Válasz a hozzászólásra

Átfogó összefoglalás,

Átfogó összefoglalás, köszi.
Viszont engedj meg pár kiegészítést:
A kotyogós (bialetti moka express) egyáltalán nem égeti meg a kávét, ha nem teljesen kétbalkezes a felhasználó, sőt. Ráadásul amióta szilikongumi tömítéseket használnak benne, az öregedő gumi nem túl kellemes íze sem mászik fel a főzetbe. Espressot persze nem tud, de ha nem rakod meg, mint a gőzkazánt, és megfelelőre darálod a kávéd, akkor semmiben nem marad el a brikkától. Sajnos a szarvasi féle megoldás az kotyogóshoz képest túl erős gőzt csinál, az espressohoz viszont keveset, pont nem jó nyomás-tartományban mozog szerintem.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 4 különböző kávékészítési szisztéma eredményeit élvezhetem minden nap. 
Otthon, a felsorolásból méltatlanul kimaradt Aeropress-t használjuk általában ( http://www.aeropress.com/ ) ez egy nagyon kíméletes kávékészítési mód, a single origin kávékból a leggazdagabb ízt ezzel lehet kihozni, ügyesen játszva az őrölési finomsággal és a vízhőmérséklettel. Mivel ez gyengéd módszer, a nagyon erős ízű olajok egy része és a savanyúságért felelős cuccok nem oldódnak ki a kávéból, így kiemelődik a kávé saját, tiszta zamata (és adott esetben a pörkölési hibák is!). Nagyon finom kávét eredményez, sokkal jobbat, mint a french press. (bolti, előre őrölt keverékek összes hitványságát azonnal megmutatja). Hátránya, hogy nincs crema, és a papírfilternek is van költsége, ha nem is sok. (az aeropressel készült kávét minden nélkül érdemes inni, ha már az ember áldoz a kiváló minőségű babra) Roppant könnyű tisztítani és olcsó maga a főző. Jelenleg ez a kedvencem.
Használunk (egyre ritkábban) moka express-t, ez viszont már beoldja a főzetbe a nehezebb aromákat, könnyű vele átesni a ló túloldalára, de megfelelő őrléssel, jó kávéból meglepően jó kávét készít. (és kirándulni is ez a legjobb) A jól eltalált arabica-robusta arány ebben hálálja meg magát a legjobban.
A munkahelyemen két komoly masina is van, az egyik egy Franke Pura Fresco (http://www.franke.com/coffeesystems/ch/en/home/products/product_line/pur...) ami egy touch screenes, tejhűtős varázslat, teljesen automata és mindenféle marhaságot tud, remek flat white-ot készít, ellenben az espressoja igen hitvány. korábban egy Jura-nk volt, annak jobb volt az espressoja, de nem az igazi. Ezzel tejes verziókat iszom. A tisztítása viszont rémálom.
Viszont rendelkezésünkre áll egy La Spaziale S9 is, (http://www.laspaziale.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=fl...)amely egy komoly presszógép, rendes 10 literes kazánnal, rendes szűrőtartóval. Ez egy félautomata berendezés (a szimpla és a dupla kávé vízmennyiségét automatikusan adagolja), és áll mellette egy rendes kávédaráló, így mindig frissen őrőlt kávéból főz az ember (tamperünk is van) és ez, a megfelelő kávéval kiváló cremat ad. (egy barista eljött és tartott egy gyorstalpalót nekünk, ami nagyon hasznos volt)  Ennek a tisztítása könnyebb, de időigényes, ha alapos akar lenni az ember, viszont az elhanyagolt karbantartást gyorsan megbosszulja ízben (ahogyan a cikk is említi). Tej gőzölése után a cső alapos letörlését követően érdemes egy rövid löket gőzt még kiengedni a kazánból, így a tejből esetlegesn a csőbe került tejmaradék nem tud eljutni a kazánhoz, amit tönkre is tud tenni - ennek a javítása horribilis összeg. Mivel ez egy igazi espressogép, a vele főzött espressot nem érdemes semmivel elrontani.
Összefoglalva - bár a fenti alapos írás erősen espresso elfogult - más módszerek is vannak a kiváló kávé élvezetére és nem mindhez kell 10+ bar nyomás:)
sok finom csésze kávét,
 
P
(ha kétszer jelenne meg, akkor elnézést kérek)

Válasz

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <i> <strong> <b> <code> <ul> <ol> <li>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Minden email cím át lesz alakítva ember által olvasható módon, vagy (ha a JavaScript engedélyezett) ki lesz cserélve kattintható, de biztonságos hivatkozásra.
  • A HTML-ben szükséges tipográfiai és esztétikai javítások.

További információ a formázási lehetőségekről

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné-e az űrlapot beküldeni. A kép csak latin betűket és számjegyeket tartalmaz. A kis- és nagybetűk megkülönböztetése nem fontos.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.