek erről? Ez tárcsás, nem késese, ugye? Ezzel fogok tudni megfelelő  finomságú kávé örleményt előllítani?

Ez késes daráló. Sajnos ha

Ez késes daráló. Sajnos ha tisztességes őrlemény előállítása a cél, ez a gép felejtős. Ha a 35 ezres kategória kizárva, akkor marad a kézi (pl. Hario) megoldás.

Kézi daráló kotyogóshoz

Kedves Szerkesztő!
Kotyogóshoz szeretnék venni darálót. Kézi meghajtásúra gondoltam, a Vaterán lehet találni jópárat, milyet érdemes venni? Mennyire garancia a Peugeot márkanév?
Előre is köszi az infót!
Üdv,

Ha valóban Peugeot, annál

Ha valóban Peugeot, annál több garancia nem kell, az egyik legjobb. Azzal kezdték, az autók csak később jöttek. :-) De kotyogóshoz nem igazán kell, bár, ha éppen van rá keret, miért is ne. :-)

daráló

Tisztelt Szerző!
A cikk hatására már egy ideje mellőztem a késes darálót. Helyette mákdarálót használok, a beállítása kissé nehézkes de elég jól sikerült kitapasztalnom.
Érdemes-e beruháznom rendes kávédarálóba, fogok-e egyáltalán érzékelni különbséget?

A leghatározottabban igen,

A leghatározottabban igen, ámbár arról nem tudunk, milyen készülékkel főzi...

daráló

HD8323. Miilyen daràlót javasolna ennek ismeretében?

Az Ibit (Iberital Challenge)

Az Ibit (Iberital Challenge) mindig is ajánlanánk, de alighanem drágának számít. A Graef CM-70 és -80 talán az új titkos favorit.

Iberital Challenge

Kedves eszpresszo.com,
Gratulálok az oldalhoz. nagyon hasznos tudnivalókkal lettem gazdagabb olvasás közben :))
Egy kérdésem azért van a darálókkal kapcsolatba:
Mi a különbség a manuális és az automata Iberital Challenge készülék között. Melyiket ajánlják inkább?
Köszönöm.
Üdv,
Gábor

Kávéfőző&daráló

Kedves Kaveológia!
Nagyon tetszik az oldal! Örülök, hogy rátaláltam! Éppen elpusztulni készül egy Philips Senseo, amelyet coffee duck cserével párna helyett őrölt kávéval használtunk, és egy új vásárlásán gondolodunk. Kávéfőzésben az olvasott infók alapján, abszolút amatőr vagyok, és túl sok helyünk sincs a konyhában, így inkább automata, mindent egyben gép amit leginkább kedvelnénk, de egy nagy kávőrlő és egy nagy eszpresszó gép elhelyezését is megfontoluk, habár macerás lenne. Az alábbiak a kiszemeltek:
Egy Krups GVX242 kávédarálón gondolkodom, http://www.emag.hu/krups-kavedaralo-100-w-200-g-fekete-gvx242/pd/E3Y1MBBBM/
és a kávégépek közül:
Krups XP528030: http://www.emag.hu/krups-eszpresszo-kavefozo-1-1-l-15-bar-rozsdamentes-acel-xp528030/pd/EGY97BBBM/
Russel&Hobbs, Allure: http://www.emag.hu/russell-hobbs-allure-eszpresszo-kavefozo-1-5-l-15-bar-rozsdamentes-acel-18623-56/pd/EVWFKBBBM/
illetve  automaták közül:
Philips Saeco HD8751/19-en,http://www.philips.hu/c/kavefoezoek/intelia-klasszikus-tejhabosito-fekete-hd8751_19/prd/
Krups EA8019-en: http://www.emag.hu/krups-ea8019-eszpresszo-kavefozo-15-bar-1-8-l-fekete-rozsdamentes-acel-ea801970/pd/DVVCXBBBM/
Nagyon tetszett a kávé tárolásról szóló cikkük, kicsit elkeserítenek a lefőzött kávé veszélyei, a munkahelyemen sem egyszerű megoldani a normális kávéhoz való hozzájutást, így eddig otthon főztem és behoztam, most majd igyekszem valahogy újratervezni. Nagyon köszönöm az alapos leírást! Nagyon örültem neki.
Köszönettel,
Bernadeth

Solis

Hát erről a Solis darálóról nem sok információt találni magyar oldalakon.
Kb. mennyibe kerül?
Egy barátom nemsoká utazik Indiába, van olyan kávékülönlegesség,amit hozassak vele,mert itthon nem kapni? :)

Újabb, használható típus?

Bár nem szerepel az ajánlatok között, és a daráló-kategóriában a márka sem, de van vélemény esetleg a DeLonghi KG-89-ről? Azt olvasom róla, hogy nem késes, hanem köszörűköves, elfogadható árú, és - bár tudom, nem ez a lényeg - szerintem piszok jól néz ki! Vajon használható is (vagy akkor már Solis)?
Köszönettel venném a tanácsot.

Az konkrétan valóban nem,

Az konkrétan valóban nem, újabb típus, de valami korábbi változata igen. Nem eszpresszóhoz való, abból is látszik, hogy rekeszbe őröl, nem karba.

A kinézete egyébként nekem is tetszene... :-)

Frissítés

Kedves Root!
Már eddig is többet tudtam meg - tanácsai révén is - a kávéról, kávékészítésről, mint a Kávéológia megismerése előtt összesen tudtam. A fejezetek remekül megírtak, logikusak, CSAK a gépek vonatkozásában - szerintem, elsősorban a belépő szinthez - frissítésre szorulnak. Legalább az "én így látom..." keretében, de akár új főmenű fejezetként, rövidebb (szubjektív) tesztekkel, a darálók esetében is, ha már azok még fontosabbak is az eszpresszógépeknél.  

Graef CM 70?

OK, a kocka el van vetve..., veszek rendes darálót, hogy tőlem ne kelljen utólagos szemrehányást hallgatni! 
Mia vélemény erről (a fórumon találtam):

Akkor, kicsit érhetőbben (saját kútfőből, nem hivatalos fordítás+a teljesség igénye nélkül...)
 
-A Poszt szerzője már rég nem birtokolja az Ibit (így a tapasztalatok leírásánál az emlékeire támaszkodott)
 
Graef Előnyök:
-Gyorsabb, könyebb állíthatóság (akár több őrleményfinomsági (espresso->Aeropress) fokozatot is könnyedén lehet állítani)
-az alu öntvényház, babtartó, etc. "értékesebb", mint az Ibi lemez háza
-Emlékei szerint az Ibi hangosabb
-a Gräf nem "nyeli" le az őrleményt (kevesebb a pangó őrlemény), ezért akár szemre ki lehet mérni az őrleményt a szűrőkosárba.
 
Ibi előnyök:
 
-fokozatmentes őrleményfinomság állítás

A Graef CM 70 kb. annyiba kerül, mint a Solis, láttam egy képet a kúpos örlőfejéről, szimpatikusnak tűnt, de nem értek hozzá...

A CM 80-ast ismerjük már, az

A CM 80-ast ismerjük már, az egészen jónak mondható a tapasztalataink szerint. Remélhetőleg a 70-es verzió is hasonló...

Tisztitas rizzsel!

Meg uj a daralom, de ki fogom probalni. http://www.youtube.com/watch?v=7C2y4XHF6Tg