Válasz a hozzászólásra

Kedves tanakodo! Jó 1 évvel

Kedves tanakodo!
Jó 1 évvel ezelőtt volt "programon" kávéfőző vásárlás. Tapasztalatok:
-- Saeco (Philips): ahol kapni lehet, ott is hiányos a készlet, olcsó "minimál". Egyet kiválasztottam, hazahoztam, beüzemeltem, másnap vittem vissza, rossz pumpa. Az ügyfélszolgálatos szerint (Media Markt, akkor még Saturn) 10-ből 8 gépet 3 napon belül viszontlátnak garanciális hibák miatt.
-- Gaggia itthon nem nagyon van "erősen" képviselve, alkatrészellátásával lehet gond (vagy drága).
-- KRUPS. 5240 van most. 50 alatt volt. Az elsőt (közvetlen a Saeco után) on-line rendeltem, 2 nap alatt megjött. Az első naptól folyamatosan állt alatta a víz, akár kiürítettem, akár nem. Mivel csak alig csöpögött, ráraktam egy konyharuhára, ott hagytam, így ment kb. 10 hónapot (oké, ez az én lustaságom is volt). 10 hónap után elkezdett magától kávét gyártani (lényegében magától beindult egy reggel). Visszavittem, garanciában kicserélték benne a vezérlőelektronikát. Letesztelték állítólag valami 20 kávéval, minden rendben volt. Itthon este simán lejött rajta a kávé. Reggelre megint tócsa alatta, áram alá helyezésnél folyamatosan megy. Vissza. 2 hét inspekció, eredmény negatív, masszív hülyének nézés a szervízben. Haza. Bekapcsolom, semmi gond. Feltöltöm, hátul majdhogynem folyik. GoPro le mögé, 10 perc videófelvétel, amit simán visszaküldtem a szervíz vezetőjének. Másnap jött az e-mail, hogy menjek be a cserére jogosító igazolásért a géppel. Bementem, kiadták (ismét hülyének nézés mellett), ez alapján on-line "csere".
Direkt tapasztalatok:
1. Semmi sem szabványos rajta (sem a szűrőtartó, sem a habosító), rendes tömörítőt sem lehet használni hozzá, csak egyedileg esztergáltat (az 53-as kicsi, az 54-es nem megy bele).
2. A szűrőtartó aljában van egy krema-szelep, ezt csak biztonsági thorx csavarhúzóval lehet kiszerelni (a szűrőtartót szétszedve), ezzel katasztrofális, csupahab kávékat készít.
3. A szűrőtartót gyakorlatilag lehetetlen érdemben tisztán tartani, még otthoni használat mellett is hetente egyszer csavarig szét kell szedni és be kell áztatni, ki kell mosni.
4. Akármit csinálsz, a csepptálca szélén le fog csöpögni a kávé/víz, mindenképp konyharuha kell alá.
5. Előny, hogy belemegy szimpla és dupla adag, illetve sima ESE pod is. Bár ez utóbbi őrlőnél kevésbé lényeges szempont.
6. Előny, hogy baromi üzembiztos, ez a mostani készülék 3 hónapja nyikk nélkül, hibátlanul teszi a dolgát. Gyorsan fűt fel, nem csöpög, stabil minőségben lehet rajta kávét készíteni.
 
Érdemi különbség a gépek között nincs. Amire figyelni kell: thermoblock vagy kazán. A kazán jobb, de drágább, lassabban melegszik, a thermoblock sokkal gyorsabban melegszik, cserébe könnyen elégeti a kávét (nem víz, hanem gőz jön ki belőle az elején). Ilyen árkategóriában én még nem láttam kazánosat.
Szűrőtartó: szabványos vagy nem (a háztartási gépek esetében 95% nem, ebben az árkategóriában meg szinte csak szabványon kívüli van). A szabványosnál tudod cserélgetni a szűrőtartókat, egyébként nem. Praktikus, ha egy- és kétadagos szűrőt is be tudsz tenni a szűrőtartóba, tehát ha nem is szabványos a méret, a szűrő legalább legyen cserélhető). A Krupsé nem ilyen, cserébe a szűrőtartó kar rögzítése olyan, hogy megfelelő tömörítés mellett kb. 7 grammtól 15 grammig bármennyi kávét bele tudsz tenni. A "kremafokozós" szűrőtartókat én kerülném, a kávékészítés feletti "kontroll" jelentős részét ezzel elveszíted.
Gőzölni nem tudom, akarsz-e, azt thermoblock rendszerű gépekkel kb. felejtsd el. Kazánosokkal mehet, de még az egyébként kegyetlenül jó Rancilio Silviával sem annyira magától értetődő egy nagy család összes cappuccinoját elkészíteni a reggelihez (azzal együtt, hogy ez már kazános, belbecs tekintetében pedig alapelvét tekintve nagyjából megfelel egy pumpás modern espresso-gépnek - cserébe ugye számottevően drágább.
Üdv.
Prof

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <i> <strong> <b> <code> <ul> <ol> <li>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Minden email cím át lesz alakítva ember által olvasható módon, vagy (ha a JavaScript engedélyezett) ki lesz cserélve kattintható, de biztonságos hivatkozásra.
  • A HTML-ben szükséges tipográfiai és esztétikai javítások.

További információ a formázási lehetőségekről

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné-e az űrlapot beküldeni. A kép csak latin betűket és számjegyeket tartalmaz. A kis- és nagybetűk megkülönböztetése nem fontos.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.