Válasz a hozzászólásra

Tulajdonléppen csak két féle

Tulajdonléppen csak két féle kávé készítési technologia van:
1. kávé főzés közönséges fazékban bő vízzel (török kávé, nagyanyáink ibrikes western filmekben látható kávéfőzése)
2. kávéból képzett filteren keresztül forró víz átsajtolása (ilyen az összes "presso" = préselés tipusú főző)
ad 1: tulajdonképen semmilyen készülék sem kell hozzá, csak egy a kifőzendő kávé mennyiségének a kétszerese ürtartalmú fazék. ebbe beleöntjük a kifőzendő kávénál egy kicsit több vizet (párolgási veszteség kompenzálása) és amikor felforr a víz beletöltünk személyenként 1 csapott evőkanál lisztfinomra darált kávébabot és szép csendesen megfőzzük.  Az összes többi "bölcsesség" paraszt vakítás vagy felesleges ciráda. A gyakran hangoztatott "lobogva forrás tilalma marhaság. A víz forrási hőmérsáklete csak a lágköri nyomástól függ akármilyen intenzíven tüzelsz a víz hőmársákletét nem tudod 100 fok fölé növelni. Praktikus ha a fazéknak hosszú nyelű fogantyúja van, és a forrasztott réz edények kímélésére nem közvetlenül a tűzre teszik hanem egy tepsi forró homokra. Legalább 3-szor hagyják felfutni. amiket a fazék felemelásável szakítanak meg. Vagy megvárják amíg a zacc leüllepedik, vagy  teaszűrőn keresztül töltik ki a podárba
ad 2: A túlnyomásos forró vizet általában úgy állítják elő, hogy zárt térben hevítik kis gőztérrel. A képződő gőz nyomja ki a forró vizet a darált kévéból képzett szűrön keresztül aminek a kimenő oldalán kialakított szifon akadályozza meg a kész kávé visszafelé áramlását. Ez a forróviz és túlnyomás előállítás robbanásveszélyes ezért biztonsági szelep kell hozzé. Mivel a zárt térben a víz hőmérséklete 100 fok fölé emelkedhet célszerű termosztátos nyomás korlátozás vagy az elektromos fűtés ki-be kapcsolásos szabályozésa bimetáll kapcsolóval. A darált kávé-filter préselése és a túl finomra darált kávé veszélyesen növelheti a forróvíz nyomását. A termosztát nélküli főzők leggyakoribb balesete hogy bekapcsolva felejtik és csak akkor veszik észre, amikor az égő tömítőgumi szaga kezd terjengeni a lakásban.

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <i> <strong> <b> <code> <ul> <ol> <li>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Minden email cím át lesz alakítva ember által olvasható módon, vagy (ha a JavaScript engedélyezett) ki lesz cserélve kattintható, de biztonságos hivatkozásra.
  • A HTML-ben szükséges tipográfiai és esztétikai javítások.

További információ a formázási lehetőségekről

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné-e az űrlapot beküldeni. A kép csak latin betűket és számjegyeket tartalmaz. A kis- és nagybetűk megkülönböztetése nem fontos.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.