Válasz a hozzászólásra

Automata és nem

Tanulságos kérdés. És mégis, az a fránya minőségi különbség ott van. És nem is véletlenül. Egy automata gépnek alapvetően két fontos részegysége van: a daráló és a főzőegység. Mindkettő jellemzően gyengébb minőségű, mint a különálló célgépeké. A darálónál ez a kések minőségében, tartósságában nyilvánul meg, és ez egyáltalán nem lényegtelen a kávé szempontjából, amint ezt a Darálók oldalon részletezzük is. A főzőegységnél még fontosabb az eltérés: a háztartási automatákban túlnyomórészt ma már minden műanyagból van. A műanyag jó anyag, megvan a maga helye, de pont nem itt. A valódi kávéfőzők nagyon fontos alkatrésze a nagy hőtehetetlenségű főzőfej. Nem véletlen, hogy ahogy másutt is írjuk, félórára be szokás melegíteni előre. Fontos, hogy az egész átmelegedjen, mert nagyon fontos, hogy a főzés közben a hőmérséklet minél stabilabb legyen. Ehhez a hőt tárolni képes, megfelelő anyagra van szükség, és a mai vékonyka, könnyen gyártható, könnyen alakítható plasztikok erre egyszerűen nem alkalmasak.

A következő szempont az, amit máshol már részletesen ismertettünk a nyomásfokozós szűrőtartókkal kapcsolatban. Ez, bizony, ide pontosan ugyanúgy vonatkozik, mert minden automata, működésmódjából adódóan, nyomásfokozó szeleppel működik. És ahogy azt írtuk, az ilyesmi nagyon is középre nivellál. Az automatánál pontosan ugyanarra szolgál, mint az egyszerűbb főzőknél: a kávé öregedését és a darálás eltéréseit kiegyenlítve mesterségesen gondoskodik a látványosabb cremáról.

Egyébként, ha jobban belegondol, az árak összehasonlítása csak felületesen teszi egymás mellé ezeket a készülékeket. Egy hagyományos és önálló főző és daráló jóval egyszerűbb felépítés, és teljesen hiányzik belőle az automaták minden elektronikai extrája. Ha az utóbbit is beleszámítjuk, akkor rögtön kiderül, hogy a nagyjából megegyező vételár éppen oda vezet, hogy a kávét ténylegesen főző egységekre jóval kevesebb jut az automatáknál.

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <i> <strong> <b> <code> <ul> <ol> <li>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Minden email cím át lesz alakítva ember által olvasható módon, vagy (ha a JavaScript engedélyezett) ki lesz cserélve kattintható, de biztonságos hivatkozásra.
  • A HTML-ben szükséges tipográfiai és esztétikai javítások.

További információ a formázási lehetőségekről

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné-e az űrlapot beküldeni. A kép csak latin betűket és számjegyeket tartalmaz. A kis- és nagybetűk megkülönböztetése nem fontos.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.